Nyhet

Datamaskinen avslører hvor du er

ETISKE UTFORDRINGER: Det kan det bli stadig vanskeligere å være anonym. Om forskerne har tatt dette i betrakning vites ikke. Foto: Istock / montasje.

Å kun finne fram til IP-adressen er ikke nok for å finne ut hvor du til enhver tid er. Imidlertid åpner dagens ultraportable datamaskiner for en rekke muligheter, som å skreddesy reklamer i forhold til hvor du surfer på nettet, eller avdekke kriminalitet. Det er trolig disse mulighetene amerikanske og kinesiske forskere har hatt i baktankene med den nye teknologien, melder det danske nettstedet Comon.

Slik finner de deg

Det er forskere fra både China University of Electronic Science and Technology i Chengdu, og det amerikanske Department of Northwestern University i Illinois som i samarbeid med en forsker fra Microsoft Research har kommet fram til den nye metoden.

Kort fortalt bruker de et trestegs system for å finne fram til posisjonen du surfer fra. Det første de gjør er å sende en datapakke til enheten. Utifra tiden det tar å sende denne pakken kan de beregne plasseringen med en nøyaktighet på ca 200 kilometer.

Andre trinn i steget er at det automatisk blir sendt pakke tilbake til avsenderen. Dermed klarer de å finne fram til hvilken server som er nærmest din datamaskin. Det er typisk universiteter og selskaper som har sine egne servere. Her vet vi adressen der serveren står.

Det siste steget blir da å finne ut hvilke datamaskiner som er nærmest den søkte enheten. I gjennomsnitt er nøyaktigheten på 700 meter, men i noen tilfeller ned til 100 meter. Man kan altså f.eks. finne ut i hvilken bydel maskinen er plassert i.

Til tross for at måten dette gjøres på høres nokså komplisert ut, hevder forskerne at det kun vil kunne ta et par sekunder å spore opp datamaskinene.

Les også: Facebook ser hva du prater om.

Les også
Ikke bruk disse passordene
Les også
PST trapper opp nettovervåkingen
Les også
Mitt hemmelige liv som forlovet i et annet land
Les også
Hvem som helst kunne spore andre
Les også
Les dette før du kaster den gamle datamaskinen din
Les også
– USA bruker hackere i krig
Les også
Åpner for full krig mot fildelere
Les også
Vi piratkopierer mest i Norden
Les også
– Bytt passord på Facebook nå!
Les også
Skandiabanken sliter
Les også
Slik blir fremtidens passord
Les også
Gruppesaksøker Google for overvåking
Les også
Er du sikret mot Sony-tyvene?
Les også
Piratlov får støtte i Storbritannia
Les også
Snart kan du GPS-spore barna
Les også
Nå er trenden å dele alt på nettet
Les også
Datalagringsdirektivet er vedtatt
Les også
Facebook ser hva du prater om
Les også
USA manipulerer Facebook
annonse