Til hovedinnhold

Disse telefonene vil vi ha

Veksten i mobilmarkedet fortsetter, drevet av mobiler med store skjermer.

Tanjala Gica / Shutterstock.com

De store toppmodellene selger unna stadig raskere. Antallet smartmobiler med skjerm på 5 tommer eller mer vokste med hele 369 prosent i forhold til fjoråret. I første kvartal utgjorde de dermed en tredel av alle smartmobiler.

De fleste store produsentene har flere mobiler som passer inn i 5-tommerskategorien, noe analytikere mener møter folks forventninger om at premium-enheter skal ha større skjerm. I prisklassen over 500 amerikanske dollar, eller 3 000 norske kroner, har nesten halvparten (47 prosent) av mobilene 5 tommer skjerm eller mer.

Ikke overraskende finner vi iPhone i den andre halvdelen av premium-segmentet, med 87 prosent av salget av mobiler med mindre enn 5 tommer skjerm. Apple går glipp av store inntekter ved å ikke levere større skjermer. Det forventes imidlertid å endre seg i løpet av året, ifølge analyseselskapet Canalys.

Android klart størst

Android fortsatte å dominere det globale markedet, med 81 prosent av alle enheter fulgt av iOS med 16 prosent og kun 3 prosent med Microsofts operativsystem.

Det ble sendt ut totalt 279,4 millioner smartmobiler i første kvartal på verdensbasis, 29 prosent flere enn i fjor. Samsung beholdt førsteplassen med en markedsandel på 31 prosent, mens Apple måtte nøye seg med 16 prosent.

Fremvoksende markeder

Kina er på fremmarsj. Fem av de største leverandørene er basert der. Huawei er tredje størst i verden, Lenovo fjerde, Xiaomi sjette, Yulong åttende og ZTE niende. Samtidig er Kina nå verdens største mobilmarked. Landet står for 35 prosent av salget, mens USAs salg utgjør 12 prosent av markedet.

Det foregår generelt et markedsskifte i retning av de raskt voksende økonomiene i Brasil, Russland, India og Kina. Disse fire landene tar for seg 44 prosent av antall solgte enheter. Også her er store skjermer i skuddet, noe som kan resultere i lanseringer av rimeligere storskjerm-modeller i tiden fremover.

Les også: Tre steg som skal gjøre Huawei best på mobil

(Kilder: canalys.com, androidauthority.com)

annonse