Til hovedinnhold

Microsoft jobber med Siri-utfordrer

Halo-inspirerte Cortana skal bli en revolusjon, sier Microsoft.

Bungie

Apples taleassistent Siri har på mange måter satt presedens for virtuelle medhjelpere på smarttelefonen. Android-telefonene har siden fått ulike kakleassistenter, men nå melder også Microsoft seg inn i kampen.

Les også: Siri disser Google Glass

Ifølge Übergizmo er det amerikanske selskapet i full gang med en konkurrent til Siri og Google Now, og kodenavnet skal være Cortana.

Halo-medhjelper

Cortana er en kunstig intelligens og medhjelper i den Xbox-rettede spillserien Halo, og dermed gir det mening at Microsoft kaller opp sin egen taleassistent etter henne – om enn bare midlertidig.

Den nye taleassistenten skal angivelig bytte ut den eksisterende TellMe-tjenesten, og er ventet å dukke opp sammen med Windows Phone 8.1 – også kjent som «Blue». Planene om en slik tjeneste ble først kjent i juli, og den gangen sa Microsoft at de ville lansere den når de syntes at den var «revolusjonerende».

Men allerede i juni lakk det ut skjermbilder fra en tidlig utgave av en ny Windows Phone-versjon, med en app kalt zCortana. Dette fikk imidlertid lite oppmerksomhet, skriver ZDNet. Z-en foran Cortana indikerer at det var snakk om en testversjon.

Cortana skal være i stand til å lære og tilpasse seg over tid, slik at den gir bedre resultater over tid. Den personlige assistenten vil bygge på toppen av «Satori», som er en stor kunnskapsdatabase som Microsofts søkemotor Bing bygger på.

Ifølge Microsoft-eksperten Mary Joe Foley hos ZDNet vil Cortana bli mer enn bare en app som lar deg bruke talekommandoer for å kontrollere telefonen. Teknologien vil bli tett integrert i hele brukeropplevelsen til fremtidige versjoner av Windows Phone, Windows på PC og Xbox One, ifølge Foleys kilder.

«Magisk intelligens»

Microsofts toppsjef Steve Ballmer hintet om Cortana i en intern melding allerede i juli:

«Vårt brukergrensesnitt vil gjøres sterkt personlig, basert på avansert, nesten magisk, intelligens i vår nettsky – som lærer mer og mer over tid om verden og menneskene i den. Vårt «skall» vil støtte alle de grunnleggende tjenestene våre, og vil på en svært god og sømløs måte svare på de folk spør om, og til og med forutse hva de trenger før de spør om det», skriver Ballmer.

Ballmer og andre ledere i Microsoft har helt siden 2011 snakket om at Microsoft har planer om å lansere en ny type personlig assistent.

Foley i ZD Net skriver i sin kommentar at Cortana er en av grunnene til at Microsoft neppe vil selge Bing. Dette er nemlig mer enn bare en web-søkemotor, men en viktig teknologi som vil ligge i bunnen for Microsofts operativsystemer i fremtiden også, mener hun.

Les også: Spår solid vekst for Windows Phone

(Kilde: Übergizmo, ZDNet)

annonse