Til hovedinnhold

Se hvordan det gikk da vi smakte 3D-skrevet godteri

Kommer på markedet i år.

Varg Aamo, Hardware.no

Hardware.no/Las Vegas: Tilgangen til 3D-skrivere har eksplodert det siste året, og det eksisterer i dag et hav av ulike modeller på markedet, både for forbrukere og bedrifter. De kan brukes til å lage alt fra leketøy til romrakettdeler, og i disse dager ønsker NASA seg en 3D-skriver som kan lage pizza.

Det er nok noen år til før vi kan skrive ut middagen hjemme, men det du kan gjøre i dag er å 3D-skrive godteri og sjokolade. På årets CES-messe demonstrerte 3D Systems to modeller som gjør akkurat det, og vi fikk muligheten til å smake.

– Dette er den første 3D-skriveren som er sikker for mat, og den fungerer med sukker, godteri i forskjellige smaker og sjokolade, forteller Liz Von Hasseln i 3D Systems.

– Disse maskinene er klare for kjøkkenet, og de går gjennom de samme sertifikasjonsprosessene som en stekeovn, forteller hun.

De to modellene heter ChefJet og ChefJet Pro, og det som hovedsakelig skiller de to er at sistnevnte kan skrive i flere forskjellige farger samtidig, mens ChefJet må holde seg til én om gangen.

Målgruppen er ikke akkurat mannen på gata, men heller restauranter, hoteller, dekoratører og andre som trenger noe ekstra for en større tilstelning. At målgruppa ikke er forbrukere reflekteres også av prisen; minstemann skal koste i underkant av 5000 dollar, mens pro-modellen vil strekke seg opp mot 10 000 dollar.

Sukker og vann

3D-skrivere fungerer på en rekke forskjellige måter, og ChefJet er av den såkalte «jet»-typen. Den lager søtsakene ved å spre ut et veldig tynt lag med sukker, for så å bruke et skriverhode for å male vann på laget der 3D-modellen skal skapes.

Vannet herder sukkeret ved at det krystalliserer seg, og det skaper en fast form. Et nytt lag med sukker smøres så på, og prosessen gjentas fra topp til bunn – helt til godteriet er ferdig.

– Det tar én time per vertikale tomme, så et lite godteri som dette kan du skrive ut på 20 minutter, men du kan lage 75 eller 100 samtidig, forteller Von Hasseln mens vi holder i godteriet hun snakker om.

Slik smakte det

Godteriet har smaken «surt eple», og vi var veldig spente da undertegnende for første gang puttet det i munnen. Selv har jeg aldri før smakt noe lignende, og uten noen referansepunkter på hverken konsistens eller smak var den første brøkdelen av et sekund noe forvirrende.

Men smaken var akkurat som lovet, og godteriet var faktisk veldig godt. Har du spist noen av de vanlige godteriene med surt eple-smak, ville du kjent igjen denne med en gang. Det tok imidlertid noe lengre tid å sette fingeren på hva konsistensen egentlig var for noe.

Den umiddelbare reaksjonen var at det er som en kald og noe porøs marshmallow rett ut av posen. Noen minutter senere, med smaken av godteriet fortsatt i munn, innså jeg at konsistensen faktisk minner mer om marengs, og måten det legger seg i ganen når du spiser det. Det virker på sett og vis logisk, da det jeg spiste i stor grad var sukker.

Jeg er ikke spesielt stor fan av hverken marshmallow eller marengs, men dette var iallefall godt godteri – det er det ikke tvil om.

Har du veldig lyst på dette godteriet, og samtidig har 5000 dollar til overs, kan vi melde at ChefJet kommer på markedet i løpet av andre halvår.

Har du lyst på en egen 3D-skriver, men vet ikke helt hva du skal se etter?
Slik velger du rett 3D-skriver »

annonse