Til hovedinnhold

Nytt kamera til ferien?

Det er fremdeles temmelig rolig i hyllene i landets fotobutikker, og lite nytt som dukker opp i løpet av måneden som kommer, så vidt vi har kunne bringe på det rene. Noe har vi imidlertid funnet, og i tillegg er fotoindustrien nå i ferd med å komme seg etter katastrofen i Japan, og vi forventer derfor at tilgjengeligheten til en del forsinkede fotoprodukter bedrer seg i tiden som kommer.

Sigma SD1

Sigma SD1

Sigmas nye superkamera ble først vist frem for verden på Photokina i Køln i fjor høst, og var forventet i butikkene i februar i år. Som vanlig har imidlertid Sigma vært småtreige, og kameraet har blitt forsinket med noen måneder.

Sigma SD1 benytter seg av en helt spesiell teknologi, som potensielt kan gi langt bedre gjengivelse av farger og detaljer enn tradisjonelle bildebrikker, men hva man faktisk får ut av denne kommer an på hvor god jobb Sigma har gjort med kameraets programvare og prosessorer. Dette er noe tiden vil vise.

Prisen er imidlertid klar, og den var mildt sagt av det drøye slaget. En veiledende pris i USA på $9700 for kamerahuset alene ga mange akutt hikke i lommeboka, og selv om reelle priser viste seg å være et godt hikk lavere enn først fryktet, er det likevel ikke akkurat snakk om småpenger: Ikke mindre enn femti tusenlapper må du gi fra deg i bytte for et SD1-hus. Om det er verdt det blir spennende å se!

Les mer om Sigma SD1: Sigma tar spranget.
Finn priser på Sigma SD1 i prisguiden.

Sigma 150mm F2.8 EX DG OS Macro HSM

For noen få dager siden kom nyheten om at Nikon saksøker Sigma og forlanger blant annet at de skal slutte med produksjon og salg av stabiliserte objektiver. Det har Sigma tydeligvis ikke tenkt å bry seg om, for i følge våre kilder skal Sigma 150mm F2.8 EX DG OS Macro HSM nesten helt sikkert dukke opp i butikkene i juni, i fatninger for Nikon og Canon. Objektivet er til forveksling likt forrige versjon, men er utstyrt med bildestabilisator og har derfor også blitt litt større enn før.

Finn priser på Sigma 150mm F2.8 EX DG OS Macro HSM i prisguiden.

Samsung NX 18-200mm f/3.5-6.3 ED OIS

Skal vi ha nye objektiver av andre merker i hyllene i juni, blir det i Samsungs NX-serie. Der vil vi se både ultrazoomen 18-200 mm og et langt mindre objektiv, som du ser mer om nedenfor.

Ultrazoomen er som ultrazoomer flest tiltenkt folk som reiser mye eller av andre grunner ikke ønsker å forholde seg til mer enn ett enkelt objektiv. Som navnet antyder vil det få Samsungs optiske stabilisator og en største blender på f/3.5 på vidvinkel og f/6.3 på tele. Prisen er ennå uviss, men i følge Samsung skal dette havne i butikken i juni, forhåpentligvis før du drar på ferie.

Finn priser på Samsung NX 18-200mm f/3.5-6.3 ED OIS i prisguiden.

Samsung NX 16mm f/2.4

Dette pannekakeobjektivet har vi heller ikke pris på i skrivende stund, men også dette kan være godt egnet for reisende, enten alene eller i kombinasjon med objektivet ovenfor. Objektivet veier ikke rare greiene, og derfor er det ikke så mye ekstra å bære på. Det får plass i de fleste lommer, og kan være greit å ha dersom man skulle trenge et objektiv som er mer lyssterkt og videre enn zoomen vi nevnte tidligere.

Det vil si, spesielt lyssterkt er det ikke, og ikke er det stabilisert heller. Blenderen er ikke større enn f/2.4, og både dette og den manglende stabilisatoren skyldes at Samsung har gjort alt det de kan for å holde størrelse og pris nede.

Finn priser på Samsung NX 16mm f/2.4 i prisguiden.

Panasonic Lumix DMC-G3

Nyeste kamera i mikro-FourThirds-systemet kommer også i butikkene i juni, blir vi lovet, og Panasonic G3 ser absolutt ut som et lovende produkt. Ikke overraskende er det snakk om et knøttlite systemkamera som også er utstyrt med en av markedets beste elektroniske søkere, og selvsagt mulighet til å bruke samtlige mFT-objektiver, og med adapter en haug til.

Kameraet har 16 megapiksler, HD-video, og en skjerm som er hengslet og kan vippes og roteres i de fleste retninger. Brukervennligheten skal også være god. Prisen ser ut til å ligge på litt over fem tusen kroner for selve kamerahuset, eller like over seks tusen for en pakke med kamerahus og 14-42 mm zoomobjektiv. Skal du i tillegg ha med en 45-200 mm zoom i pakken må du ut med omkring kr 8500,-.

Les mer om Panasonic Lumix DMC-G3: Panasonics nye hjertebarn
Finn priser på Panasonic Lumix DMC-G3 i prisguiden.

ThinkTank Speed Demon V2.0, Speed Freak V2.0 og Speed Racer V2.0

ThinkTank Speed V2.0-serien

ThinkTank fornyet sin Speed-serie og ga den det tidsriktige tilnavnet V2.0, men det spørs om Speed-serien har speed nok til å komme i butikken i juni, som lovet. Det kommer nemlig an på når den norske importøren allikevel får en sending produkter fra ThinkTank. Et stort antall produkter sendes i få men store sendinger, for å spare transportutgifter, og dermed må enkelte produkter vente på at andre skal bli klare til sending. Dermed er det mulig disse ikke kommer frem før i juli.

Slik er det bare av og til, og dette forsinket for eksempel ThinkTank Retrospective 5, som nå endelig er i butikkene.

Les mer om ThinkTank Speed V2.0-serien her.

Samsung ST93

I følge Samsung skal også dette kompaktkameraet innfinne seg i butikken i juni. Det ser ennå ikke ut til å ha fått noen priser i prisguiden, men veiledende pris oppgis til kr 1200,-. Med andre ord er det snakk om et temmelig rimelig kompaktkamera som kanskje passer som podens første feriekamera?

Spesifikasjoner på Samsung ST93 finner du i prisguiden.

Se hva som kom i butikkene i forrige måned.

annonse