Nå kan alle ta bilder med droner i Norge

Ny prøveordning gjør det lettere å komme igang med luftfoto.

Bruken av ubemannede, fjernstyrte luftfartøyer – kjent som «droner» på folkemunne – har eksplodert de siste årene. Stadig flere oppdager mulighetene dette gir for å ta bilder fra en litt mer luftig vinkel, bokstavelig talt.

Frem til nå har man måttet søke Nasjonal sikkerhetsmyndighet om tillatelse for å kunne fotografere på denne måten, men ut året vil nå NSM løsne litt på snippen.

Prøveordning

Du må ha dronen i syne hele veien.Foto: Shutterstock/Tyler Olson

Frem til årsskifte kjører NSM en prøveordning der hobbyfotografer ikke lenger trenger å søke om tillatelse for å fotografere fra droner, modellfly eller –helikoptre.

Noen kriterier må likevel oppfylles. Dronen må være innen synsrekkevidde og ikke befinne seg i nærheten av et område med fotoforbud.

Både militære og sivile områder kan ha fotoforbud, og det kan utstedes midlertidige flyforbud over områder dersom det er nødvendig, slik som det nylig ble gjort da droner forstyrret politihelikoptrene ved storbrannen i Lærdal.

Brudd på fotoforbud kan medføre straffeansvar.

Ikke fritt frem

Det er ikke bare flyforbud eller ikke som regulerer luftfoto via droner. Også Luftfartstilsynet har sitt å si. Blant annet må alle som bruker droner til kommersiell fotografering søke Luftfartstilsynet om tillatelse.

I tillegg har Luftfartstilsynet utarbeidet en operasjonsmanual for såkalte RPAS – «Remotely Piloted Aircraft System» - som lister opp en rekke begrensninger man må ta hensyn til. Les hele listen her.

Skal du kjøpe nytt kamerautstyr? Slik gjør du det beste kjøpet»

Les også
Vil ha 17-årsgrense på drone-sertifikatet
Les også
Dette stativet lar deg ta bilder fra luften uten kameradrone
Les også
Denne kameradronen kan du bære på håndleddet
Les også
Er du sikker på at du ikke bryter loven når du fotograferer?
Les også
Denne kameradronen kan brukes med VR-brillene Oculus Rift
Les også
Populær kameradrone har blitt mye bedre
Les også
Gjør det ulovlig å ta bilder av mennesker, uten tillatelse
Les også
Fotograf tilkjent millionsum etter urettmessig bildebruk
Les også
Planlegger vanntett fotodrone
annonse