Til hovedinnhold

Vurderer reklame i private SMS

Det kan bli aktuelt for norske mobiloperatører å fylle opp de resterende tegnene du ikke bruker med reklame når du skriver en SMS. Men ved å indirekte annonsere produkter og tjenester til dine venner i private tekstmeldinger, vil du til gjengjeld få fratrekk på fakturaen eller gratis SMS.

I Sveits har mobiloperatøren Orange allerede testet ut løsningen og fått gode tilbakemeldinger, ifølge Mobile Tech News.

Helt frivillig

Den sveitsiske operatøren kunne etter ni uker med testing konkludere med et vellykket testprosjekt, ettersom både kunder og annonsører var fornøyde. Mobilbrukerne meldte seg frivillig til å delta i testingen og fikk til gjengjeld fratrekk på mobilregningen fra Orange.

- Mobilreklame sørger for at mediebyråer får en unik sjanse til å annonsere for merkevarer, mens våre kunder betaler mindre for økt bruk av våre mobiltjenester, sier markedssjef i Orange Sveits Fabrice Allegro i en pressemelding.

Overflødige SMS-tegn

I en enkelt SMS har du 160 tegn til rådighet, men det ofte bruker man ikke i nærheten av så mange tegn. Meningen med SMS-reklamen er at de resterende tegnene fylles opp med reklame fra en av mobiloperatørens annonsepartnere. Annonseringen kan også skje ved at WAP-linker settes inn i bunn av tekstmeldingen, slik at du kommer til annonsørens WAP-side når du trykker på den.

Du kan imidlertid ikke velge selv hva du indirekte annonserer for, så det kan være alt fra kino og restauranter til sjokolade og pastiller, eller helt andre tjenester og produkter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vil bli store endringer

Informasjonssjef i Netcom Øyvind Vederhus sier til Mobilen.no at de ønsker å se nærmere på annonsering via SMS, og finne ut om kundene er interessert i denne formen for reklame.

- Vi ser at annonsering på mobilen vil komme til å øke i tiden framover, men hvor aktuelt dett vil være for oss er vi usikre på. Det vil i så fall bli en stor endring fra slik det er i dag. Vi må ”lære opp” kunden på en måte, og få aksept for det, og selvfølgelig gi noe tilbake enten i form av gratis SMS eller fratrekk, sier Vederhus.

Positiv til SMS-annonsering

Han presiserer imidlertid at et slikt reklamekonsept må skje etter ønske fra kundene, samtidig som at Netcom må se på kostnadene ved å gjennomføre dette.

- Hvis det fører til økt bruk av SMS og samtidig gleder kunden kan det være aktuelt, men det er jo også en kostnad ved dette, sier Vederhus.

- Det er helt avgjørende at vi får aksept hos kunden, og at det skjer med kundens godkjenning, men vi er positive til annonsering på SMS, avslutter han.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Informasjonssjef i Netcom Øyvind Vederhus.
 

For prisjegerne

Mobilanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telekom sier til Mobilen.no at det først og fremst de mobilbrukerne som er ute etter å betale så lite som mulig for mobiltelefoni som vil være interessert i å få rabattert regning mot å reklamere via SMS.

- Det er mange operatører som har sagt at de vil prøve med SMS-reklame, men det så vidt jeg vet ingen som har hatt suksess med det. Dette er jo først og fremst for de mest pengebevisste og kanskje unge mobilbrukerne. Men det må gjøres riktig, og reklamen må skreddersys for kunden for at det skal ha noe for seg, sier Aarønæs.

Snu hver stein

Aarønæs tror at mobiloperatørene vil se på alle mulige måter for å tjene mest mulig penger og tilby kundene nye tjenester, men han mener det er avgjørende at det ikke blir for mye reklame i SMS-annonseringen og at reklamen er relevant for kunden for at dette vil bli en suksess.

- Det skjer mye i bransjen, og det kommer stadig nye konsepter. Jeg tror de vil prøve å snu hver stein for å komme opp med noe nytt, men det viktigste er at det appellerer til sluttbrukeren. Jeg vil si at SMS-reklame er et sted mellom gult- og grønt lys, sier han, med tanke på at operatørene skal gi klarsignal for SMS-annonsering.

Happy-Hour på SMS

Mobilanalytikeren sier videre at det er mange muligheter med SMS-annonsering, ettersom mobiloperatøren kan enkelt innhente informasjon om hva kundene interesserer seg for, samt at de vet hvilket område kunden befinner seg i, så lenge mobilen er skudd på. Han tror SMS-reklame vil bli mer vanlig i tiden fremover.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Vi vil nok se mer av det. Noen vil prøve seg på dette, ettersom de vet mye om kunden, samt lokasjon og så videre. Med push-SMS kan du for eksempel sende ut halvliterpriser hver fredagskveld i en bestemt by, men ingen har gjort det så langt. Tenk deg om studenter ville få en SMS med reklame om Happy-Hour på et utested: ”nå går vi hit... så går vi hit”, sier Aarønæs.

- Mindre aktører vil nok prøve ut dette først, selv om det krever en viss plattform. Men det er mange muligheter. Jeg har litt tro på dette her, avslutter han.

Mer om
annonse