Til hovedinnhold

Her er Philips' mobilstyrte lyspærer

Snart kan du styre stemningen med mobilen din.

Oppdatert: Nå har det dukket opp en Philips Hue-app i Google Play Store, noe som tyder på at Apple likevel ikke får eksklusivitet på disse lyspærene. Takk for tips, Helge!

Dimmere er kanskje ikke så uvanlig i norske hjem, men de nye Hue-lyspærene til Philips tar det hele et par skritt videre. Det som angivelig er verdens smarteste lyspære har den egenskapen at den skifter farge. Med mange slike pærer kan du sette stemningen du selv ønsker, lover produsenten ifølge Mashable.

I pakken får du tre Hue-lyspærer og en trådløs mottaker. Lyspærene settes inn i vanlige lampekontakter, men mottakeren må du koble i en ledig port på routeren din. Skru på en bryter på mottakeren og lysene kobles til automatisk via det trådløse nettet. Når det er gjort har du kontroll over de tre lysene fra mobilen eller nettbrettet ditt.

Kun Apple

Philips har imidlertid valgt å jobbe med Apple på denne løsningen. Det innebærer at Hue-lyspærene i første omgang bare vil bli solgt i Apple Stores i USA, og at lysene foreløpig bare kan styres via en en app til iPad, iPhone eller nyere iPod Touch.

I appen kan du sette sammen dine egne fargekombinasjoner, eller velge en av 12 forhåndsinnstilte stemninger – som Deep Sea, Beach eller Hammock. Lampene kan du for øvrig også gi egne navn i appen, slik at du lett husker hvilke lys som står i hvilke rom.

Hvis du får en lys idé om å tilpasse lampene slik at de skrur seg gradvis på om morgenen på soverommet, eller kanskje dimmes litt om litt i stua hver kveld når du er på ferie, så kan du det også. Philips Hue-pærene bruker for øvrig en åpen teknologi som kalles ZigBee, som gjør at lyspærene kan kommunisere med hverandre. Selskapet håper nå at andre vil utvikle apper som tar i bruk samme type teknologi.

Dyre pærer

Startpakken med tre lyspærer og mottaker koster 199 dollar, altså rundt 1150 norske kroner etter dagens kurs. Individuelle Hue-lyspærer selges for 59 dollar (340 kr) per stykk. Det høres kanskje dyrt ut, men Philips påstår at disse pærene skal vare i 15 år eller 15.000 timer. Selskapet sier dessuten til Mashable at de planlegger å lage downlights og spotter med samme type Hue-teknologi.

Det finnes imidlertid andre prosjekter som ligner allerede. LIFX, et såkalt Kickstarter-prosjekt (privatpersoner og bedrifter lover penger til en ny satsning), ligner tilsynelatende veldig på Philips' oppfinnelse (eller omvendt). Denne løsningen kan også Android-brukere benytte seg av.

(Kilde: Mashable)

annonse