Til hovedinnhold

Nå kan utviklere bestille den nye Oculus Rift

Lanserer oppgradert utviklersett samme dag som Sony ypper.

Oculus VR

Sony rakk bare såvidt å løfte teppet fra sin Oculus Rift-utfordrer for PlayStation 4, før Oculus VR kom med resolutt svar på tiltale. I dag lanseres nemlig Oculus Rift DK2 – en ny, bedre og oppgradert versjon av det nå velkjente utviklersettet.

Den nye versjonen av Oculus Rift som faktisk blir mulig å kjøpe kommer utstyrt med en lang rekke oppgraderinger, og later umiddelbart til å være en modifisert utgave av den mye omtalte «Crystal Cove»-prototypen.

Ekstra: Vi testet Oculus Rift Crystal Cove, og mistet rent pusten av det »

Full HD OLED-skjerm med høy hastighet

Skjermen er et punkt hvor det åpenbart har vært rom for forbedringer, og denne blir kraftig oppgradert med det nye utviklersettet. Oculus Rift DK2 vil nemlig få en Full HD OLED-skjerm, som gir 960 x 1080 piksler til hvert øye, med en nominell innsynsvinkel på 100 grader.

Oppdateringshastigheten får seg også et løft, og DK2 vil støtte både dagens 60 Hz, men også 72 Hz og 75 Hz. Sammen med lavbestandighets-teknologien vi fikk forklart mer om da vi fikk prøve en Crystal Cove-modell (Ekstra) på årets CES-messe vil det bety svært mye mindre bevegelsesuskarphet, og en generelt bedre flyt i bildet.

Bestandigheten kan justeres til 2 eller 3 millisekunder, men man kan også slå på full bestandighet – slik som man har på det originale utviklersettet. Dette vil kunne gi en mye glattere opplevd bildeflyt – særlig på kraftige PC-er som kan levere nok bilder i sekundet.

Kamera for posisjonssporing

Dette kameraet skal spore bevegelsene dine.

Et annet ankepunkt for enkelte, som har fått noe mindre oppmerksomhet enn skjermen, er at det opprinnelige utviklersettet ikke kan spore bevegelsene til hodet ditt hvis du lener deg opp, ned, frem og tilbake eller sidelengs. Dette endres nå, takket være et kamera som følger med Oculus Rift DK2.

Kameraet benytter en nær-infrarød CMOS-sensor, og kobles til PC-en med en vanlig USB 2.0-kabel; akkurat som selve hodesettet må ha i tillegg til HDMI 1.4b. Kameraet har dog bare en oppdateringshastighet på 60 Hz, og vil derfor ikke være fullt så responsiv som sensorene inni selve Riften, som får en oppgradering fra dagens 700 Hz til 1000 Hz.

Innmaten i det nye hodesettet har også forbedringer i vente. Her blir det sittende både gyroskop, magnetometer og akselerometer. I tillegg kommer en splitter ny modul som måler responstiden på all bevegelse som skal ut på skjermen, ned til siste mikrosekund.

Vil du varsles når forbrukerversjonen kommer?
Meld deg på lagervarsel i vår Prisguide »

Skal eliminere sjøsyke

Oculus VR mener selv at alle disse forbedringene skal gjøre Rift DK2 i stand til å levere en opplevelse som er fullstendig overlegen alt de har levert tidligere. Blant annet skal posisjonsstyringen, sammen med bedre bildeflyt, eliminere «sjøsyken» flere har blitt plaget av etter å ha testet en Rift.

– For første gang sier hjernen din plutselig «ok, jeg er komfortabel her. Jeg vet det ikke er ekte, men jeg tror det er ekte». Med et års utvikling bak oss er vi mye nærmere noe ferdig nå, forteller selskapets administrerende direktør Brendan Iribe.

Disse forbedringene koster imidlertid sitt – men først og fremst på vektfronten. Det nye settet er nemlig oppgitt til å veie 440 gram uten ledninger, og en rask tur på vekten vår her i redaksjonen sier at de første utviklerbrillene veier 380 gram. Når det gjelder pris skal det ikke svi så hardt i lommeboken – Oculus Rift DK2 koster nemlig 350 dollar, en oppjustering på 50 dollar fra forgjengeren.

Forhåndsbestilling er mulig fra Oculus VRs hjemmeside, men du må smøre deg med tålmodighet – for de første utsendelsene er ikke planlagt å starte før i juli.

Det kan bli et par lange måneder å vente:
Vi har testet Oculus Rift Crystal Cove, og mistet rent pusten av det »

Se Oculus VR sin promovideo av Rift DK2 her:

annonse