Til hovedinnhold

Telenor vurderer å sende 4G fra ballonger

Vil se om det kan være fremtidens måte å gi nettkobling.

Google / Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Hardware.no/Skagerrak: Nettgigantene Google og Facebook har begge store ambisjoner for å gi «hele verden» tilgang til Internett. I mange land, spesielt i Asia og Afrika, har folk få muligheter til å komme seg på nett i dag. Om denne store kundemassen åpnes opp for verdens nettaktører kan det by på store muligheter for selskapene – og ikke minst menneskene som bor der.

Dette har norske Telenor fått med seg, og under årets Telecruise kunne Rolv-Erik Spilling, konserndirektør i Telenor Digital, avsløre at selskapet er i kontakt med nettopp Google for få nettet ut til de som ikke har det i dag:

– Vi bruker masse resurser for å tilgjengeliggjøre Internett for mulige kunder. Vi jobber blant annet med Google for å se om ballonger kan bli fremtidens måte å distribuere Internett på.

Samtaler, ikke konkret

Sitatet kommer fra et innlegg han holdt om globale tjenester, lokale medier og ny vekst for Telenor, foran store deler av den norske telebransjen. Telenor har de siste årene satset aktivt i nye markeder uten bred og god teleinfrastruktur, eller markeder med stort vekstpotensiale. De har allerede satset stort i Bangladesh, Myanmar og India.

Å få levert nettdekningen fra noe annet enn et fastmontert bakkenettverk i disse områdene er ikke en overraskende vending fra selskapet, men foreløpig er det bare samtaler mellom selskapene:

– Vi er i samtaler, men det er ikke noe konkret. Google ønsker ikke å bygge dette selv, de vil bare sørge for at folk får nett, utbroderer Frode Støldal, teknologidirektør i Telenor Norge, til Hardware.no

– Kan Telenor da være en aktør som tar den jobben?

– Muligens, svarer Støldal kort.

Ballonger og droner

Foto: Titan Aerospace

At Google ville sende Internett til grisgrendte strøk med ballonger er et konsept de lanserte i fjor sommer.

De spesialutviklede ballongene, utrustet med både radarer og kommunikasjonsutstyr, skal sendes opp i stratosfæren 20 kilometer over oss, og gi nettilgang til et område på 40 kvadratkilometer under seg.

De har ingen motorkraft, men kan stige opp og ned ved hjelp av et system drevet av solceller. Slik styres de dit det er behov for dem på en energieffektiv måte, ved å følge luftstrømmene i ulike deler av stratosfæren.

Facebook har samme mål, men for å nå det har de valgt å ta i bruk høytsvevende droner. Disse er drevet av solceller og skal fly i samme høyde som ballongene, og på den måten unngå både kommersiell lufttrafikk og samtidig være mindre utsatt for vær og vind.

Ved å bruke fly fremfor ballonger, vil de faktisk kunne ha kontroll på at visse områder alltid har dekning, noe som ikke er like greit med ballonger som følger luftstrømmene.

Andre igjen vil enda høyere opp:
Vil gi hele verden gratis Internett med satelitter »

Vi gjør oppmerksom på at Telecruise blir arrangert av Mediehuset Tek, som utgir Hardware.no.

annonse