Til hovedinnhold

Du slipper å betale for mottak av samtaler

Kan du forestille deg å betale for hver eneste samtale du mottar på mobiltelefonen din? Post- og teletilsynet har uttalt at de vil vurdere å endre dagens ordning, og at de også vil vurdere hvorvidt mottakeren, i stedet for den som ringer, burde betale for samtalen.

I går skrev Mobilen at EU ville redusere avgiftene på mobilsamtaler, og innføre en ordning der mottaker må betale for innkommende samtaler. Nå viser det seg at det er liten sjanse for at en slik ordning vil komme på plass i Norge, og at det uansett vil ta lang tid før det skjer forandringer.

Du ringer, du betaler

I dag har vi en modell som kalles Caller Party Pays innenfor norske grenser, som betyr at den som ringer betaler for samtalen, mens mottakeren slipper å betale. Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet, sier til Amobil at de vurderer hvilke alternativer som finnes, deriblant en ordning hvor mottakeren betaler for innkommende samtaler.

- Vi vil det neste halvåret utrede andre muligheter enn dagens Caller Party Pays, fordi dagens modell fungerer dårlig, prisene er for høye, sier Jensen til Amobil.

Høy termineringspris

Det er imidlertid lite trolig at Post- og teletilsynet vil satse på en modell der mottakeren betaler for samtalen, fordi hensikten med å forandre dagens ordning er å senke den såkalte termineringsprisen blant operatørene, ikke å snu mobilhverdagen til forbrukerne på hodet.

Den prisen operatørene krever av hverandre for å formidle en samtale til sitt eget mobilnett fra et annet mobilnett kalles termineringspris.

Ingen drastiske endringer

Til Mobilen understreker PT-sjefen at det ikke vil skje noen drastiske endringer med det første, men at de ønsker å senke termineringsprisene på sikt.

- I dag er termineringsprisene alt for høye. Vi har knapt begynt å se på dette, så det kommer ikke til å skje noe med det første, sier Jensen til Mobilen.

- Det er håpløst vanskelig å finne en ”riktig” termineringspris, sier han.

Lite sannsynlig

Informasjonssjef i Telenor Per-Aril Meling er kjent med at EU vurderer å regulere samtaleavgiftene, men tviler på at Norge vil bli pålagt å foreta en endring.

- Et krav om endring anses som lite sannsynlig. Det vil bli valgfrihet, sier Meling.

Dagens ordning fungerer bra

Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom, synes ikke det er noen god grunn til å endre på den ordningen vi har idag.

- Norge er blant de billigste i Europa på samtalepriser, sier Vederhus.

- Operatørene og markedet bør i stor grad regulere seg selv, noe som har fungert bra med tanke på pris så langt, avslutter han.

Mer om
annonse