Til hovedinnhold

Ny Olympus tryller seg til 40 megapiksler

Klassikeren E-M5 har fått sin Mark II.

Olympus har høstet mange lovord med sitt speilløse OM-D E-M5, eller bare E-M5 som den kalles blant venner. Fra oss fikk den en klar anbefaling da vi testet den for nesten tre år siden.

Men sent i høst stanset Olympus produksjonen – det var klart at noe nytt var på gang.

Og det nye er en oppusset versjon: Olympus OM-D E-M5 Mark II.

Foto: Olympus

Da det er tre år mellom første E-M5 og Mark II, er det kanskje ikke så rart at flere ting har blitt bedre. Som forgjengeren er den værtettet, utstyrt med en 16 megapiksels Live MOS-bildebrikke, og 5-akset bildestabilisering. Men i hvert fall sistnevte skal være forbedret, og får Olympus til å skrive «verdens mest stabile kamera» i sin pressemelding.

Ettersom stabiliseringen sitter i huset hjelper den på alle objektiver, og skal ifølge Olympus tilsvare fem lukker-/blendertrinn.

Opptil 40 megapiksler

En 16-megapiksels bildebrikke kan naturligvis ikke ta et superdetaljert bilde sånn uten videre, men Olympus har funnet ut at de kan bruke bildestabilisatoren til å veldig kjapt flytte bildebrikken i side- og høyderetning og ta flere mer eller mindre samtidige bilder på den måten. Så kan kameraets bildeprosessor TruePic VII snekre sammen de åtte bildene til ett 40-megapiksels digert bilde.

Supert for deg som fra stabil grunn ønsker å ta ekstra detaljrike bilder.

Bedre på video

Foto: Olympus

E-M5 Mark II har også fått en løft når det kommer til videoegenskapene. «OM-D Movie Mode» gir en bitrate på opptil 77 megabit per sekund, og kameraet kan ta opp video i 1080p i opp til 60 bilder per sekund. Også 24 bilder per sekund er støttet, dersom man trakter etter den klassiske «kinofilmfølelsen».

Sammen med den forbedrede bildestabiliseringen skal dette gjøre E-M5 Mark II til et habilt filmkamera.

På bildene ser Mark II litt mer robust ut enn forgjengeren, med tykkere kontrollhjul og mer symmetriske knapper på baksiden. Toppen har til gjengjeld fått flere elementer du kan trykke på. Alt dette gjør kameraet «raskere og enklere å bruke» mener Olympus.

Også berøringsskjermen bak og søkeren har blitt byttet ut med bedre saker – etter hva vi kan forstå er det de samme komponentene som sitter i OM-D E-M1. Det vil si en søker med 2,36 millioner punkter og en skjerm 1,04 millioner punkter.

Innebygd Wi-Fi

Foruten alt dette skryter Olympus av seriebilder med en hastighet på opptil 10 bilder per sekund, en lukkertid på 1/16000-dels sekund, rask autofokus med 81 målesoner, direkte perspektivkorrigering og innebygd Wi-Fi. Sistnevnte lar deg også pare kameraet med mobilen din.

Således kan ditt siste 40-megapiksels mesterverk kan deles på Facebook – om enn i noe nedskalert utgave – før du rekker å sukke «bokehlicious».

Foto: Olympus

I tillegg er det flust med tilbehør å få til E-M5 Mark II: batteripakke, kameragrep, blits, undervannshus, punktsikte, større øyemusling, kamerabeskyttelse og over 40 Micro Four Thirds-objektiver.

Vi har derfor en snikende følelse av at E-M5 Mark II kan bli en minst like stor suksess som forgjengeren.

Nyvinningen kommer forhåpentligvis i salg i løpet av denne måneden, og har fått en veiledende pris på 10 499 norske kroner. Det er for kun huset, inkludert batteri, lader og værbeskyttet blits. Ønsker du et kitobjektiv i tillegg, kan du eksempelvis velge det nye M.Zuiko Digital ED 14–150mm 1:4,0–5,6 II som gir en pakkepris på kroner 13 999.

Hvis dette høres litt mye ut, nevner vi at du i skrivende stund får den originale OM-D EM-5 til fem tusen kroner.

Men vil du ha det nyeste og beste, melder du deg naturligvis på vårt prisvarsel.

Få også med deg testen av Olympus' flaggskip:
– Det beste speilløse kameraet hittil >>>

Kilde: Pressemelding

annonse