Til hovedinnhold

Protesterer mot EU-regulering

EU-kommisjonen jobber for tiden med et forslag for å regulere prisene for meldingstjenester på tvers av landegrensene. Bakgrunnen er at flere forbrukere opplever skyhøye kostnader for tjenestene og flere medlemmer av Europaparlamentet mener tjenestene ikke har grunnlag i kostnadene. Teleselskapene selv vil ikke ha slik regulering.
Kveler konkurransen
Organisasjonen GSM Association (GSMA) representerer over 750 teleselskaper i verden. De går nå hardt ut mot forslaget om å regulere prisene på SMS som sendes på tvers av landegrensene i Europa. De mener slik regulering vil kvele konkurranse og innovasjon blant de europeiske teleoperatørene.
- Ifølge våre analyser så har gjennomsnittsprisen for å sende SMS innen EU sunket med 18 prosent det siste året ettersom operatørene har lansert nye tjenester som gjør det mulig for kundene å kjøpe pakker med SMS-er. Dette har vist seg populært på innenlandsmarkedet. EU-kommisjonens forslag om å regulere nok en del av telemarkedet truer med å kvele veksten og konkurransen i markedet, sier ansvarlig for regulering- og regjeringssaker i GSMA Tom Phillips, ifølge pressemelding.


GSMA mener det er best for kundene om telemarkedet regulerer seg selv.

Konkurransen regulerer prisene
Forslaget EU-kommisjonen drøfter vil kunne medføre at prisene på å sende SMS over landegrensene vil synke yterligere 50-70 prosent. GSMA er lite interessert i at dette forholdet reguleres av EU. De vil heller at det nasjonale markedet selv skal ta seg av dette.
- Kommisjonens fokus på å regulere mobilprisene i Europa blir stadig større. Forskjellige markeder har forskjellige priser ut fra variasjoner i skatt og arbeidskostnader. Disse tjenestene bør heller reguleres ut fra nasjonale forhold, ikke ut fra en visjon om et samlet Europa med opphav i Brussel, sier Phillips.

Les også:
Slik slipper du sjokkregning.
Telenor enige
Telenor på sin side støtter GSMA sin uttalelse.
- Vi deler GSMA sitt syn på dette. Det er svært uvanlig å regulere på denne måten og vi tror markedet selv kan regulere dette bedre. Selv har vi fast pris på våre SMS-tjenester og har ikke mottatt klager på dette, opplyser Hariett Berg fra Telenor til Mobilen.
Flere får sjokkregninger
På den annen side er det mange nordmenn som får sjokk når regningen etter ferien kommer. Skyhøye kostnader for nettjenester er noe mange glemmer når de er utenlands. Senest i går meldte Nettavisen om en svensk 20-åring som fikk en regning på 44.000 etter å ha surfet på Telenor sitt nett i Norge via sin mobil.
Norske Post- og teletilsynet (PT) ber nordmenn være oppmerksomme på at slike kostnader kan forekomme når de er på ferie.
- Det er grunn til å være varsom når man bruker mobiltelefonen til datanedlasting i utlandet. Prisene ligger langt over den prisen man betaler hjemme, og kan variere sterkt avhengig av hvilket mobilnett man er tilkoplet, sier informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i PT, ifølge pressemelding.


Elisabeth Aarsæther hos Post- og teletilsynet ber nordmenn være forsiktige med mobilbruken i utlandet.
De anbefaler deg å sjekke ut prisene hos din teleleverandør før du kaster deg over mobilen for å sende meldinger hjem eller surfe på nettet.
Les også:
Her kan du selv finne tips om hvordan du kan unngå skyhøye ringepriser.
- Vær forsiktige
Også her er Telenor enige, de ber sine kunder være forsiktige med bruk av nettet via mobilen i utlandet.
- Datanedlastning er et større problem for her er prisene høye og varierende hos europeiske operatører. Selv tilbyr vi SMS-varsling for de som ønsker å ha kontroll over regningen da dette markedet ikke har gått seg til enda. Dette vil ta tid og selv om det er positivt at folk tar i bruk nettjenester på mobilen ber vi folk være forsiktige med slik bruk i utlandet, forklarer Berg.

Mer om
annonse