Nyhet

Panasonic lover bedre bilder i dårlig lys

Panasonics nye Lumix GX8 kommer med dobbel bildestabilisering

Panasonic har lansert et nytt speilløst systemkamera i sin Lumix-serie: Panasonic Lumix-DMC GX8. Kameraet tar over stafettpinnen etter GX7, som vi, da vi testet det i 2013, kalte det beste kompakte Micro Four Thirds (MFT)-kameraet vi hadde prøvd.

Men siden den gang har konkurransen blitt større, og for å henge med har Panasonic blant annet økt oppløsningen fra 16 til 20 megapiksler, antall fokuspunkter fra 23 til 49, antall bilder i sekundet fra 5 til 8, og lagt til NFC og 4K.

Dual Image Stabilizer og høyere oppløsning

Det som kanskje er mest spennende med det nye bildestabiliserings-systemet, som kan benytte seg av både kameraets interne bildestabilisering (sensor shift), og bildestabiliseringen i kompatible objektiver. Ifølge pressemeldingen skal dette effektivt redusere «alle typer vibrasjon», og skal være mer effektivt enn bare det ene systemet alene. Dette skal gi skarpere bilder selv i dårlig lys. Panasonic er forsiktige med konkret informasjon om hvor mye dette får å si i praksis, men konseptet er spennende, og vi ser frem til å se hvordan det virker.

Kameraet skal også være utstyrt med en ny prosessor for å takle både den høyere oppløsningen, og den økte skuddtakten kameraet er kapabelt til. Antall fokuspunkter har økt til 49, som på ingen måte er markedsledende, men det er nok mer enn nok for de fleste. Fokushastigheten skal dessuten være drastisk forbedret fra GX7, ska vi tro Panasonic.

Foto: Panasonic

Oppløsningen på 20 megapiksler (MP) er ikke spesielt høy etter hva som er vanlig i dag, men mye til et MFT-kamera å være. Den økte oppløsningen kan være grei å ha, men det kan påvirke ISO-egenskapene i negativ retning. Olympus har for eksempel vært mer konservative og holdt seg til 16 MP med deres OM-D E-M5 II. På en annen side blir kameraenes evne til å takle høye ISO-verdier stadig bedre, så vi vet ikke noe sikkert før vi får prøvd det selv.

At kameraet kommer med mulighet for å gjøre videoopptak i 4K (Ultra-HD) kommer ikke som en overraskelse, og selv om opptakshastigheten på 25 bilder i sekundet (fps) ikke akkurat er høy, er det nok til å få jevn film (og ikke slik hakkete «jukse 4K» i 15 fps). Kameraet bruker ikke den nye videokodeken h.265, men holder seg til h.264, som riktignok ikke har like effektiv komprimering, men som burde sikre kompatibilitet med de fleste systemer.

Les også: Har du fått med deg GoPros nye mini-modell? »

Flere knapper

Panasonic har tydeligvis ikke sett noen grunn til å gjøre drastiske designendringer siden sist, og kameraet har mer eller mindre samme grunnform som GX7. Kameragrepet er blitt en del mer uthevet, og utløserknappen er flyttet frem på det og står litt skråstilt for bedre ergonomi. Dette er en løsning vi kjenner fra for eksempel Sony A7 II, og som vi likte godt der.

Dette har tydeligvis gitt folkene fra Pansonic litt ledig plass på toppen, og det ser ikke ut til at de har villet la noe slikt gå til spille. Der utløseren var før har de nå satt på et ekstra kontrollhjul, og rundt modushjulet har de fått plass til et dedikert kontrollhjul for eksponeringskompensasjon. Som om ikke det var nok har de funnet plass til en ekstra Fn-knapp, som vi regner med brukeren kan tildele funksjon selv.

Foto: Panasonic

På baksiden har kameraet det de fleste fotografer ønsker seg av dedikerte knapper og vel så det, med en egen bryter for å veksle mellom ulike fokusmodus, som ser veldig hendig ut. Også her ser grepet ut til å være forbedret siden sist.

Redusert oppløsning på søkeren, og sidehengslett skjerm

Skjermen har samme størrelse og oppløsning som sist, altså 3-tommer og 1 040 000 bildepunkter, men er nå henglset på siden og kan (og må) dermed vris ut på siden av kamerakroppen før den eventuelt kan vris opp eller ned. Dette gir noe større fleksibilitet i noen sammenhenger, men kan gjøre det litt mer «styrete» i andre.

Foto: Panasonic

På søkersiden har de faktisk gått ned på oppløsningen, fra omtrent 2,7 millioner bildepunkter til 2,3, muligens for å forbedre oppdateringsfrekvensen. På et noe egenartet vis kan søkeren, som sist, vris 90º rett opp.

Norsk pris og tilgjengelighet er fortsatt usikker, men i USA vil kameraet være tilgjengelig fra midten av august med en anbefalt utsalgspris på 1199,99 dollar, nærmere 10 000 kroner, for kamerahuset alene.

Hvis Panasonic frister, men 10 000 er i overkant mye, kan du sjekke ut vår test av «proffkompakten» Lumix LX100 »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Panasonic Lumix DMC-GF7: Dette kameraet er en ulv i fåreklær
Les også
Panasonic Lumix DMC LX100: LX100 er et robust, enkelt og morsomt kompaktkamera
Les også
Nye Panasonic Lumix GF7 har selfie-modus
Les også
Sony Alpha A7s: Dette Sony-kameraet kan nesten «se» i mørket
Les også
Panasonic FZ1000: Tidenes tur- og reisekamera?
annonse