Til hovedinnhold

Går Sony til krig mot Google om helsen din?

Har startet et nytt «helseforetak» for å se på genene dine.

I fjor høst kom nyheten om at Google vil gjøre deg udødelig, og har stiftet et selskap ved navn Calico for å nå akkurat dette målet. De er heller ikke alene om å ville utvide sin aktivitet innen helse – Intel har også snakket mye om å redde liv den siste tiden.

Nå hiver enda en teknologikjempe seg på lasset. Sony har nemlig røpet at de nå stifter et nytt selskap innen gensekvensering; et område som krever ekstreme mengder datakraft. Til gjengjeld bærer det med seg uante muligheter for legebehandling, som vi fikk se da vi besøkte IDF i San Francisco (Ekstra).

Etablert innen en måned

Mens Googles Calico visstnok skal ta sikte på noe så høytsvevende som å motvirke aldring, har altså Sony noen litt lavere målsettinger. Teknologien de ønsker å ta i bruk er nemlig langt enklere tilgjengelig enn hva Google later til å sikte på, og for å komme raskt i gang har de fått med seg to andre selskaper også.

Mens Sony har kunnskap fra sitt vell av elektroniske produkter å trekke på, kommer hovedsamarbeidspartneren M3 inn med spesialkompetanse på nettbaserte tjenester innen helse. Illumina blir juniorpartneren i dette samarbeidet, og de har sin ekspertise innen genkartlegging og utvikling av sekvenseringsmaskiner for dette formålet.

Det nye selskapet disse tre stiller seg bak skal også være ferdig etablert innen utgangen av februar. Med et internasjonalt samarbeid som spenner over flere forskjellige teknologiområder, ser dette i utgangspunktet lovende ut – og de tre selskapene later til å utfylle hverandre godt.

– Fremtidens Amazon kommer innen genterapi

Itaru Tanimura i M3 forteller i en pressemelding at de tror helsetjenester bygd rundt genetisk informasjon vil ha en like stor påvirkning på folks liv som Internett har hatt. Han sammenlikner også genterapi i dag med hvordan Internett var på 90-tallet; og tror fremtidens Amazon, Google og Facebook vil komme fra denne sektoren.

Selv om satsingen i aller første rekke vil være fokusert på Japan virker det altså som de globale ambisjonene er på plass. Tadashi Saito i Sony omtaler dessuten deres satsning på slike medisinske tjenester som en av teknologikjempens aller viktigste pillarer for videre vekst. Også administrerende direktør Jay Flatley i Illumina ser lyst på samarbeidet.

– Nå som kostnadene knyttet til å sekvensere hele genomer er i fritt fall, ser vi at æraen for genom-basert klinisk behandling og personalisert medisin er i sikte. Å ta i bruk genomisk informasjon til slike formål krever betydelig datainnsamling og analyse, og vi gleder oss over å kunne jobbe med Sony og M3 for dette, uttaler Flatley.

Noen bruker IT til å lagre DNA-informasjon, andre gjør det motsatte:
Forskere klarte å bruke DNA til å lagre enorme mengder data »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Google vil gjøre deg udødelig
Les også
Hun vil redde liv med knøttsmå datamaskiner
annonse