Tek.no

Nyhet

Her er noen av historiens merkeligste mobiler

Noen av modellene har du kanskje hatt, mens andre ikke kom til Norge i det hele tatt.

Finn Jarle Kvalheim
4 Nov 2014 17:01

De siste årene har mobiltelefonene våre blitt bedre og bedre å bruke, men de har blitt stadig mer kjedelige å se på. For bare fem-seks år siden hadde vi et klart skille mellom designtelefoner og «vanlige» mobiltelefoner. At det fantes et marked for svært spesielle design gjorde at vi aldri visste hvordan neste generasjon telefoner ville se ut.

På den ene siden var dette en kilde til både spenning og underholdning for mobilinteresserte. På den annen side vil man neppe finne så mange som argumenterer for at designtelefonene var spesielt gode å bruke. Svært ofte gikk design på bekostning av både ergonomi og fornuftig grensesnitt. Selv om telefonene altså har blitt langt bedre i dag, savner vi litt galskap i dagens mobilmarked.

I et anfall av nostalgi lister vi opp noen av de særeste designmobilene vi vet om. Alle de store mobilprodusentene har begått en og annen slik modell, men det er kanskje Siemens vi husker som de aller gærneste, så turen går først til Tyskland.

Ikke alt Apple har tatt i ble til gull:
Dette er selskapets megaflopper »

Siemens SX1

Midt i en periode preget av mange svært spesielle telefonmodeller slapp Siemens SX1. Den er på ingen måte det sprøeste Siemens har begått, men den var en av få som kom i alminnelig salg i Norge. Det mest iøynefallende med denne telefonen er det numeriske tastaturet. Det er nemlig spredt ut over kantene av mobilen. Man kunne nesten tro den var utformet av noen som virkelig hatet tekstmeldinger.

Ja, du kan få låne den - men først må du bli med hjem for å spille gjennom bruksanvisningen.Foto: Siemens

Spillet TypeGun fulgte med, og skulle lære deg å bruke tastaturet. Det sier vel egentlig sitt.

På den annen side var dette en fornuftig telefon å ha for ungdom med pengelense venner. Undertegnede overhørte flere samtaler av denne typen da SX1 var aktuell:

– Kontantkortet mitt er tomt. Kan jeg låne telefonen din?
– Jada, vær så god.
– Eh?! Hvordan bruker jeg denne her?

Det er mulig du kunne invitert vedkommende med deg hjem for spillkveld med TypeGun og popcorn, før tekstmeldingen endelig ble et faktum. Men, vi tviler på at det skjedde særlig ofte. Mer sannsynlig var det nok at noen andre hadde en telefon med fornuftig tasteplassering.

Siemens SX1 var samtidig en av de mer vellykkede designtelefonene i sin tid. De som hadde telefonen hevdet at det gikk ganske fort å skrive meldinger på den etter at man hadde lært seg tastene. I tillegg var telefonen en av sin tids virkelige teknobomber, med god tilgang på apper for Symbian S60-plattformen og en stor og flott skjerm.

For en del var sannsynligvis SX1 det første møtet med såkalt utvidet virkelighet, der programvaren plasserer objekter oppå det du sikter på med kameraet. SX1 ble nemlig levert med et spill som lot deg kverke mygg som fløy rundt i omgivelsene dine.

Nokia 3650

I sin tid ble Nokia 3650 beskrevet både som en lekebåt og en pære. Hvis du kikket ekstra hardt på den kunne det hende du skimtet likheten til gamle hustelefoner med nummerskive.Foto: Nokia

Tukling med taster og styringsmuligheter var populært blant det tidlige 2000-tallets mobildesignere. En annen modell du neppe ville fått særlig mange spørsmål om å låne var Nokia 3650.

Her var det numeriske tastaturet utformet som en sirkel. Hvis du la godviljen til kunne utformingen minne litt om de gamle runde tallskivene som var å finne på eldgamle hustelefoner. På Nokia 3650 var det imidlertid ikke snakk om noen tallskive du roterte, men ordinære taster i sirkelmønster.

Dette var en av de aller første Symbian S60-telefonene, og den første av dem med en noenlunde fornuftig prislapp og støtte for minnekort. Dermed dro den muligens til seg en del mer teknoorienterte kjøpere. Mange hoppet nemlig over flaggskipet Nokia 7650 på grunn av ekstremt mager lagringsplass og svært høy pris.

Igjen var tastaturet en vanesak, og for flere brukere gikk det etter hvert kjapt å skrive på Nokia 3650. Men, dette var også en tid da mobile menyer kunne variere veldig. Ikke bare i utseende, men også i muligheter og struktur. Tastaturet ble altså kun atter en ting du måtte lære deg på nytt ved denne telefonen.

Selv om Nokia til slutt ga 3650 en oppfølger med tradisjonelt numerisk tastatur var ikke utforskingen av det sære over med denne telefonen.

Nokia 7280

Vi aner ikke hva Nokia tenkte, eller om de tenkte.Foto: Nokia

Da Nokia 7280 dukket opp i butikker landet rundt var det ikke så mange som ble klok på den lille tingesten. Dette skulle være en slags telefon, men å betjene den virket omtrent like enkelt som å dekode hieroglyfer.

Her hadde Noka sløyfet numerisk tastatur i sin helhet. 7280 liknet aller mest på en stor leppestift, eller eller en sprittusj.

Ved siden av noen funksjonstaster hadde den en lang og smal skjerm som målte 3,5 tommer i diagonalen. Dette var faktisk også en slags skyvetelefon. Øvre og nedre halvdel av teknopinnen kunne trekkes fra hverandre, og avslørte et kamera med VGA-oppløsning, og laber bildekvalitet selv til 2004 å være.

Hvordan foregikk inntasting av tekst? Nokia 7280 fikset biffen ved hjelp av et hjul som lot deg velge hver bokstav for seg. Telefonen kom på markedet litt over ett år før Twitter ble lansert. Heldigvis kunne 7280-eiere fortsatt fatte seg i korthet med 160 tilmålte tegn i tekstmeldinger. Selv det var sannsynligvis nok til å oppnå ganske mange omdreininger per sekund på det knotete lille hjulet.

Da 7280 kom markerte den kanskje mer enn noen annen telefon på det norske markedet skillet mellom «vanlige mobiler» og designmobiler. Vi var på mange måter vant til å måtte velge mellom design og brukeropplevelse, men sjelden ble det mer synlig enn her.

Designerne i B&O overgikk seg selv med Serenata. Design blir ikke mer unik enn dette. Og heller ikke mer ubrukelig.Foto: Samsung

Samsung Serenata

Den danske elektronikkprodusenten Bang & Olufsen har alltid forsøkt å gi produktene sine unik design. Flere ganger har de lykkes så til de grader at produktene har satt standarden i mange år etterpå. En design som ikke var like vellykket var samarbeidsprosjektet Serenata, som ble produsert av Samsung.

Atter en gang var det knappene som måtte vekk for å lage en telefon som nesten bare designere kunne elske. Og, igjen ble løsningen et rullehjul for inntasting av tekst.

Nytt her var at skjermen ble plassert nederst, under et slags kontrollsenter øverst på telefonen. I tillegg til at dingsen så helt merkelig ut, var den også stor som et slagvåpen. Den så aller mest ut som en påkostet universalfjernkontroll.

En spesiell egenskap ved denne telefonen var den kraftige digitalforsterkeren som stammet fra Bang & Olufsen. Teknologien, og avdelingen som utviklet den, gikk under navnet ICEpower, et navn som spiller på at man kan få store krefter ut av såkalte klasse-D-forsterkere uten at det blir særlig varme av det. Telefonen spilte høyt og pent, men for noen svært få. Undertegnede har sett én av disse i bruk siden den ble lansert i 2007.

Telefoner som aldri dukket opp

Noen av de aller sprøeste kreasjonene fikk vi aldri stiftet bekjentskap med i Norske butikker, og enkelte rakk å bli skrinlagt før de i det hele tatt kom på markedet.

Her får du altså et lite knippe av de aller rareste mobiltelefonene du ikke har sett i butikken.

Siemens PenPhone

En av forumbrukerne på nettstedet Gsmarena sa det muligens best; «The designer this phone is very very stupid & crazy human...» (sic).Foto: Siemens

Vi innrømmer det gjerne. Vi har ikke den fjerneste anelse om hva slags dings Siemens PenPhone egentlig skulle bli. Det hadde muligens ikke Siemens heller. Produktet ble lansert i 2004, og skulle demonstreres på teknologimesser kort tid senere, men dingsbomsen dukket aldri opp. I dag er noe av det mer detaljerte vi vet om telefonen at den ikke hadde polyfoniske ringetoner. I 2004. Skandale!

Greia ser ut som en slags penn. Den hadde en kulepenntupp fremst, med en sensor rett under. Om telefonen var klar for Elretur etter å ha gått tom for blekk vet vi ikke. Planen var iallfall at håndskriftgjenkjenning skulle gjøre det enklere å skrive tekstmeldinger. Nok en gang snakker vi altså om en telefon som er nesten ribbet for taster.

Og hvordan ringer man med den? Planen var visstnok at man skulle skrive telefonnummeret i sin egen håndflate.

Konseptet var muligens forut for sin tid. Hadde du på magisk vis fått fatt i en PenPhone i dag, ville du neppe opplevd hevede øyenbryn fra studenter eller teknointeresserte rundt deg. Hvis du sløyfer telefondelen står du igjen med noe som likner veldig på en såkalt smartpenn. Dette er digitale notatverktøy som lagrer alt du skriver. Noen av dem krever spesialpapir, men de fleste av dem er i stand til å overføre notatene dine til en PC som et bilde eller som dekodet håndskrift. Det hører med til historien at Nokia slapp en Bluetooth-basert penn i samme år som PenPhone ble lansert.

Sagem Puma Phone

Puma Phone ble levert med en «on-demand digital cat». Hadde bare telefonen vært like kjapp som dyret den var oppkalt etter.Foto: Sagem/Puma

Etter at Apples iPhone snudde opp ned på mobilmarkedet i 2007 strevde de fleste mobilprodusenter med å ta igjen Apples forsprang på brukeropplevelse. Mange av telefonene på markedet ga langt mer avanserte muligheter enn Apples telefon, men brukerne måtte som regel betale for mulighetene ved å lide seg gjennom trege og vanskelige menyer.

Et selskap som slett ikke tok hintet er Sagem. I samarbeid med treningstøyprodusenten Puma slapp de Puma Phone. Telefonen så ut som en helt ordinær trykkskjermtelefon anno 2010, men den hadde en viktig svakhet. I motsetning til kattedyret den var oppkalt etter hadde den en toppfart på linje med en gjennomsnittlig snegle. Ikke fikk du nyttige funksjoner som betaling for alt strevet heller. Men du fikk ... noe.

Dette litt udefinerbare noe beskrev Puma og Sagem blant annet som en «On-demand digital cat». En digital katt altså. Dyret skulle visstnok hete Dylan, og veie 81 kilo. Såvidt vi erindrer var det mulig å sveipe over skjermen for å få se Dylan knurre litt til oss.

Puma mente de skulle klare å selge makkverket til en pris på rundt 4000 kroner. Produktutviklerne deres burde sannsynligvis vært glade om de fikk solgt én av dem.

PS! Hvis navnet Sagem høres kjent ut kan det skyldes at selskapet sto for en betydelig andel av de billigste mottakerboksene som ble solgt da RiksTV rullet ut det digitale bakkenettet for noen år siden.

Toshiba G450

Vi blir svimle bare av tanken på å forfatte en tekstmelding fra denne dingsen her.Foto: Toshiba

Glem Nokia 3650! Vinneren av merkeligste tasteplassering på en mobiltelefon må være Toshiba G450. Toshibas makalösa manick hadde tre sirkler på forsiden. En av dem var en knøttliten tegnrute med menyene på, mens de to andre utgjorde tastaturet. Den ene av de to tastesirklene inneholdt tallene fra 1 til og med 6, mens den neste hadde tastene 7, 8, 9 og 0. I tillegg rommet den stjerne- og firkanttastene.

Du hadde nok raskt blitt mistenkt for å være litt gretten om du eide denne telefonen. Det er ikke alltid det passer seg å svare på tekstmeldinger med ett enkelt énstavelsesord. Rare tasteløsninger var ofte en vanesak, dersom man orket tilvenningsperioden. Men, vi har litt vanskelig for å se for oss at noen fikk til å taste noe som helst i respektabel hastighet på G450.

Ellers liknet telefonen mest av alt på en liten MP3-spiller av den gamle pinnetypen – den du fortsatt får kastet etter deg for 199 kroner i enkelte butikker. Uten minnekortplass og vanlig hodetelefonkontakt var neppe dette den smarteste musikkspilleren du kunne kjøpe i 2008. For de rundt 150 britiske pundene denne kostet, kunne du ganske enkelt putte en Nokia-telefon med minnekortplass og hodetelefonutgang i lommen. Da kunne du fått et fornuftig tasteoppsett også.

Sony Ericsson Xperia Pureness

Nei, det er ikke deg jeg glor på. Jeg prøver bare å spille Pac-Man!Foto: Sony Ericsson

Sony Ericsson holdt seg (klokelig) unna de aller sprøeste designvariantene, og har merkelig nok levert to av sine merkeligere telefoner de senere år. Xperia Play var PlayStation-telefonen det gikk rykter om i evigheter. Den hadde en utskyvbar spillkontroller på undersiden av skjermen. Men, kanskje enda merkeligere er Xperia Pureness.

Telefonen kom i 2009 og var en tradisjonell tastetelefon uten smart operativsystem. De viktigste salgsargumenteene var ekstremt kompakt størrelse, og lav vekt. I tillegg til den gjennomsiktige skjermen, altså.

Xperia Pureness kostet intet mindre 600 euro, og skulle kun selges i utvalgte byer. Vi snakker altså om en telefon med pris på i overkant av 5000 kroner. Selv i 2009 var dette en ganske heftig pris for en telefon som kunne gjøre så lite som denne kunne. Vi er heller ikke helt sikre på om vi hadde ønsket å nistirre på andre togpassasjerer gjennom en gjennomsiktig runde sorthvitt-Pac-Man.

Den kinesiske elektronikkprodusenten Lenovo slapp forresten en svært lik telefon to år etter. Lenovo S800 var større og tyngre, men konseptet var i bunn og grunn likt.

Operatøren med det rare i

Elfoid P1 ble utviklet av ATR Hiroshi Ishiguro Laboratory i samarbeid med NTT DoCoMo. Foreløpig har konseptet kun resultert i prototyper.Foto: ATR Hiroshi Ishiguro Laboratory

Hvis du har rundet Youtube vet du at mye av den herligste galskapen i verden stammer fra land som Japan og Sør-Korea. Som Japans største mobiloperatør, og tidligere statseid selskap, er NTT DoCoMo på sett og vis Japans svar på Telenor. En av forskjellene mellom dem er at NTT DoCoMo er sterkt delaktig i utviklingen av nye og til dels skikkelig gale mobilvarianter. Ikke alle når markedet, og det bør vel egentlig verden være glad for.

Hva med konseptmodellen Elfoid P1? Telefonen var dekket av myk plast, og den så ut som noe tatt rett ut av en skrekkfilm. Den var i praksis en menneskeliknende dukke, med stubber til armer og bein. Den ganske store telefonen var en slags robot, som skulle kile deg når den ringte. Under samtale rettet du bare munnen dens mot øret ditt, og snakket inn i magen på den lille telefonroboten. Det engelske uttrykket «kill it with fire» er det første vi tenker på når vi ser bilder av den merkelige dingsen.

I 2009 viste operatøren frem en prototype på en slags modultelefon. Hoveddelen liknet mest på en tradisjonell mobiltelefon med taster. Det var tilbehøret som gjorde den virkelig snål. Med riktig tilbehør kunne den nemlig «oppgraderes» til å bli en fløyte(!)

Ellers hadde operatøren en periode der de samarbeidet med Sharp om salg av telefoner med design hentet fra godterihyllen. En variant så ut som en sjokoladeplate, og en annen så ut som en diger kjeks.

Det store flertallet av NTT DoCoMo-mobiler har riktig nok vært langt mer ordinære enn de vi har nevnt her. Men, operatøren er fortsatt et viktig navn om du, som oss, lar deg fascinere av helsprø teknologi.

Få også med deg:
Dette er de verste Microsoft-produktene »

Les også
Fem mobiltrender som tok av i året som har gått
Les også
Tenk om du kunne fått mobildekning midt i ødemarka
Les også
Dette er de 10 viktigste digitalkameraene
Les også
Disse dingsene gjør matlaging gøy
Les også
– Nokia er herlig arrogante
Les også
Hva er det Nokia holder på med nå?
Les også
Her er den første rene Microsoft-telefonen
Les også
I morgen slipper Microsoft en stor telefonnyhet
Les også
Dette er de mest solgte mobilene i oktober
annonse

Les også