Til hovedinnhold

PST trapper opp nettovervåkingen

Politiets sikkerhetstjeneste sier høyreekstremistene er blitt mer aktive på internett.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) intensiverer overvåkingen av høyreekstreme miljøer, skriver Aftenposten.

Ifølge avisa er oppmerksomheten særlig rettet mot internett og sosiale medier.

I kjølvannet av 22. juli-angrepene har flere satt et kritisk søkelys på PSTs prioriteringer.

Kort tid etter angrepene karakteriserte PST-sjef Janne Kristiansen terrorsiktede Anders Behring Breivik som en ensom ulv som selv Stasi ikke ville ha oppdaget. Senere inntok hun en mer ydmyk holdning og sa at PST skulle trekke lærdom av saken.

- Ser økt aktivitet
Nå sier Tore Risberget, avdelingsdirektør og operativ sjef i PST, at høyreekstremistenes aktivitet på nettet er noe de vil følge nøye framover.

- Det er et område hvor vi ser at det er økt aktivitet. Og vi ser viktigheten av å innhente informasjon om hva som foregår på de aktuelle nettstedene. Det er en ny utfordring, som blir prioritert, sier han ifølge Aftenposten.

Samtidig understreker han at det er et stort antall ytringer og et stort mangfold i innhold.

Breiviks nettaktivitet
Anders Behring Breivik var svært aktiv på internett.

Han oppsøkte og vært aktiv på steder Gates of Vienna , Jihad Watch , Brussels Journal, TheReligionofPeace og Atlas Shrugs. Han var videre en flittig bidragsyter til det norske nettstedet Document.no.

Han skal også ha hatt kontakt med English Defence League og utvekslet synspunkter med flere av EDLs tilhengere i månedene før terrorangrepene.

Da brukte Breivik signaturen «Sigurd Jorsalfar», ifølge nettstedet Hopenothate.

Men særlig sans hadde Breivik åpenbart for Peder «Fjordman» Jensens synspunkter. Fjordmans bok, «Defeating Eurabia», beskrev han som den perfekte julegaven til familie og venner.

I februar i år sa PST at høyre- og venstreekstreme miljøer ikke er ventet å utgjøre en alvorlig trussel, men de pekte på at islamfiendtlige grupper - blant dem English Defence League - representerer et økende voldsproblem i enkelte europeiske land.

annonse