Tek.no

Nyhet

La mobilen passe potteplantene

Koubachi-sensoren overvåker lys, fuktighet og temperatur døgnet rundt og varsler deg på mobilen.

Kurt Lekanger, Amobil.no
Kurt Lekanger
9 Nov 2012 16:58
Vanningssensoren er forholdsvis stor.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Du har full oversikt over alle plantene dine fra mobiltelefonen. .
Her kan du lese av temperatur, fuktighet og lysforhold.

Sliter du med å få plantene til å overleve? Da er det mulig at denne sensoren fra Koubachi kan hjelpe deg. Den sjekker nemlig kontinuerlig fuktighet i jorden, lufttemperatur og lysforhold og varsler deg på mobilen når det er på tide å gi planten mer vann, om den står for kaldt eller for varmt, og om du bør gi den mer eller mindre lys.

Du kan også følge med på plantene dine via en nettside på PC-en, hvis du heller foretrekker det.

Vet hva plantene trenger

Plantesensoren ser nesten ut som en golfkølle – med veldig kort skaft, riktignok. Du stikker den i jorden og kobler den opp mot det trådløse nettverket i huset ditt. Så vil sensoren begynne målingene, og rapportere dette til Koubachis servere en gang i døgnet.

Første gangs installasjon gikk ganske greit, men du er avhengig av bruksanvisningen for å finne ut hvordan du gjør det. Når du har satt inn batterier og plassert sensoren i jorden, oppretter den et eget trådløst nettverk som du kobler mobiltelefonen eller PC-en til. Deretter setter du opp sensoren til å koble seg til det vanlige trådløse nettverket i huset. Når det er gjort må du installere en app på mobiltelefonen din og registrere hva slags plante det er du har.

Appen finnes foreløpig bare til iPhone. Den inneholder en ganske omfattende database med planter, med navn på både engelsk og latin. Skulle du ikke klare å finne din plante, er det en veiviser som hjelper deg med å finne den riktige typen.

Det geniale med dette, er at appen vet nøyaktig hvilke forhold hver plante trives med. Sensoren kan bruke flere dager på å analysere temperatursvingninger og endringer i lysforhold i løpet av dagen, og etter noen dager vil du få råd om for eksempel å flytte planten hvis den står for mørkt.

Er det på tide å gjødsle?

Sensoren kan ikke vite om du har husket på å gjødsle plantene, men den minner deg likevel på både det og på å dusje plantene med jevne mellomrom hvis det bør gjøres for den aktuelle plantetypen. Du får råd og tips i appen om hva slags gjødsel som bør brukes, og når du har sagt fra at "jeg har gjødslet" eller "jeg har dusjet planten", så vet appen hvor lenge det er til neste gang du bør gjenta prosessen.

Ifølge produsenten skal plantesensoren være utviklet av forskere ved det anerkjente universitetet ETH Zurich, og testet ut i mer enn 18 måneder i drivhus.

Er den nyttig?

Det finnes både en innendørs og en utendørsmodell av Koubachi-sensoren. Vi synes absolutt sensoren er nyttig, og ikke minst er det mulig å lære mye om hva de ulike plantene trenger av stell for å trives best mulig.

Sensoren er imidlertid forholdsvis kostbar. Her i Norge selges innendørsversjonen av Coolstuff.no til 1&nbsp195 kroner. Da kjøper du neppe én sensor til hver eneste potteplante. Koubachi har også sin egen nettbutikk, der koster den rundt 550 kroner – men da får du fra og merverdiavgift på 25 prosent på toppen når du får den tilsendt fra utlandet. Utendørsversjonen koster 100 euro, ca. 730 kroner.

Synes du det er dyrt, er det imidlertid mulig å bruke én sensor med flere planter. Produsenten skriver på sine nettsider at du kan la sensoren analysere forholdene for én plante i noen dager, og så har Koubachi lært det den skal for å kunne gi deg gode råd siden. I appen kan du registrere mange planter, og velge å koble sensoren til den planten du har tenkt å overvåke.

Les også
Dette steketermometeret kobles til mobilen
Les også
Pinterest: Finn godsakene enkelt
Les også
Her er Philips' mobilstyrte lyspærer
annonse

Les også