Til hovedinnhold

Facebook vil bruke laser for å levere internett fra droner

Starter snart de første forsøkene.

Titan Aerospace

Blant de mange ambisiøse IT-prosjektene som har begynt å få fotfeste den siste tiden er idéen om å spre Internett til de delene av kloden som av ulike årsaker ennå ikke er tilkoblet verdensveven. Facebook indikerte for ett år siden at de ville benytte høytflyvende droner til å spre Internett i verden, som et ledd i sin storstilte Internet.org-satsing.

Rett etterpå ble disse planene også bekreftet av Facebook-sjefen selv Mark Zuckerberg, og nå kan nettstedet TechCrunch og Wall Street Journal melde at planene har kommet enda et steg nærmere en realisering.

På størrelse med passasjérfly

I forbindelse med sin nylig avholdte utviklerkonferanse F8 avduket Facebook dronetypen de har tenkt å bruke. Dronen har fått navnet «Aquila» og skal ha et vingespenn som er sammenlignbart med vingespennet til et fly av typen Boeing 737, det vil si rundt 30 meter.

Det er ennå uvisst hvordan Facebooks droner blir seende ut, men det blir store saker. Foto: Titan Aerospace

Dermed blir dronene altså noen skikkelig ruvende skikkelser på himmelen. Til tross for den enorme størrelsen skal dronene imidlertid ikke veie stort mer enn en liten bil, takket være utstrakt bruk av lettvektsmaterialer. Det er uvisst hvor lang selve flykroppen blir. Dronene skal testes allerede til sommeren.

Aquila-dronene skal altså drives ved hjelp av solcellepaneler. Driften av dronene stiller ekstra høye krav til produksjon og lagring av strøm, og derfor benytter dronene en helt nyutviklet solcelle- og batteriteknologi som ifølge Facebook ennå har blitt testet ut.

Dronene vil kjøre i en høyde på mellom 60 000 og 90 000 fot, det vil si cirka mellom 18 000 og 27 000 meter, og skal benytte lasere til å formidle Internett-signalene til bakkestasjoner. Dronene skal også kommunisere seg imellom for å kunne ivareta sømløs dekning over større områder. De tekniske detaljene omkring hvordan det hele skal fungere er imidlertid ennå ikke klare.

– Aldri blitt gjort før

Facebook er for øvrig smertelig klar over de mange utfordringene knyttet til planene sine, og er ennå ikke helt skråsikre på hvor gangbart konseptet er.

– Vi arbeider mot en testflygning en gang i løpet av sommeren. Avhengig av hvordan testflygningen går, får vi deretter se hva som skjer. Det er et stort fly, et stort prosjekt, og det er aldri blitt gjort før, sa visesjefen for Facebooks tekniske avdeling Jay Parikh til Wall Street Journal.

Facebook er langt fra de eneste som jobber med å spre Internett til resten av verdens befolkning. Google sysler for eksempel i denne forbindelse både med ballonger og satelitter, og Tesla-grunnleggeren Elon Musk utforsker idéen om å benytte et omfattende nettverk av billige minisatelitter.

Nylig har enda flere meldt seg på kappløpet om å spre Internett: Brikkeprodusenten Qualcomm og Virgin-grunnleggeren Richard Branson vil bygge digert satelitt-nettverk »

annonse