Til hovedinnhold

Microsoft kjøper Nokia

Overtar mobildivisjonen. Nokia-sjefen tilbake i Microsoft.

Microsoft kjøper Nokias mobildivisjon for 5,44 milliarder euro, det vil si rundt 43 milliarder kroner. 32 000 ansatte vil bli overført fra Nokia til Microsoft, inkludert 4 700 i Finland.

Nokia-aksjen stiger med hele 47 prosent på Helsinki-børsen.

Med oppkjøpet kommer også Nokias kanadiske toppsjef Stephen Elop tilbake til Microsoft, selskapet han jobbet i før han begynte i det finske teleselskapet i 2010. Han får nå jobben med å lede «devices»-avdelingen i Microsoft, og vil antagelig være en het kandidat til å overta toppsjefjobben i Microsoft etter Steve Ballmer. Ballmer varslet forrige uke at han kommer til å trekke seg fra sjefsstillingen innen tolv måneder.

Ifølge en pressemelding fra Microsoft vil Microsoft i tillegg til å overta den såkalte «Devices & Services»-avdelingen også betale 1,65 milliarder euro for å lisensiere Nokias patenter og lisensiere og bruke Nokias karttjenester.

Oppkjøpet vil finansieres med Microsofts kontantreserver utenfor USA. Transaksjonen ventes å være fullført i første kvartal 2014, forutsatt godkjenning av reguleringsmyndigheter og Nokias aksjonærer.

Styrker satsningen på mobile enheter

Microsoft ønsker med oppkjøpet å styrke sin satsning på mobile enheter ved å kunne innovere raskere og utnytte synergier, heter det i pressemeldingen. I pressemeldingen skriver Microsoft også at de vil utnytte en felles «branding» og markedsføring, noe som kan tyde på at Microsoft kanskje i fremtiden kan komme til å begynne å markedsføre Windows-mobiler under Microsoft-navnet.

– Det er et modig skritt inn i fremtiden. En vinn-vinn-situasjon for ansatte, aksjonærer og forbrukere som har kjøpt produkter fra begge selskapene. Ved å bringe disse fantastiske teamene sammen vil vi kunne øke Microsofts andel og fortjeneste innenfor mobiltelefoner, og styrke mulighetene for både Microsoft og våre partnere på tvers av hele linjen med produkter og tjenester, sier Microsofts toppsjef Steve Ballmer.

Ballmer påpeker at Nokia har bevist at de har talent innenfor viktige områder som maskinvaredesign, forsyningskjede og håndtering av produksjon, samt salg, markedsføring og distribusjon av sine produkter.

– Ved å bygge på suksessen i vårt eksisterende partnerskap, kan vi nå bringe sammen det beste innenfor Microsofts programvareutvikling med det beste innenfor Nokias produktdesign, prisvinnende design, samt globalt salgsapparat, markedsføring og produksjon, sier Nokia-sjef Stephen Elop.

Overtar ikke alt

Selv om Microsoft nå kjøper det meste som har med mobiltelefoner å gjøre, overtar de ikke alt. Nokia vil fortsatt beholde blant annet avdelingen Solutions and Networks, tidligere Nokia Siemens Networks. Denne avdelingen produserer nettverksutstyr som brukes i mobilnettene.

I tillegg beholdes karttjenestene, som vil bli lisensiert av Microsoft, samt avdelingen Advanced Technologies, som jobber med å utvikle og lisensiere ut ny teknologi.

Les også: Microsoft tviholder på Windows RT på nettbrett

annonse