Til hovedinnhold

Kina skal lage sin egen partikkelakselerator

Får Large Hadron Collider til å se liten ut i forhold.

Cern

Partikkelakseleratoren «Large Hadron Collider» (LHC), den gigantiske maskinen som krasjer subatomiske partikler sammen med enorme energier for å avdekke universets mysterier, er verdens mest avanserte forskningsverktøy. Nå ser det ut til at den faktisk får en storebror.

Nettstedet IFLScience har nemlig snappet opp fra kinesiske medier at Kina skal bygge verdens største partikkelakselerator, og dermed altså skyve LHC ned fra den hittil ubestridte tronen.

Konstruksjonen av den nye monstermaskinen skal visstnok starte innen år 2020, men det er uvisst når den skal stå ferdig. LHC tok imidlertid cirka 10 år å bygge, så det er nok en stund til Kina kan starte partikkelkollisjonene sine.

Dobbelt så stor som LHC

Resultatet kan imidlertid bli temmelig imponerende saker, om vi skal tro kineserne selv. Ifølge sjefen for instituttet for høyenergifysikk ved China Academy of Sciences, Wang Yiganf, skal den nye akseleratoren bli intet mindre enn dobbelt så stor som LHC og hele syv ganger kraftigere.

LHC, som er 27 kilometer lang, startet opp igjen i sommer etter et par års dvale, da i en mye kraftigere utgave enn tidligere. Nå opererer LHC med 13 såkalte «teraelektronvolt», som er en måleenhet for partiklers kinetiske energi, noe som er det dobbelte av hva den var i stand til før oppgraderingen.

Kineserne mener altså likevel at dette er for lavt. Wang uttalte overfor avisen China Daily (krever abonnement) at LHC allerede har nådd sin yttergrense, og at det ikke er mulig å øke energimengden mer ved det eksisterende anlegget.

Skal studere «Higgs»-partikkelen

Ellers foreligger det ennå få detaljer om Kinas kommende LHC-utfordrer, annet enn at maskinen skal bygges i byen Qinhuangdao, som ligger 270 kilometer øst for hovedstaden Beijing. Landet tar tilsynelatende også sikte på å gjøre maskinen «internasjonal». Ifølge Wang skal det nemlig bli en maskin for «hele verden», og ikke bare Kina.

Et av formålene med den kinesiske maskinen skal bli å studere den viktige Higgs-partikkelen, ofte kalt «gudepartikkelen». Denne ble opprinnelig oppdaget av LHC i 2012, men er enda omgitt av mye mystikk.

For øvrig skal også LHC nå øke innsatsen rundt Higgs-partikkelen. CERN kunngjorde nylig at partikkelakseleratoren skal få en ny oppgradering som setter maskinen i stand til å produsere 15 millioner Higgs-partikler per år, mot dagens 1,2 millioner, noe som gjør at partikkelen kan studeres i større detalj.

Higg-partikkelen er bare ett av gjennombruddene LHC har stått for: Den har også funnet bevis for en ny type subatomisk partikkel kjent som «pentakvarker» »

annonse