Til hovedinnhold

Olympus offentliggjør nytt flaggskip

OM-D E-M1 kan du fryse ned.

Tidligere i sommer skrev vi om en videolekkasje som avslørte det som så ut til å være et helt nytt proffkamera fra Olympus.

Nå er det offisielt, Olympus O-MD E-M1 er det nye proffalternativet fra den japanske kameraprodusenten.

Speilløst

Kompakt og speilløst.Foto: Olympus

E-M1 er det første microFourThirds-kameraet i proffklassen. Dermed er det også det første speilløse kameraet som sikter seg inn på proffmarkedet.

Olympus selv går høyt ut og hevder at kameraet er for profesjonelle fotografer som ønsker et «mer brukervennlig kamera enn et high-end speilreflekskamera».

Ifølge produsenten skal kameraet ikke bare være værbeskyttet og sprutsikkert, men det skal også tåle ned i 10 minusgrader. Huset er er bygget i magnesium.

E-M1 får følge av et tilsvarende værbeskyttet og frostsikkert kitobjektiv, M.ZUIKO Digital ED 12-40 mm f/2.8.

Fase- og kontrast

Elektronisk søker og tre tommers skjerm preger baksiden.Foto: Olympus

I E-M1 har Olympus puttet to autofokussystemer; både kontrastbasert og fasedetekterende autofokus.

Ifølge Olympus skal dette resultere i at kameraet fokuserer like kjapt, uavhengig av om det er micro FourThirds-optikk som brukes eller FourThird-optikk via et adapter. Tidligere har en slik løsning via adapter vært alt annet enn kjapt.

I E-M1 benytter førstnevnte kontrastbasert autofokus, mens FT-optikk brukes med fasedetekterende autofokus.

Det gjenstår å se om lovnadene om rask autofokus uavhengig av type optikk holder vann, men dersom det er tilfellet vil E-M1-fotografer ha tilgang på en rekke svært gode FT-objektiver, og tidligere E-systembrukere ha en et alternativ for oppgradering av hus.

Les også: Test av Olympus OM-D E-M5

Elektronisk søker

En slank sak, E-M1.Foto: Olympus

Olympus har utstyrt E-M1 med en elektronisk søker med en oppløsning på hele 2 360 000 piksler. Forstørrelsesgraden er på 1,48x.

Søkeren gir en direkte forhåndsvisning av det faktiske bildet, for eksempel i HDR-modus eller av fargejusteringer.

E-M1 har også fått en helt ny 16 megapikslers Live MOS-bildebrikke på 17.3 x 13 mm, samt en tilhørende ny bildeprosessor. I tillegg kan kameraet skilte med en femaksers bildestabilisator, som også ble vist frem i den lekkede videoen fra Engadget.

En tre tommer stor skjerm har funnet veien til baksiden av kameraet, hvor oppløsningen er på 1 037 000 bildepunkter. ISO-ytelse strekker seg fra ISO 100 til 25 600.

Som seg hør og bør for et digitalkamera anno 2013, har E-M1 selvsagt også WiFi, noe som muliggjør det å bruke smartenheter som fjernkontroll eller direkte opplasting av bilder til sosiale media, skylagring og så videre.

Pris og tilgjengelighet

E-M1 er forventet i butikkene i begynnelsen av oktober. Veiledende pris for huset alene vil ligge på 13 000 kroner, mens du må ut med 18 000 dersom du ønsker det værtette og frostsikre 12-40 mm kitobjektivet.

Dersom du kjøper E-M1 innen 30. november i år, vil det også følge med et MMF-3 værbeskyttet adapter for montering av Four Thirds-optikk.

Er du på jakt etter et nytt kamera? Her får du våre beste tips til hvordan du gjør et godt kjøp »

Les også
Med disse er Olympus-serien komplett
Les også
Årets oktober blir slett ikke kjedelig
Les også
Leken speilrefleksutfordrer
Les også
Er dette Olympus' nye flaggskip?
Les også
Olympus E-PL5: Lillebror er ingen lettvekter
Les også
Vakkert, lekkert, PEN
Les også
Ultrazoom for mFT
annonse