Til hovedinnhold

To nye Nexuser, splitter ny Android og en ny strømmepinne

Kveldens Google-lansering kan by på noe for alle.

Nexus-bilder fra Android Police, Montasje: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Denne måneden klemmer Google inn en lansering helt på tampen, og det ser ikke ut til å bli en hvilken som helst lansering for selskapet. Ryktemøllen forventer to nye Nexus-telefoner og en ny Android-versjon med flere nye funksjoner.

Det er først og fremst de to telefonene det har vært mest snakk om. Foreløpig går de under navnet Nexus 5X og Nexus 6P, uten at det nødvendigvis er det som står på de ferdige eskene.

Vi i Tek.no er til stede på Googles europeiske arrangement i kveld. Følg med for førsteinntrykk og mer om Googles nylanseringer.

Nexus 6 (foran) er en vesentlig større telefon enn forgjengeren, Nexus 5. I dag får vi sannsynligvis se både en stor og en liten ny Nexus fra Google. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Siste Nexus ut så langt heter Motorola Nexus 6, og med unntak for den enorme størrelsen fant vi i ikke stort å trekke for da telefonen var innom til test tidligere i år.

Les testen av Motorola Nexus 6 her »

LGs Nexus-comeback

Selv om ingenting er offisielt bekreftet av noen av selskapene virker det rimelig sikkert at den ene av de to telefonene kommer fra LG. Selskapet har så langt stått bak en av de mest populære Nexus-modellene så langt, i form av Nexus 5. Dette kan altså bli en slags oppfølger til en Nexus vi allerede kjenner.

Testen av LG Nexus 5 fra 2013 leser du her »

LG skal ha fått æren av å produsere Nexus 5P, en modell med rett over fem tommer stor skjerm, og muligens et lite slektskap tilbake til Nexus 5. Foto: Android Police

Det har allerede lekket bilder som skal vise telefonen. Dersom vi skal se oss ut tre fysiske forskjeller er de viktigste at telefonen nå ser ut til å være langt mer avrundet enn Nexus 5. Hjørnene er rundere, og telefonen er også avrundet i rammen mellom baksiden og skjermen, der Nexus 5 hadde harde kanter. At kameralinsen er flyttet inn til midten av telefonens bakside er også nytt.

En liten sirkel har dukket opp mellom kameralinsen og nexus-logoen. Dette skal være fingersensoren som lar deg låse opp telefonen ved en berøring av baksiden. Det er allerede kjent at Googles nyeste generasjon Android vil ha fingeravtrykk som en del av sitt sikkerhetsarsenal.

Telefonen har dessuten blitt lekket på Amazons indiske nettsider, der også mesteparten av spesifikasjonene ser ut til å ha blitt avslørt. Skal vi tro plakaten som lå ute på nettsidene får den nye telefonen litt større skjerm enn forrige Nexus 5, og kameraet skal dessuten ha økt oppløsning fra 8 til 12 megapiksler.

Deler kanskje egenskaper med andre LG-mobiler

Hver av Nexus-modellene vi har sett så langt har hatt en relativt nær slektning i produsentens øvrige utvalg. Det ser vi også tegn på i denne omgangen. Om spesifikasjonene stemmer vil nemlig Nexus 5X ha Snapdragon 808-brikke — akkurat samme som er å finne i dagens toppmodell fra LG, G4.

Ryktene har så langt omtalt to eller tre gigabyte minne for telefonen. Det kan tenkes at én av leirene tar feil, men det er vel så sannsynlig at utgaven med 16 gigabyte lagringsplass får 2 gigabyte minne, mens varianten med 32 gigabyte lagringsplass får 3 gigabyte. Denne løsningen ble valgt i LGs forrige toppmodell.

Om det var ett aspekt ved Nexus 5 ikke alle var like fornøyd med, var det muligens batteritiden. Den kan ha blitt bedre i denne omgang, ved at batteristørrelsen ser ut til å ha økt fra Nexus 5s 2300 mAh til 2700 mAh i Nexus 5X.

Kjempe-Nexus fra Huawei

Det har mange ganger tidligere vært spekulert i at vi ville få se to samtidige Nexus-modeller. I år ser det ut til at det er det som skjer. Her er nemlig det som er ventet å bli Huaweis store Nexus 6P. Foto: Android Police

Dette er ikke første gang vi har sett rykter om flere samtidige Nexus-modeller, men dersom begge dukker opp er det første gang Google faktisk lanserer flere referansemobiler.

Det er likheter mellom de to modellene, selv om produsentene bak er forskjellige. Nexus-logoen pryder også det som skal være digre Nexus 6P, og igjen finner vi en liten ring som sannsynligvis kan lese fingeravtrykk midt på baksiden.

Dersom de lekkede bildene av Nexus 6P viser seg å være ekte har telefonen en ganske annerledes design enn noen av både Nexus-modellene og Huaweis tidligere modeller har hatt. I stedet ser det veldig ut som om Huawei har tittet over til de kinesiske konkurrentene hos ZTE. Vi har sett en ren og pen bakside med stort svart kamerafelt før, og da spesifikt i ZTEs Grand S for noen år tilbake.

Skjermen skal ifølge ryktene bli på 5,7 tommer, og enkelte steder påstås det å handle om en AMOLED-variant. Her skal også oppløsningen være svært høy, med 2560 x 1440 piksler. Igjen figurerer et voldsomt batteri blant de andre spesifikasjonene. Med 3450 mAh kapasitet burde Nexus 6P kunne holde hele dagen og vel så det.

Den kanskje mest spennende spesifikasjonen for Huaweis store Nexus ser ut til å være at de har inkludert den nye USB type C-kontakten som fungerer uansett hvilken vei du kobler den til.

Ny Android, selvsagt

For det meste flat bakside med uthevet svart felt for kameramodulen, sa du? Det har vi sett før. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Android M ble første gang vist frem i mai i år, og siden har det blitt klart at M-en står for Marshmallow. Google liker fortsatt søtsaker. Selskapet pleier gi nye Android-versjoner endelig lansering sammen med referansemobilene i Nexus-serien.

Den kanskje aller viktigste nyheten i Android 6 Marshmallow er at du nå skal kunne velge apptillatelser selv. Dersom en app du ikke stoler på krever tilgang på hele adresselisten din, kan du ganske enkelt nekte den slik tilgang. I mange tilfeller vil det gå helt greit, men der appen av naturlige årsaker trenger tilgangen for å fungere kan du ende opp med å blokkere en eller flere av appens hovedfunksjoner.

I tillegg til støtten for å velge apptilgang selv skal nye Android også kunne gi bedre batteritid, i tillegg til at både fingeravtrykkstøtte og støtte for nye USB type C er bakt inn i operativsystemet.

Visuelt er det nye operativsystemet aller mest en videreføring av det vi så i Android 5 Lollipop, med flate og kantete overflater. Designstilen omtales som «Material Design».

En av de viktigste nyhetene i Android 6 Marshmallow er muligheten til å bestemme apptillatelser selv. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det vi foreløpig ikke vet om Android 6 Marshmallow er akkurat når operativsystemet kommer for de andre Nexus-enhetene, men som regel skjer det løpet av relativt kort tid etter selve lanseringen.

Nok en strømmepinne?

En oppfølger til Googles umåtelig populære strømmepinne, Chromecast, har vært på ryktebørsen en god stund. Chromecast 2 dukket opp i sertifiseringsdokumenter tidligere i år, og det har også lekket litt uklare bilder av det som skal være den nye pinnen.

Her er det foreløpig veldig lite konkret som er kjent, men ett av ryktene som har gått er at pinnen nå vil få bygget inn Spotify-støtte. Ellers omtaler ryktene bedre Wi-Fi-støtte, uten at det foreløpig er klart hva som ligger i det.

Hva har du størst forventninger til for Googles lansering i kveld? Syng ut i forumtråden under.

(Kilder: Gizmodo.com, Engadget.com, Androidpolice, droid-life.com, theverge.com, androidpit.com, pocket-lint.com)

annonse