Til hovedinnhold

Skal Google lage en Nvidia-konkurrent?

Nye rykter hevder de vil designe sin egen prosessor.

Google assosieres først og fremst med Internett-relaterte tjenester, men har som kjent også gjort en god del fremstøt innen maskinvarene gjennom årenes løp. Nå kan det se ut til at selskapet har planer om en mer aktiv rolle på et av de datateknologiske «kjerneområdene», nemlig prosessorer.

Som blant andre nettstedet Android Authority melder har det nemlig dukket opp en stillingsannonse fra Google hvor selskapet søker etter en «multimedia-brikkearkitekt».

Publisert av Pixel-avdelingen

Annonsen skal ha blitt publisert av avdelingen som står bak Googles Pixel-produkter, som den bærbare PC-en Chromebook Pixel og det nylig lanserte nettbrettet Pixel C.

Disse benytter henholdsvis Intel Core-prosessorer og Nvidias Tegra X1-prosessor, men den nye stillingsannonsen kan altså tyde på at Google har planer om å utstyre fremtidige maskinvareprodukter med brikker designet av selskapet selv.

Hvorvidt dette faktisk er tilfelle er altså ikke bekreftet, men som Android Auhority peker på kan Google ha mye å tjene på å designe egne brikker, for eksempel når det gjelder å bygge opp et eget maskinvare-merkenavn og å gi selskapet større kontroll over innmaten i enhetene sine.

Ikke nødvendigvis hovedprosessorer

Ordet «multimedie» kan imidlertid tyde på at det ikke er tradisjonelle hovedprosessorer selskapet har i tankene, men derimot brikker som er spesielt beregnet på for eksempel bilde- og videoprosessering, som også står nevnt i annonsen.

For øvrig er ikke dette første gangen at det har dukket opp indikasjoner på at Google har planer på prosessorfronten. Tilbake i 2013 uttalte diverse kilder at selskapet vurderte å designe sine egne server-prosessorer til å kjøre tjenestene sine på, basert på teknologi fra den britiske prosessorprodusenten ARM.

Uansett er det nok tvilsomt at Google har planer om å produsere sine egne, fysiske brikker og dermed bli en direkte konkurrent til for eksempel Intel. Trolig er det nok kun snakk om å lage sine egne, spesialtilpassede design, hvor selve produksjonen håndteres av andre.

Google har også andre maskinvare-prosjekter på gang: Her er Googles leveringsdrone i aksjon »

Les også
Google vil kanskje lage sine egne systembrikker
Les også
Googles kvantedatamaskin blir mye kraftigere
Les også
Google lanserte mer enn vi trodde
Les også
Google blir til Alphabet
Les også
– Google vurderer å lage sine egne prosessorer
annonse