Til hovedinnhold

Gjør det ulovlig å ta bilder av mennesker, uten tillatelse

Ungarn vedtar meget kontroversiell fotolov.

Wikipedia Commons

For fotografer er reising til andre land en god måte å oppsøke nye omgivelser og motiver på, og bare unntaksvis vil man kunne støte på problemer i utøvelsen av hobbyen sin i utlandet.

Ett eksempel på sære fotolover finner man i delstaten Kansas i USA, hvor det nå kreves betaling for fotografering i parker i en av byene. Nå melder imidlertid avisen The Guardian om en mye mer kontroversiell lov i vår egen verdensdel.

I det øst-europeiske landet Ungarn har myndighetene nemlig nå vedtatt en ny lov som gjør det ulovlig å ta bilder av personer uten først å innhente tillatelse fra alle personene som er avbildet.

Umuliggjør byfotografering

Det betyr i praksis at man kun kan ta bilder av personer som ikke er mulig å gjenkjenne. Dermed blir det altså langt mer tungvint, for ikke å si nærmest umulig, å uten videre fotografere i bymiljøer og andre områder hvor det befinner seg mange mennesker.

Ikke uventet har mange fotografer og journalister allerede kastet seg på banen med hard kritikk av det nye lovvedtaket, som beskrives som unikt i europeisk sammenheng. Kritikken går blant annet ut på at loven i praksis er umulig å følge og håndheve, og at den også er vag.

– Kan vi for eksempel ta bilder av folk som står og kikker i et butikkvindu? Kan vi ta bilder først, og så spørre om tillatelse senere?, spurte Ákos Stiller, fotojournalist for New York Times, i forbindelse med saken.

Kan utnyttes av myndigheter

Fotoredaktør i det ungarske nyhetsnettstedet Origo, Márton Magócsi, la til at det er helt urealistisk å måtte be om tillatelse i en reportasjesituasjon. I tillegg mener han frykten for søksmål gjør jobben for fotojournalister langt vanskeligere.

Magócsi peker dessuten på at en annen alvorlig konsekvens av loven er at heller ikke politifolk og myndigheter kan nå tas bilde av på lovlig vis, noe som kan utnyttes til å for eksempel holde journalister og andre fotografer borte fra bestemte områder.

Det er uvisst hvor strengt den nye loven skal håndheves med tanke på hvor vanskelig det er å identifisere alle som knipser bilder, men om du planlegger en tur til Ungarn kan det nok likevel være greit å ha loven i bakhodet.

Fotografer bør også være oppmerksomme i USA: Fotografering kan nemlig bli ansett som «mistenkelig aktivitet» »

(Kilde: The Guardian)

annonse