Til hovedinnhold

– USA bruker hackere i krig

Foto: Istockphotos.

Det var ifjor høst at dataormen Stuxnet angrep Kina og Iran med full styrke. Blant annet ble et kjernefysisk kraftverk lammet i sistnevnte land, og flere medier spekulerte i om det var USA som stod bak dette angrepet.

Selv om dette aldri ble avklart melder Washington Post at Pentagon er i besittelse av et enormt våpenskap av virus og hackingmetoder. Ifølge avisen vil Pentagon i fremtiden også benytte seg av cyberkrig hvis det er nødvendig.

– Så om det er en tanks, et M-16-fly eller et datavirus, vil de følge de samme reglene. På denne måten kan vi forstå hvordan vi kan bruke det, når vi kan bruke det og når vikke kan, har en anonym betrodd offiser ha sagt til avisen.

Denne listen har vært i bruk i flere måneder og vært godkjent fra flere hold, blant annet CIA.

Vil kreve godkjenning

Men dette vil ikke bety at cyber-angrep ved hjelp av virus og hackerangrep med mål for å lamme fiendtlige lands datasystemer vil kunne utføres i hytt og pine. Ifølge en ny avtale med Washington vil et slikt angrep først måtte godkjennes av presidenten. Det åpnes imidlertid for at presidenten kan gi en forhåndsgodkjenning dersom landet ligger i krig. USA har tidligere gått ut med ønsker om å bombe de som prøver å hacke seg inn i deres systemer. Nå ønsker de selv å aktivt bruke hacking i krigføring.

annonse