Google blir til Alphabet

Stor omorganisering skal forberede selskapet på fremtiden.

Teknologiselskaper gjennomfører som kjent gjerne store strukturelle endringer på et eller annet tidspunkt, og ikke alltid av tvingende, økonomisk nødvendighet. Nå har Internett-giganten Google, som ikke akkurat lider noe nød, valgt å ta kraftige, strategiske grep for å sikre en fruktbar fremtid.

I et ferskt blogginnlegg skriver nemlig en av Google-grunnleggerne Larry Page at Google ikke lenger skal eksistere i sin nåværende form, og i tillegg får selskapet ny toppsjef.

Den drastiske omstruktureringen går nærmere bestemt ut på å opprette et splitter nytt hovedselskap kalt «Alphabet», som Google nå skal underlegges i en noe nedstrippet form.

Sundar Pichai blir den nye toppsjefen i Google. Foto: Wikipedia

Ny Google-toppsjef

Larry Page blir toppsjefen i Alphabet, mens det er indisk-fødte Sundar Pichai som får det ærefulle oppdraget å lede Google videre inn i fremtiden som ny toppsjef for selskapet. Pichai ble med i Google i 2004, og har spilt en viktig rolle i utviklingen av flere av Googles produkter, blant annet Chrome, Android, Google Drive og Google Maps.

Som et resultat av omstruktureringen vil flere av de områdene som i dag ligger utenfor de Internett-relaterte kjerneområdene flyttes ut av Google og inn i det nye Alphabet-selskapet i stedet.

Dette omfatter for eksempel den eksperimentelle X-avdelingen, som blant annet har jobbet med selvkjørende biler, Google Glass og smarte kontaktlinser. I tillegg vil også Googles selskap Calico, som fokuserer på helse og livsforlengende teknologi, bli flyttet over til Alphabet.

Vil oppnå større uavhengighet

Alphabet vil dermed bestå av en rekke ulike virksomheter, hvorav Google selvsagt blir det største, og hver av disse andre avdelingene vil ha sin egen ledelse og operere uavhengige av hverandre. Målet er å oppnå høyere grad uavhengighet og effektiv ledelse for de ulike virksomhetene, som uansett ofte har svært lite med hverandre å gjøre.

På denne måten er det meningen at Google også kan fokusere alle sine ressurser helt og holdent på sitt kjerneområde, for å videreutvikle det Larry Page kaller de «ekstraordinære mulighetene» som ligger i søkeselskapet. Det overordene målet med den nye omstruktureringen er å realisere nye ambisjoner og ivareta det langsiktige investeringsperspekivet.

Flere detaljer kan du lese i Larry Pages blogginnlegg.

Google har allerede opprettet et nytt selskap som hittil har vært ganske ukjent: Google Auto har ansvaret for selvkjørende bilteknologi »

Les også
Skal Google lage en Nvidia-konkurrent?
Les også
Så mye kode består hele Google av
Les også
Dette er søkegigantens nye logo
Les også
Google burde ha Googlet Alphabet
Les også
Google har opprettet sitt eget bilselskap
Les også
Google håver inn penger
Les også
Nå skal Google gjøre det mye lettere å handle på nettet
Les også
Google vil hjelpe journalister
Les også
Slik skal Google gjøre det lettere å leve i byene
annonse