Til hovedinnhold
NyhetJulegavetips: Teknologi på kjøkkenet

Disse dingsene gjør matlaging gøy

Hvorfor ikke la teknologien gi deg en hjelpende hånd ved grytene?

Shutterstock/Zdenka Darula

Er du fremdeles litt i villrede om hva du skal kjøpe til mor, far, bedre halvdel eller kanskje en grandtante eller to? Eller deg selv?

Hvorfor ikke gå for noe som gjør hverdagslige gjøremål litt morsommere? Mat må alle ha, og noen er mer begeistret for å stå på kjøkkenet og kokkelere enn andre. Uansett utgangsnivå for begeistringen, er det ikke tvil om at de rette dingsene gjør det litt mer gøy på kjøkkenet.

Teknologi skal nemlig føles litt magisk og nyskapende. Det er meningen at du skal tenke «Hvordan klarte vi oss uten dette?» og kjenner det bobler litt på innsiden av barnlig glede. Og ikke minst bør dingsen gjøre tilværelsen litt enklere.

Og selvsagt finnes det slike dingser til kjøkkenet også. Her er et knippe av våre favoritter:

Kaffe på kran

OK, så er kanskje første tips ut litt utenfor budsjett for de fleste julenisser, men likevel: En kaffekran på kjøkkenet? Kan det bli bedre? Scanomats TopBrewer ser ut som en ganske anonym kran, men kan by på en hel rekke kaffebaserte drikker, inkludert drikker med melkeskum, ved et enkelt knappetrykk. Og ja, selvfølgelig kan den styres via en app.

I tillegg skal herligheten skylle seg selv etter hver drikk, slik at det alltid er rent og klart for neste kopp. Den bygges enten inn i et eksisterende kjøkken eller som selvstendig enhet.

Noen nøyaktig norsk pris har vi ikke, men standardutgaven ligger på svimlende 11 000 amerikanske dollar, eller rundt 77 000 norske kroner om du vil. Da bør du kanskje ha vært ekstra snill i år.

Skriv ut ditt eget godteri

Det høres ut som en unges største drøm, men det er absolutt et reelt produkt. ChefJet og ChefJet Pro fra 3D Systems er 3D-skrivere som skriver ut dine design i enten en sukkerblanding eller sjokolade. Forskjellen mellom den ordinære og Pro-utgaven er muligheten for å skrive ut med flere farger.

Tek.no fikk smake på herlighetene under årets CES-messe i januar, og vår utsendte prøvekanin kunne fortelle at det futuristiske godteriet falt i smak.

Også her koster det å være kar: den enkleste modellen koster i underkant av 5000 amerikanske dollar mens Pro-utgaven fort vil koste deg det dobbelte.

Har du ikke grønne fingre?
La mobilen passe på plantene dine

Restaurantmat hjemme

Welcome to Nomiku from Sprinkle Lab on Vimeo.

Du har kanskje hørt begrepet «sous vide» i det siste? Teknikken, som opprinnelig ble benyttet hovedsakelig i restauranter, har spredd seg som en farsott blant hobbykokker den siste tiden.

Enkelt forklart består teknikken i å vakuumforsegle ingrediensene i plast, for så å tilberede det i vann på en lavere temperatur, typisk rundt 55 til 60 grader, over lengre tid. Målet er å sørge for at maten blir jevnt tilberedt og at den forblir saftig.

Og nå er altså metoden tilgjengelig for folk flest. Du trenger en vakuumpakker og en såkalt sirkulator, dingsen som varmer opp og holder vannet ved ønsket temperatur.

Eksempler på sistnevnte er blant annet Nomiku, en dings som så dagens lys etter en svært vellykket folkefinansieringskampanje. En annen variant kalles Sansaire, og i bruk er de to svært like. De klipses fast på gryta og sørger for at temperaturen er riktig.

Pris ligger fra rundt 1400 kroner pluss moms og frakt.

Automagisk søppelbøtte

Nei, dessverre forsvinner ikke søpla på magisk vis fra Superhuman Sensor-bøtta. Det hadde virkelig vært oppsiktsvekkende. Men, selv om det kanskje er den mest overflødige dingsen i denne omgang, er den skikkelig kul. I hvert fall hvis du ser for deg at du bruker kraften til å åpne den med.

For å åpne lokket vinker du nemlig bare foran søppelbøtta. Den er tilsynelatende også smart nok til å holde lokket oppe til du er ferdig. I teorien betyr det mindre gris, noe alle som har sett hvordan en kjøkkensøppelbøtte blir seende ut etter en stund vil sette pris på.

Pris ligger på rundt 1400 pluss moms og frakt.

Føler du deg romantisk?
Denne lyspæren lar deg skifte stemning med mobilen

Innendørs kjøkkenhage

Har du grønne fingre? Hvis ikke, finnes det ikke uventet en dings som kan hjelpe deg på vei. Konseptet heter Aerogarden og virker mest som noe The Jetsons kunne finne på å ha hjemme. Så skal teknologien også være «NASA-testet», hva nå enn det innebærer.

Vi liker at hjernen til den lille hagen passer på plantene og gir nøyaktig beskjed om når, hva og hvor mye vann og næring den trenger. Den styrer også lystype og –mengde, slik at det til enhver tid er optimale forhold for de små grønne.

Hagen kommer i flere størrelser og leveres sammen med et utvalg urter, men du kan også dyrke salat og andre grønnsaker.

Toppmodellen ligger på rundt 290 amerikanske dollar, tilsvarende omlag 2000 kroner.

Vinkjøler for vinnerder

Du kjenner antagelig til at vin helst skal serves litt avkjølt. Og selvsagt finnes det en dings for nettopp det også. Dingsen heter Ravi og består av en litt stor tut man setter på vinflaska før man heller i glasset. Ravi skal kjøle ned vinen til passelig temperatur idet den helles ut, uten å påvirke smaken.

Rent praktisk fungerer dette ved at det er et kjøleelement inne i tuten, som oppbevares i fryseren til den skal brukes. Temperaturen kan reguleres ved hjelp av en knapp, og det skal være nok futt i tuten til å fungere i henholdsvis 60 og 90 minutter.

Ravi finnes i to utgaver, en for hvitvin og en for rødvin. Det er førstnevnte som holder i 60 minutter, og den kan kjøle ned hvitvinen til 8 grader. Rødvinsutgaven holder i 90 minutter og kjøler ned vinen til mellom 15 og 18 grader.

Dingsen koster cirka 250 kroner.

Lyst på hjemmebrygget øl til jul?
BrewBot lar deg brygge øl ved hjelp av mobilen

Kjøkkenvekt for den kresne

Bugatti Uma.Foto: Bugatti

Kjøkkenvekter er vanligvis ikke de lekreste gjenstandene på kjøkkenet og gjemmes ofte bort i skapet. Uma-vekten fra Bugatti vil du derimot stolt la stå fremme på kjøkkenbenken.

Den er ikke bare tøff å se på, men også praktisk fordi du kan måle flere ulike ingredienser på en gang ved å nullstille vekta per omgang. I tillegg har vekta en eggeur-funksjon.

Vekta går opp til tre kilo og finnes i ni ulike farger, og herligheten koster fra rundt 100 kroner.

Grillstæsj for den appfrelste

iGrill2.Foto: iDevices

Vi omtalte iGrill fra iDevices tidligere i år. Dette er en dings som gir deg full kontroll over kjernetemperaturen til det du griller eller steker.

Hele fire sensorer kan benyttes samtidig, i tillegg til at det kan kobles en sensor på grillens gassflaske, slik at du kan holde et øye med hvor mye gass du har igjen før det er tomt. Kjekt hvis du skal svi av flere biffer på én gang, for eksempel. Dingsen koster fra cirka 700 kroner.

Håper du på litt drahjelp fra Tek-Nissen i år? Julekalenderen vår byr på premier for over 200 000 kroner, og allerede nå kan du melde deg på nyhetslisten for å få beskjed når kalenderen starter.

annonse