Skaffet VPN – mangedoblet Netflix-hastigheten

Fikk mindre enn én prosent av farten han betalte for, helt til han slo på VPN.

Den amerikanske nettnøytralitetsdebatten, som handler om at Internettleverandører vil ta betalt fra selskaper som leverer innhold over nettet deres, raser stadig videre. I en ny sak er det som vanlig Netflix og Verizon som er hovedpersonene, da en mann i New York har vist at å bruke en VPN faktisk kan mangedoble hastigheten man får på Netflix-filmer.

Det er The Verge som forteller om Colin Nederkoorn, en gründer som betaler Verizon for 75 Mbit/s nedlastigshastighet på sin fiberoptiske nettlinje.

Det skulle en tro burde holde for å se på film, men den gang ei – bildekvaliteten på Netflix var håpløs, med en oppløsning nede i 384 x 288 piksler, og videostrømmen ble til stadighet avbrutt av bufring.

Mangedoblet hastigheten

Nederkoorn var med god grunn misfornøyd med dette, og begynte å gjøre noen forsøk. Blant annet målte han overføringshastigheten til Netflix. Da viste det seg at selv om han til eksempelvis nedlasting av svære spill fra Steam fikk hastigheter tett opp til de 75 Mbit/s han betalte Verizon for, kom det bare stakkarslige 375 kbit/s fra Netflix.

installerte han en VPN-klient, og satte i gang Netflix på nytt. Slikt bruker vanligvis å redusere hastigheten på nettet, fordi dataene man skal hente ned ikke tar den direkte ruten fra avsenderes servere til din maskin – men for Nederkoorns Netflix-opplevelse ble resultatet stikk motsatt.

Hastigheten økte nemlig til 3000 kbit/s; altså åtte ganger så mye som han i utgangspunktet fikk gjennom sin ordinære nettlinje.

En raskere omvei

Årsaken til dette er at VPN-tilbyderen VyprVPN, som Nederkoorn benyttet seg av, søker å unngå toppnivå-leverandøren Level3 sitt nettverk – nettopp på grunn av deres krangling med Verizon. Det gjør at videostrømmene må ta en omvei via andre nettverk, men siden disse ikke er belastet av denne kranglingen går det altså likevel raskere enn korteste vei.

Overfor The Verge forteller likevel Nederkoorn at han egentlig ikke bryr seg om hvem som må dele skylden for de dårlige Netflix-hastighetene.

– Jeg betaler Verizon for et gitt tjenestenivå, og som en forbruker har ikke jeg særlig mye sympati for dem når de ikke klarer å levere, sier han.

I Norge har Netflix bladd opp for å komme raskere ut til folk:
Så mye hjalp det Netflix å betale Telenor for bedre hastighet »

Se videoen hvor Nederkoorn viser forskjellen med og uten VPN:

(Kilde: The Verge)

Les også
Kjørte 800 Mbit/s gjennom vanlige kopperkabler
Les også
Vil at Netflix skal bannlyse alle VPN-brukere
Les også
Gjemmer nordmenn piratkopieringen sin med VPN?
Les også
Netflix, Facebook og flere ber myndighetene gripe inn
Les også
Så mye hjalp det Netflix å betale for bedre Telenor-hastighet
Les også
Nå blir Netflix mye større i Europa
Les også
Slik fungerer 4K-Netflix på TV-en
Les også
Netflix og Telenor inngår hemmelig avtale
annonse