Til hovedinnhold

EU krever billigere datatrafikk

EU-kommisjonær Viviane Reding, som lenge har vært en pådriver for lavere priser på mobilsamtaler og SMS, har nå rettet fokus til de svimlende høye prisene på datatrafikk. Hun ønsker å innføre en makspris på én euro – drøye åtte norske kroner – per megabyte for overføring av data innen EUs grenser. Dette vil altså gjelde for deg dersom du bruker mobiltelefon eller en PC med mobilt bredbånd til surfe på internett når du befinner deg i et EU-land.

Reding har tidligere truet mobilselskapene med regulering dersom de ikke senket prisene på datatrafikk. Nå ser det ut til at EU-kommisjonen gjør alvor av truslene, ifølge Reuters.  

Maks én euro per megabyte

Forslaget som Viviane Reding vil presentere for EU-kommisjonen i slutten av september går ut på at mobiloperatørene maksimalt kan kreve én euro per megabyte data. I dag er gjennomsnittsprisen på datatrafikk 3,5 euro – rundt 30 norske kroner – per megabyte for såkalt dataroaming.

En dansk rapport viser imidlertid at mobilselskapene ville fått en rettferdig inntjening dersom grensen lå på 1,14 euro per megabyte, inkludert skatt. Reding vil derfor reise til København i september for å se nærmere på denne rapporten før hun legger fra sitt endelige forslag til EU-kommisjonen.

Ønsker ikke innblanding

Informasjonssjef i Netcom Øyvind Vederhus sier til Mobilen.no at han støtter EU-kommisjonærens ønske om lavere priser på datatrafikk, men at mobilselskapene bør ordne dette selv.

- Her er vi og Vivian Reding enige, vi vil ha lavere datapriser både i Europa og i verden generelt. Men vi er for selvregulering mellom operatørene, uten innblanding fra myndighetene, sier Vederhus.

Rettferdig pris?

Om prisen på én euro per megabyte – rundt åtte kroner – er en rettferdig pris, vil Vederhus foreløpig ikke si noe om.

- Pris er for tidlig å si noe definitivt om, men så lenge kostprisen mellom leverandørene er lave vil også prisen til sluttbruker bli lav. Her må vi regne litt på tallene, sier informasjonssjefen.

Artikkelen fortsetter under bildet-

Informasjonssjef Øyvind Vederhus fra Netcom ønsker ikke innblanding fra EU.
 

Dyrt med mobilsurfing i Sverige

Apropos kostpris mellom leverandørene; Netcom, som er et datterselskap av svenske Telia Sonera, burde være i posisjon til å forhandle frem en god pris på dataroaming i Sverige. Likevel er prisen oppe i hele 20 kroner per megabyte.

- Prisen på 20 kroner gjelder kun for surfing via mobilen, om du har mobilt bredbånd til PC-en er prisen faktisk åtte kroner per megabyte i Sverige, sier Vederhus.

Det er nok imidlertid en mager trøst for Netcoms Iphone-brukere som er på ferie i nabolandet.

Fokus på ufine priser

Mobilanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telekom sier til Mobilen.no at han ikke kjenner spesifikt til det nye forslaget, men at han positiv til at EU-kommisjonen tar grep om det kan kaller ufine roamingpriser i utlandet.

- Det er prisverdig for forbrukerne at myndighetene i Europa setter fokus på ublue priser, sier Aarønæs.

- Disse prisene har vært helt ute av kontroll. Ufine priser, avslutter han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EU setter fokus på ufine roamingpriser i utlandet, og vil innføre makspris på én euro per megabyte. 
 

Priskutt på SMS

Viviane Reding har allerede planer om å legge inn et forslag om priskutt på tekstmeldinger som sendes utenfor hjemlandet, og har nå bestemt at makspris på datatrafikk vil inngå i det samme forslaget.

Deretter er det opp til EU-kommisjonen om hvorvidt de vil vedta forslaget som legges fram i månedsskiftet september/oktober.

Mer om
annonse