Denne steinen kan spionere på deg i 20 år

USAs hemmelige våpen er nesten umulig å oppdage.

De amerikanske styrkene planlegger å trekke seg ut av Afghanistan innen 2014. Likevel vil USA fortsette å overvåke innbyggerne i mange år framover. Små, nesten usynlige sensorer vil ligge spredt rundt om på den afghanske landsbygda. Spion-enhetene registrerer når noen beveger seg i nærheten og rapporterer tilbake til Pentagon, skriver Wired.

Noen av de såkalte UGS-ene ("unattended ground sensors") ligger begravd i bakken. Andre kan være kamuflert som steiner.

– Du bruker UGS-er til å dekke blindsoner – områder du er bekymret for, men ikke kan overvåke på andre måter, sier oberstløytnant Matt Russel, som har ansvaret for utvikling av sensorene.

Tåler 80 000 oppladninger

Spionsteinene går på batterier som lades opp av solen. Dermed kan de fortsette å overvåke i opptil 20 år. Sensorene har batterier som skal tåle 80 000 oppladninger, ifølge produsenten Lockheed Martin. Vanlige lithium-ion-batterier klarer bare noen få hundre ladesykluser før de tar kvelden.

Når UGS-en registrerer bevegelse i bakken, sender den signaler via radiobølger til andre sensorer i nærheten. Et nettverk av spionenheter leder informasjonen fram til et kommunikasjonsknutepunkt, som viderebringer signalet via satelitt, radio eller Wi-Fi til et kontrollsenter. Til slutt kan meldingen ende opp på offiserenes mobiltelefoner eller datamaskiner. Dermed kan Onkel Sam raskt sikte inn sine spionsatelitter eller sende ubemannede luftfartøy til stedet.

Kan brukes til mye

Den amerikanske hæren har brukt bakkesensorer helt siden Vietnamkrigen. Men de nye modellene er dramatisk mye mindre og bruker svært lite strøm. Det er først nå de kan holde koken i årevis, samtidig som de er uhyre vanskelige å oppdage.

I tillegg til Afghanistan, legger USA nå ut mer enn 7500 UGS-er på grensen til Mexico, for å lytte etter ulovlige innvandrere. Og bruksområdene er mange.

– De kan brukes til å sikre landegrenser, eller til og med rundt firmahovedkvarter, forteller Matt Plyburn, som er en av sjefene i Lockheed Martin.

Det amerikanske militære satser stort på ubemannet overvåkning. Les også disse sakene:

Bli vår fan på Facebook!

Kilde: Wired

Les også
Supervåpnene som vil endre verdens krigføring
Les også
Mobilen vet hvor du befinner deg om 24 timer
Les også
Skal lagre all post- og nettbruk
Les også
Nå kan du klatre rett opp veggen
Les også
Linux skal beskytte USAs droner mot virus
Les også
– Datavirus er siviliserte våpen
Les også
USA bygger enormt avlyttingssenter
Les også
Virus rammer militære dronefly
Les også
Afghanistans internett lages av søppel
Les også
– USA bruker hackere i krig
annonse