Tek.no

Nyhet

Vakkert, lekkert, PEN

Nye Olympus E-P5 er bedre og mer retro enn noengang.

Olympus
10 Mai 2013 07:00

Olympus sitt sikkerhetsopplegg har lekket som en sil, og ryktene om et nytt mFT-kamera har versert i lengre tid. Vel, nå er det endelig klart og offisielt at de fleste ryktene var 100% riktige.

Olympus PEN E-P5 lever opp til navnet, den er dødsPEN!Foto: Olympus

I dag lanserer nemlig Olympus sin nye toppmodell i PEN-serien. Kameraet, nærmere bestemt Olympus E-P5, får samme bildebrikke og bildeprosessor som sitter i flaggskipet OM-D E-M5 som har høstet mye velfortjent ros rundt om kring. Blant annet kåret vi det til årets speilløse systemkamera 2012.

Bildekvaliteten er dermed sannsynligvis identisk med den OM-D E-M5 kan tilby, og det er dermed naturlig å tro at nye E-P5 er en slags light-versjon av det kameraet. Tror man det, tar man imidlertid stort sett feil.

En Olympus-sjef viser frem E-P5.

E-P5 stiller nemlig til start med innebygget wi-fi som gir mulighet for fjernkontroll fra en smarttelefon, raskeste lukkertid på 1/8000 sekund, og 5-aksers bildestabilisering, bare for å nevne noe. Sistnevnte er stort sett den samme som i OM-D E-M5, men har fått forbedret funksjonen som oppdager at kameraet panorerer og dermed skrur av stabiliseringen i den aktuelle retningen.

Autofokus skal også ha fått seg en overhaling på E-P5, og skal nå visstnok være både raskere og mer presis enn tidligere, samtidig som E-P5 har fått en fokus-peaking-funksjon. I tillegg kan punktstørrelsen på spot-AF nå justeres til et langt mindre punkt enn tidligere, for ekstra nøyaktig valg av hvor fokus skal ligge.

Opptakshastigheten skal være hele 9 bilder per sekund med låst autofokus.

Slik føles det å se ned på Olympus PEN E-P5.Foto: Olympus

Enda bedre i virkeligheten

Det høres bra ut på papiret, ikke sant? Vel, det er enda bedre i virkeligheten.

På et pressearrangement i Berlin for litt siden fikk vi nemlig anledning til å leke litt med et tidlig eksemplar av E-P5, og selv om det var temmelig begrenset hvor mye tid vi fikk tilbringe med nykomlingen, så ga det et temmelig godt inntrykk.

Skjermen kan vippes, men gjør ikke mye av seg når den ligger inntil kamerahuset.Foto: Olympus

Skjermen er vippbar og så tynn at den nesten ikke er merkbar når den ligger inntil kamerahuset. Forbi er tidene da slike skjermer bygget så mye i dybden at kameraet ble vesentlig større av dem! Riktig så pen er den også, med sine 1 037 000 bildepunkter fordelt på 3 tommer. Berøringssensitiv, selvsagt.

I det hele tatt er hele kameraet direkte lekkert. Estetikken er velkjent fra PENs gamle dager, og E-P5 er kanskje enda mer retro enn sine forgjengere, men det er ikke stygt av den grunn. Snarere tvert imot. Om overskriften ikke skulle være nok, så la oss si en gang for alle at vi anser dette kameraet som direkte lekkert.

Svarte!Foto: Olympus

Utseendet er imidlertid ikke alt, og der OM-D E-M5 hadde sitt kanskje svakeste punkt, nemlig knapper og hjul, har E-P5 fått sitt kanskje største løft. Her er det ikke få eller små forbedringer som møter oss. Knappene er svært mye bedre, og gir et mye mer tillitsvekkende inntrykk enn vi fikk av tilsvarende på tidligere kameraer, både i PEN-serien og ellers.

I tillegg har Olympus endelig tatt til vett og fjernet det irriterende hjulet på baksiden, rundt fireveisvelgeren. Hurra! Måtte alle andre ta lærdom av dette og gjøre det samme! Det gamle hjulet var veldig lett å komme borti og dermed endre innstillinger uten at det var hensikten, så at det nå er en saga blott er grunn god nok til uhemmet jubel.

Knappene er MYE bedre enn før!Foto: Olympus

Det er også flere av de andre betjeningsendringene Olympus har innført i E-P5. For å kompensere for det nå manglende hjulet har nemlig Olympus gitt kameraet et kommandohjul på fremsiden og to på baksiden, hvor man også finner en bryter som kan brukes til å velge mellom to brukerdefinerte sett av innstillinger. Veldig, veldig bra! Man må riktignok selv huske forskjellen(e) mellom sett 1 og sett 2, men det er for en bagatell å regne i den store sammenhengen.

Ingen søker, men ny søker

E-P5 får ingen innebygget søker, men samtidig som kameraet slippes lanserer Olympus også en ny ekstern elektronisk søker, VF-4, som blir riktig så fin. Også denne fikk vi leke litt med, og på basis av vår korte tid med den kan vi med letthet konkludere med at den sannsynligvis er en av de lekreste elektroniske søkerne vi har sett! Ingen merkbar forsinkelse i bildet, høy oppløsning, og ikke minst: Søkerbildet er STORT! Faktisk nesten like stort som det fra søkeren i proffkameraer som Canon EOS-1D X og andre av samme kaliber!

VF-4 får 2 360 000 bildepunkter og en funksjon som automatisk bytter fra skjerm til søker når du legger øyet inntil. Denne funksjonen vil ikke fungere på eldre kameraer - der vil du måtte skifte manuelt ved å trykke på knappen - men selve søkeren vil fungere.

VF-4 bygger en del, men vil for mange være vel verdt både plassen og pengene.Foto: Olympus

Svarte objektiver

Olympus benytter også anledningen til å lansere disse tre objektivene i svart utgave:

Pris og tilgjengelighet

Pris og tilgjengelighet i Norge har vi i skrivende stund ikke fått fra Olympus, men det sies at kameraet skal bli tilgjengelig i resten av Europa i slutten av juni. Prisen oppgis til €999 for kun kamerahuset, eller €1449 for en pakke som inneholder VF-4 og Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f/1.8. Kamerahus og et 14-42 mm kitobjektiv kommer på €1099, om man heller foretrekker det. Man vil også kunne bestille et grep laget av tre om man ønsker det. Det vil i så fall erstatte standardgrepet på kameraets høyre side, foran, men det kan ikke demonteres eller skiftes når det først er valgt.

Les også: TEST: Olympus OM-D E-M5 – Et av de beste speilløse kameraene vi har testet

Les også
Med disse er Olympus-serien komplett
Les også
Olympus offentliggjør nytt flaggskip
Les også
Olympus frir til aspirerende paparazzi
annonse

Les også