Til hovedinnhold

Stor seier for nettbrukere

I Europaparlamentet har det over lengre tid vært en diskusjon rundt hvordan EU skal forholde seg til ulovlig fildeling. I den anledning ble det foreslått at det skal komme på plass nye regler som følger Frankrikes forslag i denne saken, nemlig at hele EU skal nekte folk nettilgang om de blir tatt for fildeling tre ganger. Samtidig ville de ha på plass en filtreringsmekanisme hos teletilbyderne. Nå er derimot loven lagt død.
Les også:
Eu knuste fransk piratlov
Eu vil ta i bruk spyware

Fryktet tap av velgere

Ifølge den franske foreningen La Quadrature du Net ble lovforslaget forkastet av gruppen som originalt fremmet forslaget. Det spanske parlamentsmedlemmet Manuel Medina Ortega var den som først fremmet forslaget. Av frykt for velgerfrafall har han og hans gruppering nå valgt å trekke forslaget. Ifølge La Quadrature du Net tilsvarer dette en definitiv stopper for forslaget.
- Denne teksten vil i lang tid stå som det perfekte eksempel på hvordan underholdningsindustrien vil bruke opphavsretten for å bekjempe teknologi og sine kunder. Når teksten nå forkastes gir det et sterkt håp om en fremtid hvor opphavsretten i stede blir brukt for å utforske hvordan kunstnere kan benytte et åpent internett både til fordel for dem selv og for kulturen, sier grunnlegger av La Quadrature du Net, Jérémie Zimmermann i en pressemelding.

Lang kamp

Det har lenge vært mye frem og tilbake hvordan EU skal forholde seg til fildeling, men med dette vil trolig EU ikke gjennomføre lover på samme måte som Frankrike har gjort. Tidligere har de vært forsøkt å få gjennom lignende tiltak i den nye telekompakken, noe som ikke har gått gjennom. Europarådet var ikke fornøyd da EU-parlamentet slo bena unner dette og sendte saken til ny vurdering, men foreløpig ser det altså ut til at nettet vil fortsette som før i de fleste EU-land.

Her i Norge har derimot IFPI gått direkte til Telenor og bedt dem sperre sine brukere ute fra nettsiden The Pirate Bay. Norsk rett kan på sin side gå inn for dette ved hjelp av norsk lov om de finner dette rett. Om Telenor blir dømt til å sperre for Pirate Bay på grunn av medvirkning til kriminalitet, så vil dette også i teorien kunne få følger for andre nettsider som henviser til ulovlig materiale som for eksempel tjenester som streamer opphavsrettsbeskyttet materiale.

Mer om
annonse