Til hovedinnhold

Fotograf tilkjent millionsum etter urettmessig bildebruk

Getty og AFP tapte skandalesak.

shutterstock.com

Getty Images og AFP må betale fotografen Daniel Morel 1,2 millioner dollar, eller nærmere 7,3 millioner kroner i erstatning etter å ha distribuert et av hans bilder uten tillatelse. Det har en amerikansk domstol nå slått fast.

Les også: Blogger dømt for bildetyveri

Distribuerte et bilde fra jordskjelvkatastrofen på Tahiti

Stridens kjerne omhandler et bilde som Morel delte via mikrobloggtjenesten Twitter i forbindelse med jordskjelvet på Tahiti i 2010. Bildet, som viser en kvinne i hjelpes ut av ruinene i et hus, fikk en kraftig viral spredning via tjenesten, og ble deretter plukket opp Getty Images, som er et av verdens største bildedistribusjonsbyråer.

Getty spredte bildet til en rekke medier uten å innhente tillatelse fra Morel, noe som er et direkte brudd med åndsverksloven.

Morel vant allerede saken om dette punktet i januar, men det store spørsmålet som domstolen måtte ta stilling til, var om Getty og AFP bevisst hadde spredd bildet uten fotografens tillatelse.

Selv hevder den tiltalte part at det hele skyldes en feiltagelse, noe aktoratet har kjempet hardt for å motbevise.

En historisk dom

Søndag falt imidlertid dommen, og Mortel har blitt tilkjent den maksimale erstatningssummen som loven kan tillate.

Summen er blant de største som har blitt tilkjent en fornærmet part hva angår bruk av bilder uten tillatelse, og vil nok i fremtiden stå som et svært tydelig eksempel på at man ikke skal ta for lett på en fotografs rett til egne fotografiske verk.

Les også: Getty kan selge bildene dine

Kilde: www.petapixel.com

Mer om
annonse