GoPro slipper sin minste og letteste modell hittil
Hero4 Session skiller seg så avgjort ut.
GoPro er så store og populære at navnet nesten er ensbetydende med actionkamera, på samme måte som enhver lommekassettspiller ble kalt for Walkman på 80-tallet.
Så når GoPro faktisk slipper en ny modell, er det naturligvis en liten begivenhet. Og denne gangen bruker vi ordet liten helt bevisst, for nykomlingen er GoPros minste og letteste kamera hittil – 50 prosent mindre og 40 prosent lettere enn Hero4 Black og Silver dersom vi regner med huset.
Likevel hører det til Hero4-familien, og det fulle navnet er GoPro Hero4 Session. Det skal hinte til at kameraet skal være enkelt å ta med seg og bruke, altså et skikkelig «stikke ut en tur og gjøre noe»-kamera.
Formet som en kube
Det første som slår oss er hvordan Hero4 Session minner oss om Polaroid Cube. Kameraet er nemlig nesten helt kubeformet, med dimensjoner på omtrent 3,8 centimeter i bredde og høyde, samt 3,6 centimeter i lengde. Vekten er på litt over 70 gram.
Lengden tilsvarer da en omtrent en vanlig GoPro med hus. Men Hero4 Session trenger til gjengjeld ikke noe slikt, ettersom det i sin naturlige tilstand er vanntett ned til ti meters dybde.
En annen fiffig ting med Session er 180 graders autorotasjon av bildet. Det vil si at dersom det skulle være mest hensiktsmessig å feste kameraet opp ned, kan du godt gjøre det uten å måtte stå på hodet for å se filmen etterpå. Bildet «låser seg» i tillegg når du starter et opptak, så dette lager ikke problemer under actionsekvenser.
I tillegg gjør kubeformen det enklere å finne gode måter å feste kameraet på, ettersom det sitter like godt festet i rammen dersom du snur den nitti grader. Dette kan være spesielt kjekt dersom du må feste kameraet på siden av noe.
Med fokus på vekt, størrelse og enkel anvendbarhet, er det også blitt gjort ofre i forhold til de andre medlemmene i Hero4-familien. Session har eksempelvis ikke 4K-støtte, og batteriet er ikke noe du kan bytte ut selv dersom du skulle gå tom for strøm.
Én stor knapp
Kameraet er dessuten utstyrt med kun én stor hovedknapp, som er strategisk plassert på toppen av kameraet. Ett trykk på denne, så begynner kameraet å ta opp video med innstillingene du selv har valgt. Hvis du ikke har valgt noe, er standarden 1080p med 30 FPS, men det kan settes opp til å filme med 1080p med 60 FPS så lenge det er nok lys.
Blir det for mørkt, slår kameraet automatisk om til 30 FPS.
Et nytt trykk på knappen, og kameraet slutter å ta opp og setter seg selv i standbymodus.
Bildebrikken på 8 megapiksler kan også brukes til å ta stillbilder. Dette gjør du ved å holde av/på-knappen inne i tre sekunder, hvorpå kameraet går i timelapsemodus. Som standard tar den da ett bilde hvert halve sekund, men også dette kan stilles i trinn opp til ett bilde i minuttet.
For å slutte å ta bilder, er det igjen et enkelt trykk på knappen som gjelder.
Full HD er for øvrig ikke den høyeste oppløsningen du kan ta opp med dette kameraet det er også mulig å velge 1440 x 1920 piksler i opp til 30 FPS – veldig kjekt dersom du liker et format som går litt mer i høyden.
Er du mer opptatt av bildefrekvens, støtter kameraet 100 FPS ved 720p.
Bedre lyd, men ingen skjerm
GoPros nye kube er utstyrt med to mikrofoner. En på fronten av kameraet, og en bak. Innkommende lyd analyseres ved hjelp av en fiffig algoritme som gjennkjenner støy og ulyd, slikt som vindsus, og bytter mikrofon dersom det blir aktuelt.
Siden Hero4 Session ikke trenger noe ekstra hus når det brukes i de våtere elementer, kan også dette bety litt bedre lyd under vann.
Ikke overraskende har ikke kameraet noen skjerm, men det er utstyrt med et lite LCD-display som hjelper deg å pare kameraet med GoPro-appen, som mer eller mindre er et must for et kamera som dette. I tillegg kan displayet fortelle om aktuelle innstillinger, gjenværende plass på minnekortet – selvfølgelig MicroSD – og batteristatus.
Hero4 Session er utstyrt med både WiFi og Bluetooth Low Energy, og det er utvilsomt en fordel å skru av WiFi når du ikke trenger det ettersom dette spiser en del batteri. Uten WiFi skal kameraet kunne gi et par timers kontinuerlig opptak.
Ikke akkurat rimelig
Hero4 Session er ikke det beste kameraet fra GoPro, men det skiller seg klart ut – og det vil også GoPro ha betalt for. Session har fått den samme prislappen som Hero4 Silver, det vil si veiledende 3949 norske kroner.
Hvis du da ikke absolutt er opptatt av å ha det minste og kubeste actionkameraet i gata, vil derfor GoPro Hero4 Silver være et soleklart alternativ, ettersom denne kan by på touchscreen og muligheter for større oppløsning dersom det skulle være aktuelt.
Men hvis du ønsker deg et litt annerledes kamera, er Hero4 Session det naturlige dersom du skal holde deg i GoPro-land. I esken får du også med to festerammer og tilhørende systemer – inkludert et «Ball Joint Buckle» (kuleledd)-feste som lar deg vri kameraet 360 grader. Alt dette vil la deg putte kameraet på både kurvede og flate overflater.
Og skulle ikke det holde, har selvfølgelig GoPro et vell av andre fester og ekstrautstyr å velge mellom.
GoPro Hero4 Session vil være tilgjengelig på nett og butikk fra 12. juli. Det samme vil den tusen kroner rimeligere GoPRo Hero+ LCD, som ble annonsert i forrige måned.
Tek.no kommer for øvrig tilbake med en test av GoPro Hero4 Session.
På jakt etter et lite «spionkamera»?
HTCs lille kameraperiskop er et fantastisk leketøy >>>