Til hovedinnhold

Vil at Netflix skal bannlyse alle VPN-brukere

Innholdsprodusenter vil gå til drastiske skritt for å stanse «tyvtittingen».

Netflix

Det er ikke lenger bare den sedvanlige opplastingen og nedlastingen av opphavsbeskyttet materiale innholdsprodusentene trenger å være bekymret for. Takket være VPN-teknologien har det også nå blitt mulig å «tyvtitte» på programmer.

VPN (virtual private network) går ut på å kjøre Internett-trafikken gjennom en virtuell «tunnel» via eksterne servere og setter brukere i stand til å omgå regionssperrene til strømmetjenester som Netflix og Hulu.

Vil hindre VPN-bruk blant Netflix-kundene

Det å skaffe seg ulovlig tilgang til filmer og programmer på denne måten har allerede blitt beskrevet som «piratvirksomhet» av noen, og som vi nylig meldte mener også selveste BBC at VPN-brukere bør anses som mulige pirater.

Nå melder TorrentFreak at mektige innholdsprodusenter vil bruke mye hardere midler mot tyvtittingen ved å rette fokuset mot de mange Netflix-brukerne.

Ifølge den australske interesseorganisasjonen AHEDA arbeider flere store innholdsprodusenter nå aktivt med å få på plass en total blokade av VPN-brukere fra Netflix og lignende tjenester. AHEDA representerer blant annet giganter som Twentieth Century Fox, Warner Bros., Universal og Sony Pictures, men det er uvisst akkurat hvem som nå presser på for å få en slik blokade innført.

Kan gjelde hele verden

Om det skulle bli gjennomført kan et slikt tiltak dermed også hindre lovlig tilgang til Netflix for VPN-brukere, og vil i så fall kreve at man avstår fra å benytte VPN når man bruker tjenestene.

Det skal i utgangspunktet være Australia man forsøker å få blokaden på plass, et land hvor rundt 200 000 personer har lurt til seg tilgang til den amerikanske versjonen av Netflix. Ifølge AHEDA ønsker de aktuelle innholdsprodusentene imidlertid at blokaden av VPN-brukere skal gjelde også andre steder.

Netflix vil i så fall ikke være den eneste strømmetjenesten som tyr til slike tiltak. Som vi meldte i april har konkurrenten Hulu allerede begynt å blokkere VPN-brukere. Det gjør de ved å gi brukerne en melding på skjermen om å slå av VPN dersom de ønsker å bruke tjenesten.

VPN brukes også til å skjule piratkopiering: Vi sjekket om dette også gjelder nordmenn (Ekstra) »

annonse