Til hovedinnhold

Du må betale når noen ringer deg

I et forsøk på å gjøre det rimeligere å ringe, ønsker IT-kommisjonær Viviane Reding i EU å redusere dagens termineringsavgift fra omtrent 65 øre til 8-16 øre, ifølge Amobil. Termineringsavgiften er den prisen mobiloperatørene krever av hverandre for at du som kunde skal kunne ringe fra et mobilnett til et annet.
 

Men for å tjene inn det operatørene taper på den foreslåtte ordningen, kan det i stedet bli aktuelt å belaste kundene for inngående samtaler. Det vil i så fall gjøre det vanskelig å holde styr på mobilregningene framover.

Tid for forandring

Intensjonen er at det skal bli billigere for forbrukerne å ringe, mens det i realiteten kan bli dyrere. Viviane Reding sier til Financial Times at det er på tide at noe skjer for å senke prisene, og hun er samtidig åpen for at kundene risikerer å måtte betale for innkommende samtaler.
 

- Hele markedet er i utvikling, så vi burde ikke tviholde på de samme reglene som har vært i 10 år, sier Reding.

Lite gjennomtenkt

De mindre norske operatørene vil miste en stor del av konkurransegrunnlaget sitt dersom forslaget til Viviane Reding blir implementert i Norge. Administrerende direktør i MTU, Jo Lerheim, tviler imidlertid på at forslaget godkjennes i EU.

- Jeg tror det må ha vært litt varmt der nede i Brussel, og da kan de få mange rare og fikse ideer. I europeisk sammenheng er dette lite gjennomtenkt, sier Lerheim til Mobilen.

Det begrunner han med at de europeiske landene er svært forskjellige når det gjelder antall mobilnett og operatører i hvert land. MTU-sjefen kan likevel forstå at det er mer aktuelt å kutte termineringsavgiftene i områdene rundt Nederland og Belgia, hvor det myldrer av forskjellige mobilnett.

- Der er det en gjørmegryte av mobilnett. Det er et mareritt, sier han.

- Ikke en god løsning

Thomas Sandaker, salgs- og markedsdirektør i One Call, tror en eventuell prisendring vil hindre små aktører i å være konkurransedyktige på det norske markedet.

- Dette tror ikke jeg er noen god løsning. I Norge har det som kjent vært lagt opp slik at nyetablerte aktører har fått ta en høyere termineringspris, nettopp for å stimulere til økt konkurranse, sier Sandaker til Mobilen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Thomas Sandaker i One Call tror EU-forslaget kan ødelegge for små operatører i Norge.

- At dette faktisk funger ser vi både i form av at det nå er kommet to nye nettverksbyggere på markedet gjennom Network Norway og MTU, og det faktum at det er de nye aktørene som presser sluttbrukerprisene i markedet, sier han.

Høyere priser?

Sandaker tror også det vil virke mot sin hensikt å la kundene betale for innkommende samtaler.

- Når det gjelder forslaget om å legge avgiften på inngående samtaler over på kunden vil det sannsynligvis føre til høyere og langt mindre oversiktelige sluttbrukerpriser, avslutter Sandaker.

Post- og teletilsynet regulerer

I forrige uke ble det kjent at Post- og teletilsynet vil pålegge Tele 2, MTU og TDC særskilte forpliktelser i forhold til terminering av samtaler, fordi de har fått en styrket posisjon i det norske markedet.

Dette skjer i form av et pristak for terminering i deres respektive mobilnett.

Den amerikanske modellen

I USA og store deler av Asia er det vanlig at kundene må betale for samtalemottak. Det betyr imidlertid at termineringsavgiften og ringeprisen er lav, men at kundene har liten kontroll over sine mobilkostnader.

Det er imidlertid usikkert om Reding vil få gjennomslag for prisendringene, og i så fall hvilken betydning det vil få for Norge og norske forbrukere.

Mer om
annonse