Til hovedinnhold

Facebook & Co vil opp i lufta og ut i verdensrommet

Zuckerberg og Internet.org-initiativet bekrefter ryktene.

Titan Aerospace

Facebook har kanskje virket som et småtraust selskap etter at de gikk på børs og fikk en haug aksjeeiere å tilfredsstille – over flere år har vi ikke fått noe særlig mer enn nye design og mer reklame. Men i 2014 har de bydd på noen skikkelige overraskelser.

Den største av dem var et lite bombenedslag i form av oppkjøpet av Oculus VR – selskapet bak den populære og revolusjonerende brillen som tar deg inn i en virtuell virkelighet.

De andre overraskelsene var oppkjøpet av WhatsApp som var på alles lepper i februar, mens vi tidligere denne måneden ble møtt av ryktet om at Facebook ville spre Internett ved hjelp av dronefly.

Nå har dette ryktet blitt bekreftet av sjefen sjøl, Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg.

Internett til alle

– Under våre forsøk i å koble sammen hele verden med Internet.org, har vi sett på måter å sende folk Internett fra lufta. I dag vil vi dele noen detaljer rundt det arbeidet Facebooks Connectivity Lab gjør for for å bygge droner, satellitter og lasere for å gi Internett til alle, skriver Zuckerberg på Facebook.

– Vårt mål med Internet.org er å gi rimelig tilgang til grunnleggende Internettjenester for alle mennesker i verden, fortsetter han.

Opplysningene som er lagt ut på Internet.org gjør det klart at dette prosjektet går Googles ballong-prosjekt ved navn Project Loon en høy gang.

Droner, satellitter og lasere

Internet.org-initiativet ønsker å bruke flere forskjellige måter å levere nett på, og teknologien vil avhenge av hvor høy befolkningstettheten er på stedene som skal dekkes.

For områder med lav tetthet er det snakk om å bruke satellitter, som i tillegg til å dekke bakken også skal kommunisere seg i mellom med laser, noe som vil kunne gi hastigheter på høyde med fiber.

Problemet med å bruke satellitter – i tillegg til kostnadene – er at avstanden ned til bakken er stor. Og det er her droneflyene kommer inn, som da er ment å dekke avsideliggende, men mer tettbygde strøk.

I en YouTube-video nevnes det at dronene vil være solcelledrevne og skal kunne holde seg flyvende i månedsvis av gangen. De skal kunne holde seg 20 000 meters høyde, hvor det er lite utsatt for vær, vind og unngår kommersiell lufttrafikk.

Ved å bruke fly fremfor ballonger, vil de faktisk kunne ha kontroll på at visse områder alltid har dekning, noe som ikke er like greit med ballonger som følger luftstrømmene. Men fly vil selvsagt koste mer.

En start

Planene om nett fra lufta er store, og det legges ikke skjul på at det er en lang vei å gå med mange tekniske problemer som først må løses. Derfor minner Zuckerberg oss på at Internet.org også jobber med beina trygt plantet på bakken.

Bare i fjor skal initativets samarbeid med nettoperatører i Filipinene og Paraguay ha sørget for at tre millioner flere fikk tilgang til nett via mobilen.

Facebook kan mer enn ansikter, mener vår kommentator:
– Facebook har ikke ødelagt Oculus Rift >>>

Kilde: Mark Zuckerberg / Facebook og Internet.org

annonse