Til hovedinnhold

Vil ha 17-årsgrense på drone-sertifikatet

USA lager endelig et regelverk.

Amerikanske myndigheter har i lang tid jobbet med å utarbeide regler for kommersiell drone-flyvning. Nå ser det imidlertid ut til at luftfartstilsynet FAA endelig har kommet frem til en løsning, skriver The Verge. Deres nye lovforslag er dessuten langt mildere enn det mange hadde fryktet på forhånd.

Med kommersiell flyvning i dette tilfellet, mener de bedrifter eller personer som bruker droner til noe de kan tjene penger på. Eksempelvis kan det være levering av varer via droner, eller eiendomsmeglere som tilbyr drone-foto.

17-årsgrense på drone-sertifikat

Ifølge The Verge, legger det nye lovforslaget til FAA ganske godt til rette for at bruk av kommersielle droner. Selv hevder tilsynet at slike droner både kan redde liv og løfte landets økonomi, uten at det skal være til hindring for annen type luftfart.

Tilsynet har utarbeidet et sett med regler som må følges for å drive lovlig bruk av kommersielle droner. Blant annet kan ikke dronen veie mer enn 25 kilo, og drone-operatøren må kunne se dronen til enhver tid uten bruk av «visuelle hjelpemidler». Videre kan dronene ikke fly høyere enn 150 meter, eller fortere enn 160 kilometer i timen.

Et annet viktig punkt er at alle kommersielle drone-operatører må ta et eget drone-sertifikat. Her er aldersgrensen satt til 17 år. Førerprøven må tas på nytt annethvert år. Med mindre droner, og til privat bruk, blir det sannsynligvis ikke nødvendig å måtte ta et slikt sertifikat.

Det kan fortsatt ta en stund før lovforslaget til FAA trer i kraft, og det kan bli gjort enkelte justeringer før den tid. Likevel gir forslaget en klar indikasjon om hvordan bruk av droner i USA vil bli regulert i årene som kommer.

Fortsatt noen begrensninger

The Verge har snakket med Amazon, som ikke er helt fornøyd med lovforslaget. De har allerede har utviklet leveransedronen Prime Air, og hevder at de nye reglene ikke legger til rette for deres planlagte virksomhet.

Først og fremst dreier det seg om at dronen ikke kan veie mer enn 25 kilo. I tillegg vil kravet om at drone-operatøren fysisk må kunne se dronen være en utfordring.

I Norge må bedrifter søke tillatelse

Her til lands har Luftfartstilsynet hatt en midlertidig løsning på plass til privat bruk av slike droner. De jobber imidlertid fortsatt med å utarbeide et regelverk for kommersiell bruk, slik som i USA. Foreløpig må bedrifter som vil bruke droner i virksomheten søke Luftfartstilsynet om tillatelse til å ta drone-foto.

Ellers er drone-opptak, både til privat- og kommersiell bruk, regulert av åndsverkloven (publisering av opptaket) og straffeloven (av hensyn til privatlivets fred og ulovlig overvåking). Les mer om dette hos Datatilsynet.

Lyst på ny drone?
Dette er en av toppmodellene på markedet akkurat nå »

(Kilder: The Verge, FAA, Datatilsynet)

Les også
Over 50 prosent av dronene fra 2015 kan være ulovlige å bruke
Les også
Nå kan alle ta bilder med droner i Norge
annonse