Til hovedinnhold

Tidenes største nettangrep avslørt

Flere store organisasjoner og selskaper angrepet.

Det er nylig blitt oppdaget en rekke nettangrep som skal være de største i historien. Det skal dreie seg om angrep på nettverk til 72 organisasjoner inkludert FN, diverse regjeringer og selskaper over hele verden.

– Kina er trolig angriperen

Sikkerhetsselskapet McAfee, som oppdaget angrepene, mener én stat kan stå bak dette. Selskapet har offisielt ikke nevnt hvilken stat som er mistenkt, men en kilde har overfor nyhetsbyrået Reuters nevnt Kina.

– Vi er ikke overrasket hvis det er Kina som er involvert i disse angrepene. Mange selskaper i Asia er sårbare overfor eventuelle angrep fra Kina, og det vil gi Kina fortrinn å få tak i sensitiv informasjon i denne regionen, sier Vijay Mukhi, en nettekspert fra India til Reuters.

Hwang Mi-kyung, fra det Sør-koreanske sikkerhetsselskapet Ahnlab, advarer imidlertid mot å trekke forhastede konklusjoner når det gjelder hvem som kan stå bak angrepene.

Angrepene skal ha pågått over fem års periode, og inkudere regjeringer i land som USA, Taiwan, India, Sør-Korea, Vietnam og Canada, pluss organisasjoner som Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC), World Anti-Doping Agency og en rekke store selskaper.

Motivet er foreløpig uklart

– Vi er overrasket over mangfoldet av de som er blitt utsatt for angrepene, og hvor frekke angrepene har vært. Det er fortsatt uklart hva som har skjedd med all informasjonen som er blitt tilgjengelig på denne måten, men det kan blant annet dreie seg om å å oppnå fortrinn overfor konkurrerende organisasjoner/selskaper, sier Dmitri Alperovitch fra McAfee.

Selve angrepene har fått navnet «Operation Shady RAT», og det tidligste angrepet skal ha skjedd i 2006. Noen av angrepene pågikk i rundt en måned, men det lengste varte i over to år. Sistnevnte var den olympiske komitéen til et unevnt land i Asia som ble rammet.

Alle de som er påvirket skal nå være varslet, og saken etterforskes videre.

(Kilde: Reuters)

annonse