Tek.no

Test Panasonic FZ1000

Tidenes tur- og reisekamera?

Panasonics nye superzoom har fått fire ganger så stor bildebrikke og støtte for 4K-video.

Panasonic
Svein Eriksen
9 Aug 2014 12:00

Innledning, batteri og skjerm

Superzoom-kameraer har lenge vært en av Panasonics spesialiteter, og de har sammen med Canon og Fujifilm hatt de mest avanserte kameraene i denne klassen de siste årene.

Sist Panasonic lanserte en toppmodell var sommeren 2012 da FZ200 ble presentert. Da var den store nyheten fast F2.8 gjennom hele zoomområdet. Denne modellen har 24x zoom, noe som er ganske beskjedent sammenlignet med andre modeller med 50x zoom eller mer. Lysstyrken gjør imidlertid FZ200 mye mer anvendelig i lite lys enn de fleste av konkurrentene og gjorde det til kanskje det beste kameraet vi har testet i denne klassen så langt.

Panasonic har ofte hatt to år mellom større oppgraderinger, og en mindre oppgradering årene i mellom. 2013 kom det imidlertid ingen ny toppmodell, og det var derfor spennende å se om Panasonic ville komme med ny avansert superzoommodell i år – og det gjorde de med FZ1000 som vi tester her. Og igjen går Panasonic litt mot strømmen og reduserer faktisk zoomområdet, noe som vi aldri har sett tidligere i dette segmentet. FZ1000 har «bare» 16x zoom, og brennvidde som tilsvarer 25-400mm på et fullformatskamera.

Denne gangen er den store nyheten størrelsen til bildebrikken (13,2 x 8,8 millimeter), som har et areal som er omtrent fire ganger stort som på FZ200. Større bildebrikke betyr normalt bedre bildekvalitet, men også større objektiv og større kamera. FZ1000 er da også så stort at vi ikke vil utelukke at det kommer en mer direkte oppgradering til FZ200 på et senere tidspunkt.

Ellers er den faste lysstyrken fra forgjengeren borte, men F2.8 til F4.0 er likevel meget respektabelt i superzoomsammenheng.

FZ1000 har selvsagt også oppdatert bildeprosessor, autofokusteknologi fra Panasonics mest avanserte systemkamera GH4, og er første kamera i superzoomklassen som kan ta opp 4K-video.

Uvanlig stort superzoomkamera

Det første du legger merke til når FZ1000 pakkes ut er størrelsen, for dette er et stort kamera sammenlignet med andre superzoommodeller.

Den relativt store bildebrikken gjør at objektivet må ta en del plass, men hvorfor selve kamerahuset er såpass stort er ikke like opplagt. Den nærmeste konkurrenten Sony DSC-RX10 har også innebygd søker, akkurat like stor bildebrikke og litt bedre batterilevetid, men likevel et slankere kamerahus, så man skulle tro Panasonic kunne laget FZ1000 noe mindre.

Vi hadde ikke RX10 tilgjengelig for et side-ved-side bilde, men har tatt med to bilder av kameraet sammen med andre kameraer for å illustrere størrelsen. Det første viser FZ1000 og to kameraer som har den vanligste bildebrikkestørrelsen for superzoomklassen. Til venstre er Olympus Stylus SP-100EE med 50x zoom, og til høyre forrige generasjon av Panasonics toppmodell, FZ200 med 24x zoom.

Olympus SP-100EE, 50x zoom – Panasonic FZ1000, 16x zoom – Panasonic FZ200, 24x zoom.

Det neste bildet viser FZ1000 sammen med to systemkameraer. Til venstre er Canon Eos 70D, som er et middels stort speilreflekskamera. Objektivet er første versjon av Tamron 18-270mm VC. Dette objektivet har for dårlig vidvinkel til å matche zoomområdet til FZ1000, men den nyeste utgaven heter Tamron 16-300mm F3.5-6.3 Di II VC PZD Macro, er nesten eksakt like stort, og er det eneste speilrefleksobjektivet på markedet i dag som har like mye vidvinkel og tele som FZ1000.

Til høyre på bildet er Olympus OM-D E-M5 med Panasonic 14-140mm 4.0-F5.8. Dette har imidlertid kun 10x zoom og har både mindre tele og vidvinkel. Det finnes en nyere versjon av dette objektivet som heter Panasonic 14-140mm 3.5-F5.6 og er litt mindre, men ikke noe superzoomobjektiv for Micro Four Thirds som kan matche FZ1000s 16x zoom. Mest interessant med E-M5-sammenligningen er kanskje kamerahusets størrelse. Til tross for dobbelt så stor bildebrikke og stabilisator i huset er E-M5 betraktelig mindre.

Canon Eos 70D med Tamron 18-270 (første versjon) – Panasonic FZ1000 – Olympus E-M1 med Panasonic 14-140 F4.0-5.8.

FZ1000 veier bare noen gram mer enn RX10. Det skyldes nok at Sony har brukt metall i kamerahuset, mens Panasonic bruker et plastmateriale. Plast er for øvrig et bra materiale om det brukes fornuftig, og vi fant ikke noen opplagte svake punkter på FZ1000. RX10 ga mer «kvalitetsfølelse», uten at dette nødvendigvis betyr lenger levetid i vanlig bruk. RX10 er imidlertid oppgitt å ha værtetting, uten at Sony spesifiserer eksakt hva det betyr at kameraet skal tåle av fuktighet.

De fleste kompakt- og superzoomkameraer brukes i liten grad sammen med et stativ, men på en entusiastmodell som FZ1000 kan det være aktuelt. Stativfestet er altså et mulig slitasjepunkt, og her har Panasonic brukt metall. Stativfestet er ikke sentrert, og det sitter dessverre så nærme batteriluken at hurtigkoblingsplater for stativ må tas av for å få ut batteriet og minnekortet. FZ1000 bruker SD/SDHC/SDXC minnekort.

Diagrammet til høyre viser vekt for FZ1000 samt Sony RX10, to superzoomkameraer, og de to systemkameraene Nikon D5300 og Olympus E-M5. Vekt for de to siste er uten objektiv, og for å få like stort zoomområde trengs minst to objektiver til E-M5, mens Tamron lager et objektiv til speilreflekskameraer med like mye zoom.

Vridbar skjerm og OLED-søker

Panasonics mest avanserte superzoommodeller har stort sett har alltid hatt elektronisk søker og skjerm som er hengslet i venstre side slik at den kan vris i alle retninger. Det gjelder FZ1000 også, og skjermen er ikke den helt store oppgraderingen fra tidligere modeller. Den er på tre tommer – 7,5 cm – diagonalt og har 921.000 punkter og antirefleksbehandling. Det vil si ganske typiske spesifikasjoner, og samme størrelse, men en dobling av oppløsningen i forhold til FZ200.

FZ1000 har fullt vridbar skjerm og innebygd elektronisk søker.

Søkeren har fått en solid oppgradering fra tidligere modeller og er på nivå med søkerene som brukes i mange av de speilløse systemkameraene, i hvert fall i oppløsning. Søkeren er basert på OLED-teknologi som gir kontrastrikt bilde, har 2,4 millioner punkter og Panasonic oppgir størrelsen til 0,39 tommer. Det vil si samme størrelse, men høyere oppløsning enn Sony RX10.

Skjermen har 3:2-format som betyr samme proporsjoner som bildebrikken og at hele skjermen brukes til søkerbildet. Søkeren har 4:3-format, så det blir en stripe øverst og nederst som ikke brukes til søkerbildet, men kan vise eksponeringsinformasjon osv.

I bruk fungerte både skjerm og søker meget bra, og søkeren er mye bedre enn på tidligere Panasonic superzoomkameraer.

Søkeren har diopterjustering, og en sensor flytter søkerbildet automatisk fra skjerm til søker når kameraet holdes opp til øyet - eller noe annet kommer i nærheten av sensoren. Sensorens valg kan overstyres med en knapp.

Middels batterikapasitet

FZ1000 leveres med et Li-Ion batteri og ekstern lader. Kapasiteten er på 360 bilder, målt med CIPAs målemetode. Det er ganske typisk for superzoomkameraer og speilløse systemkameraer, men langt under de fleste speilreflekser, og dårligere enn både Sony RX10 og Panasonic FZ200.

I bruk virket batterikapasiteten bedre enn CIPA-tallet indikerer, men det er veldig vanlig siden CIPA-testen inkluderer mye bruk av blits.

Les også