Tek.no

Sniktitt goTenna

Tenk om du kunne fått mobildekning midt i ødemarka

goTenna gir brukeren et personlig mobilnett, men er foreløpig ulovlig i Norge.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
8 Jan 2015 05:32

Las Vegas/Tek.no: Tenk deg at du skal på tur langt ut på vidda. Der «naboer» er et fremmedord. Der operatørenes mobilmaster hverken er, eller vurderer å dukke opp. Vel kan det være greit med noen dager og timer frakoblet fra mobilskjermen, men mobiltelefonen kan tross alt tilby ekstra sikkerhet. Hvis den virker. Det er her goTenna kommer inn. Den lille pinnen kan nemlig gi deg ditt eget lille mobilnett.

Slik ser goTenna-gjengen for seg at nettverkspinnen kan monteres når du ferdes i skogen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Pinnen har en innebygget radio på 2 watt, som kommuniserer over 151-154 MHz. Det fine med dette er at rekkevidden på den lille dingsen blir forholdsvis god. Selskapet oppgir inntil en mil rekkevidde under optimale forhold, men forklarer på sine nettsider at de heller lover for lite enn for mye.

Tekstmeldinger fra pinne til pinne

For å bruke den kobler du den til mobiltelefonen via Bluetooth. Tekstmeldinger kan utveksles gjennom en egen goTenna-app som gir varslinger på låseskjermen, og ellers fungerer omtrent som vanlig SMS. Meldingene som går fra punkt til punkt er krypterte, og du kan også sette opp at de skal selvdestruere etter å ha blitt lest.

Den store ulempen med frekvensene goTenna benytter er at de per i dag er opptatt til en rekke forskjellige bruksområder i Norge, og dermed er sannsynligvis ikke goTenna tillatt å bruke i vår egen fjellheim. Det betyr likevel ikke at vi ikke kan få tilgang på en goTenna-versjon eller alternative produkter som det er stuereint å bruke i norsk radiofauna.

Skulle du likevel ferdes der goTenna er godkjent for bruk, koster dingsene 150 dollar for to stykker, hvis du ikke velger å gå for partypakken til 290 dollar – da får du fire stykker. En i hver av fargene goTenna tilbyr, hvis du skulle være opptatt av det estetiske.

Hvis du har dekning på tur er du kanskje mer opptatt av strøm på farten. Dette smarte kokeapparatet lader mobilen din mens du lager mat.

Formidler utelukkende tekst

Dingsen kan ha avgjørende betydning for sikkerheten. I dette tilfellet er det tilsynelatende Beyoncé som har satt seg fast i heisen og trenger hjelp.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Pinnene kan kommunisere direkte med hverandre, én mot én, eller kringkaste meldinger til alle de andre goTenna-enhetene i omgivelsene. Tjenesten fungerer bare til og fra andre som har en goTenna, og det er heller ikke noen nettverksløsning som formidler ting inn i det vanlige mobilnettet. Dermed begrenses funksjonaliteten noe.

Her er det for eksempel hverken talekommunikasjon eller raske nettverksfunksjoner for data. Tekstmeldinger er det hele, samt mulighet til å sende koordinatene dine, slik at mottakeren kan se hvor du er. Har du koblet deg opp mot flere kontakter kan du se hvor de er på et forhåndsnedlastet kart.

Det kan komme godt med dersom uhellet er ute, eller bare for kommunikasjon fra hytte til hytte eller teltplass til teltplass.

goTenna byr på rundt ett døgn batteritid, men vi fikk forklart at det jobbes med programvaren for å strekke tida til rundt 36 timer.

Kan rekke flere mil under helt optimale forhold

Selve dingsen har innebygget lagringsplass, slik at du kan ta med deg telefonen ut på tur, mens goTenna ligger igjen og tar i mot kommunikasjon. Så fort du er tilbake blir meldingene overført til mobiltelefonen din.

Den lille dingsen er også vanntett og støvtett, slik at den for eksempel kan henges utendørs. Produsenten anbefaler spesielt å legge den høyt i terrenget for å få bedre rekkevidde. Under helt optimale forhold kan den nå flere mil, får vi fortalt, men selskapet tør ikke å love dette siden de færreste vil oppleve fullt så god rekkevidde i praksis.

Produsenten utelukker ikke at goTenna kan komme til Europa, men de satser i første omgang på det amerikanske markedet. Før dingsen kan erobre nye markeder må bruken av frekvenser tilpasses, slik at den sender på ett av de konsesjonsfrie frekvensbåndene i landet den skal brukes i.

En annen type dings som kan være svært så nyttig er trådløse reiseharddisker. Les om Intensos romslige og smarte nettverksdisk i denne artikkelen.

Les alt fra årets CES-messe her »

Les også
Senz SPDS114: Denne DAB-radioen veier bare 80 gram
Les også
Dette er CES-nyhetene og sniktittene du bør ha fått med deg
Les også
Denne dingsen fra Samsung fanger alt som skjer rundt den i Full HD
Les også
Her er noen av historiens merkeligste mobiler
Les også
Denne dingsen lar deg dele nett og data på farten
Les også
Denne gir deg bedre rekkevidde på det trådløse nettet
annonse

Les også