NyhetMobilåret 2017

Fem mobiltrender som tok av i året som har gått

Som regel er det ikke så mange nye mobiler å melde om i desember. Så vi retter heller blikket litt bakover mot 2017, før vi ser litt frem mot året som kommer.

Og 2017 er et godt år å ta for seg, siden det har skjedd en hel del dette året. Og for en gangs skyld er det som har skjedd høyst synlig.

I år ble det nemlig erklært full krig mot skjermrammene fra nesten alle større mobilprodusenter. De eneste av de større mobilprodusentene som fortsatt ikke har minst ett ben i den nye designkategorien er Sony - men vi får gi dem litt ære likevel, siden de har vært blant de tidligste til å slippe Android 8-mobiler i år.

1. Våren 2017: Vi venter på en trend

Xiaomi Mi Mix satte et heftig forventningspress på de større mobilprodusentene i fjor høst. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er ikke så utrolig ofte det dukker opp helt nye designvrier i og på mobilene våre. Og godt er kanskje det. Men siden vi måtte degradere omtrent hele topp 10-listen vår for rålekre Xiaomi Mi Mix i fjor, har vi ventet på at det skulle løsne et lite designskred på denne fronten. Aller mest spent var vi på Samsung og Apple, men først ut av de større var faktisk LG, som lanserte sin G6 i februar. Samsung lot oss bare få omrisset av S8 til MWC-messa, før telefonen dukket opp én måned senere, i slutten av mars.

Det var altså de to koreanske mobilprodusentene som var kjappest på rammeløs-ballen etter Xiaomi. Som alltid får vi ta forbeholdet om at Sharp har holdt på med denne designtypen i flere år alt i sine Aquos-modeller, men disse har som regel ikke funnet veien utenfor Japan.

Med inntoget av nye og fjonge toppmobiler uten skjermrammer ble det både til at telefoner med tradisjonell design og fjorårets fabelaktige Mi Mix mistet litt glansen.

Et problem som umiddelbart ble tydelig da HTC U11 dukket opp og krysset av i omtrent alle boksene - men beholdt de tradisjonelle rammene.

2. Designtelefoner er ikke katastrofale lenger

Det var lett å brenne seg på designmobiler før i tiden. Her Nokia 7280, som var stilig, men nær fullstendig umulig å bruke. Bilde: Nokia

Uten at jeg har gjort noen faktiske undersøkelser på dette, virker det rimelig å anta at andelen mobilkjøpere som tenker 100 prosent nytte er betydelig lavere enn andelen som først og fremst går etter god design.

Og hvem kan vel egentlig si noe på det?

Det er jo et faktum at det er relativt små forskjeller på telefoner i dag. Mange av dem havner svært tydelig i omtrent samme sekk. Kjøper du mobiltelefon innenfor «normalutvalget» til rundt 5-6 000 kroner og opp mot ni tusenlapper finner du rett og slett ikke en virkelig dårlig modell. Risikoen for bomkjøp har blitt lavere i takt med at prisene har blitt høyere enn før.

Når fet mobildesign anno 2017 kan være så enkelt som litt bling rundt kameraet, en uvanlig farge og totonedesign på baksiden er det begrenset hvor galt det kan gå bruksmessig. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Spoler vi ti år tilbake arbeidet unge undertegnede i det som den gang het Expert, og mobilkjøp var direkte livsfarlig. Eller, greit - det var som regel ikke livsfarlig, men det kunne fort straffe seg om du handlet mobil med øynene først.

Vi som liker å følge litt med på spesifikasjoner og teknologien under det glinsende ytret til en mobil, visste like godt at designmobiler hadde elendig brukeropplevelse den gang, som vi vet at designfokus ikke betyr så mye for brukeropplevelsen i dag.

Den gang var bare ordet designmobil nok til å få meg til å krympe meg, og blant verstingene på designkjøret var Samsung og LG, samt innimellom Nokia. Supertreige berøringsskjermer og inntastingsløsninger som kunne drevet selv den mest tålmodige gråstein fullstendig fra konseptene.

I dag? I dag er det forholdsvis trygt. Men så har også de mest helsprø designkonseptene forsvunnet. Den som vinner skjønnhetskonkurransen innen rimelighetens grenser har sannsynligvis også vunnet mobilkunden som titter på utvalget.

3. Fornyet fokus på spesifikasjoner

Reinspikket ytelse har igjen blitt et konkurranseområde for mobilbransjen - og årets iPhoner har virkelig tatt av. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men det betyr ikke at ytelse og teknologi er uvesentlig. Det konkurreres på to tre viktige områder i dag - og det har vist seg på til dels uventede vis i år.

Det kanskje mest uventede dukket opp nå i september. Apples iOS-dingser har alltid hatt en liten forklaring hengende ved seg. iOS har blitt beskyldt for å være mer effektiv enn Android. Påstandene om at siden Apple både kontrollerer programvare og maskinvare og ikke trenger imponerende spesifikasjoner for å yte like godt, har blitt gjentatt mange ganger.

Her har strengt tatt utviklingen gått i retning av mer potente iPhoner ganske lenge. Skjermspesifikasjoner og kamera begynte å skyte fart allerede ved iPhone 4 for en del år tilbake. Men selv om Apple gradvis har blitt med på kappløpet for «nerdenes gunst» var det litt uventet å se de første ytelsesmålingene fra iPhone 8- og iPhone X-modellene.

Ytelsestesten Geekbench viser at de under en del typer bruk er jevnraske med inngangsmodellen av MacBook Pro. Vi snakker om bærbare PC-er i 20 000-kronersklassen.

For meg, og oss, i Tek er spesifikasjoner viktige - men det aller viktigste er hvordan et produkt oppleves i bruk. I mange tilfeller kan en god helhet overskygge mangelen på noen hundre hertz.

5. Mobilene ble intelligente?

Huaweis Mate 10 Pro har egen maskinvare som skal gjøre den smartere enn andre telefoner. Men når den gjør det den skal - blir mobilen kjappere. Å merke noe konkret til jobben AI-delen gjør er vanskelig. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kunstig intelligens er et litt uklart tema for de fleste av oss. Selv Elon Musk og andre teknoguder virker å ha et litt anstrengt forhold til nøyaktig hva det er, der de allerede nå snakker om å verne oss mot eventuelle ondsinnede AI-løsninger (artificial intelligence). Kunstig intelligens av typen science fiction skremmer med, altså der datamaskinen har en bevissthet, er sannsynligvis et stykke frem.

Foreløpig handler kunstig intelligens om nevrale nettverk i kombinasjon med enorme mengder data. Vi snakker grovt forenklet om datamaskiner som har blitt lært opp til å gjøre kvalifiserte gjetninger - enten det er snakk om språkgjenkjenning, bildebehandling eller bruksmønsteret ditt.

Apples nye iPhoner har også maskinvare for kunstig intelligens bygget inn. Her brukes den blant annet til å hjelpe ansiktslåsen Face ID. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huaweis Mate 10 og Apples iPhone X har begge egne AI-brikker bygget inn, og Pixel-modellene fra Google har en egen bildebehandlingsbrikke som drar nytte av samme type logikk.

Men hva gjør egentlig disse brikkene?

Et problem med denne typen teknologi slik den foreløpig brukes er at hvis den virker som den skal, skal du stort sett ikke merke så mye til den. Alt du skal merke er at telefonen din fungerer bedre.

Huaweis Mate 10 Pro skal for eksempel bruke teknologien til å lære bruksmønsteret ditt å kjenne, slik at den ikke kverker bakgrunnsapper på et tidspunkt den mistenker at du kommer til å trenge dem. At løsningen fungerer som den skal må man omtrent gå statistisk til verks for å finne ut - eller så må man trekke konklusjonen på slutten av svært lang tids bruk av telefonen.

At vi i stor grad valgte å stole på Huaweis påstander i år skyldes at nesten samme påstand tilsynelatende var til å stole på for fjorårets Mate 9 Pro. Men vi vil få noen forvirrende måneder og kanskje år frem til mobilene blir så smarte at «intelligensen» skinner tydelig gjennom i alt de gjør.

Men gjør deg klar til et skred av ulike dingser som påstås intelligente fra de tusen salgskåte PR-avdelinger det kommende året. For dette er til dels moteteknologi som foreløpig har de fleste av løftene sine foran seg.

Neste års mobilmote

Xperia XZ1 Compact i midten, ved siden av en Galaxy S8 med heldekkende skjerm. Vi håper på noe nytt og smått med rammeløs design i 2018. Kan de kompakte bli enda mer kompakte? Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vi kan trygt regne med at rammeløs design fortsetter å gjøre sitt inntog i stadig lavere prisklasser. Vi venter fortsatt på at noen skal slippe en kompakt telefon med topp spesifikasjoner, heldekkende skjerm og stort batteri. Hvis noen av Sonys folk der ute lytter, så legger vi altså inn en Xperia Compact-bestilling her.

Vi venter også på at fingerlesing gjennom glass skal bli mulig og tilgjengelig i noen modeller. Kan hende tar ansiktsgjenkjenning ala den du finner i iPhone X av før produsentene får somlet seg ferdig med rykteteknologien vi alt har ventet på en stund.

Samtidig ser vi at både OnePlus og Huawei nå later til å herme etter Apples dyreste iPhone, om enn med teknologi som ikke er i nærheten av like påkostet. Ansiktsgjenkjenning for de to konkurrentene, og Samsung som har hatt det lenge, er en betydelig enklere løsning med i hovedsak ett kamera som tar seg av det hele. Får vi Android-telefoner med bedre og mer allsidig ansiktslås fremover er kanskje ikke behovet for fingeravtrykk så stort. Samtidig virker ikke debatten om personvern rundt ansikts- og fingerlåser å være i nærheten av ferdig ennå.

Ryktene om ulike varianter av bøybare telefoner fortsetter å gå, uten at hverken konkret nytteverdi eller tidsskjema virker klarlagt.

Hva tror du blir de viktigste trendene i året som kommer? Syng ut i kommentarfeltet under.

Telefonene vi vet vi kommer til å vente på i 2018 er imidlertid ganske enkle å ramse opp:

  • Samsung Galay S9: Nytt flaggskip, ventes lansert rundt mars.
  • Huawei P11: Oppdatert «vanlig» toppmodell fra Huawei, rundt mars.
  • Apple iPhone: Det er ventet nye iPhoner neste år. Men akkurat hvilke det blir, hvor mange og om alle er basert på dagens iPhone X, er uklart. Ryktemøllen går allerede så det suser.
  • Samsung Galaxy Note 9: Samsung deler normalt året i to, og Note-modellen er høstmodellen. I år bød den på lite utover det S8-modellene har, foruten penn. Forhåpentligvis får vi et tydeligere skille mellom Samsungene neste år.
  • Huawei Mate 11 (Pro): Huawei har definitivt latt seg inspirere av Samsungs todelte år, og slipper også en toppmodell hver vår og hver høst. Mate-serien kommer på høsten, og har i sine siste tre generasjoner vært svært tydelige i både tester og mobilbutikker om høsten.
Les også
Programvaren har blitt like viktig som selve mobilkameraet
Les også
Apple iPhone X: iPhone X er den beste mobilen vi noen gang har testet
Les også
Huawei Mate 10 Pro: Huawei Mate 10 Pro er lett å bli glad i
Les også
Xiaomi Mi Mix: Skal du ha det beste av det beste er det Xiaomi Mi Mix som gjelder
Les også
Her er noen av historiens merkeligste mobiler
annonse