Til hovedinnhold

Samsung suveren på nettbrett og mobil

Vinner markedsandeler på bekostning av Apple.

Apple fikk seg en nesestyver da IDC (International Data Corporation) offentliggjorde de siste tallene fra sin Worldwide Quarterly Tablet Tracker.

Apple beholdt ledelsen, men opplevde en dramatisk nedgang i salget av nettbrett. Det gikk unna 16,4 millioner enheter på verdensmarkedet, betydelig lavere enn fjorårets 19,5 millioner enheter. I prosent snakker vi da om et fall fra 40,2 % til 32,5 %.

Samtidig steg Samsungs andel av verdensmarkedet nok en gang kraftig. Forspranget til Apple ser ikke lenger uoverkommelig ut når Samsung kaprer hele 22,3 %, opp fra 17,5 % i fjor.

Samsung og Apple har erobret brorparten av verdensmarkedet. Resten blir småtteri. Den største vinneren i prosentvis vekst er imidlertid Lenovo, som økte fra 1,3 % til 4,1 % markedsandel. Det gir en vekst på hele 224 %.

(IDC).

Overlegent mobilsalg

IDCs Worldwide Mobile Phone Tracker viser at ingen lenger er i nærheten av Samsung når det kommer til salg av mobiltelefoner. Deres markedsandel for første kvartal utgjør faktisk like mye som de neste fire konkurrentene til sammen. Apple selger 15,5 % av smarttelefonene i verden, fulgt av henholdsvis Huawei, Lenovo og LG. De ligger alle rett under 5 %.

Mettet nettbrett-marked

Etter flere år med kraftig vekst i salget av nettbrett begynner det å flate ut. Prisene stabiliserer seg og mange eier dyrere og mer pålitelige nettbrett.

De siste tallene fra IDC viser kun 3,9 % vekst i årets første kvartal i forhold til fjoråret. Nedbremsingen gjelder på tvers av skjermstørrelser. Dette tyder på at markedet er i ferd med å mettes.

– Økningen av mobiltelefoner med store skjermer og forbrukere som beholder sine nettbrett stadig lenger er begge faktorer som bidrar til et svakere enn antatt første kvartal for nettbrett og 2-i-1-enheter, sier Tom Mainelli, visepresident for IDC Program, Devices and Displays.

Les også: Android knuser iOS på hjemmebane

(Kilder: idc.com (tablet tracker), idc.com (mobile phone tracker))

annonse