Google vil gi India laserbasert internett
Å gi grisgrendte strøm nettilgang kan være en skikkelig kattepine. Flere av verdens største teknologiselskaper jobber med ulike konsepter for å gi større områder nettdekning. Google, eller rettere sagt, morselskapet Alphabet, er ett av dem. De har nå inngått en avtale med indiske styresmakter for å tilby bredbånd til indiske kunder.
Selskapet planlegger å bruke lasere til å sørge for at kommunikasjonen kommer seg frem over lange avstander. Ifølge Reuters skal hele 2000 bokser settes opp, med en avstand på opp til to mil mellom hver. Disse boksene erstatter eventuelle fibernettverk eller andre teknologier som skal flytte nettet ut i nærmiljøet til brukerne.
Eksotiske nettløsninger
Så fort nettet har blinket seg frem gjennom boksene er det klart til å fordeles utover privatkunder med WiFi eller til å håndtere kommunikasjonen for mobilbasestasjoner.
Hastigheten skal kunne være opp mot 20 gigabit per sekund mellom boksene, som monteres på tak og stolper rundtom i landet. Ved å bruke trådløs teknologi slipper de å legge kabler på kryss og tvers slik normalen har vært frem til nå.
Alphabets satsing kommer ikke helt ut av det blå. Nysatsingen skal nemlig ha sitt utspring i Project Loon, som du kanskje kjenner til. Project Loon er ved første øyekast et ganske spinnvilt prosjekt som går ut på å gi mobildekning fra ballonger. Nok et forsøk på å kunne gi kommunikasjonstjenester uten å måtte bygge ut dyr infrastruktur med spader, grøfter og kabel.
Løsningen skal koble opp flere millioner nye husstander til nettet i India.
Laserbasert kommunikasjon på landjorda er heller ikke helt nytt. I USA brukes liknende systemer for å gi tilnærmet null forsinkelse i kommunikasjonen med New York-børsene.
Facebook jobber med digre droner
Facebook jobber med liknende prosjekter, og deres plan er å bruke droner med enorme vingespenn som skal sveve over området som trenger internett. Takket være solcellepaneler på vingene skal dronene kunne fly så lenge som nødvendig, uten å måtte lande for påfyll av drivstoff eller strøm.
Tanken om å bruke flyvende dingser til å levere kommunikasjon er strengt tatt grunnleggende for all kommunikasjon vi har i dag. Konseptet er omtrent det samme som kommunikasjonssatelittene våre er basert på, bare i vesentlig lavere høyde og for mindre områder av gangen.
Etter orkanherjingene i Puerto Rico sendte den amerikanske mobiloperatøren opp sine COW-enheter for å bidra med mobilnett på øygruppen. COW står for «Cell on Wings», eller basestasjon på vinger. Men der Facebooks droner faktisk har vinger, ser AT&Ts flyvende basestasjoner omtrent ut som ordinære fjernstyrte helikoptre. Men disse henter strøm og nettilgang med kabler fra bakken, og kan dermed også henge der en stund.
Mens de henger der skal de kunne gi drøyt seks mil bredt område dekning under seg.
Flyvende nettverksteknologi ser altså ut til å være på full fart inn både til nødsituasjoner og til fast kommunikasjon.
Her på berget har vi rimelig god mobildekning, og nylig ble det slått fast at norske mobilnett er de raskeste i verden. Vi burde med andre ord klare oss uten både flyvende kuer, ballonger eller droner en stund til.