Til hovedinnhold
NyhetNå er Internett endret for alltid

Internett har byttet adressesystem

Men norske brukere henger fortsatt et godt stykke etter på bruk av IPv6.

Onsdag 6. juni fant den offisielle overgangen til fremtidens Internettstandard sted. IPv6 er nå skrudd på for permanent bruk verden over. Men bruken av det nye adressesystemet her til lands er forsvinnende liten.

IPv6 skal ta over for dagens adressesystem, IPv4. Sistnevnte er de små adressene, for eksempel 87.238.40.91, som har drevet Internett siden tidlig 80-tallet. Den gangen så man ikke for seg at Internett ville bli så populært som det er i dag, og mot slutten av fjoråret gikk man rett og slett tom for adresser.

Det er her IPv6 kommer inn i bildet, som tilbyr nesten uendelig mange adresser. Det nye adressesystemet er en forutsetning for at Internet fortsatt skal kunne vokse og være en plattform for dagens digitale samfunn.

Bruken i Norge er lav

Torgeir Waterhouse, IKT Norge.

Den siste tiden har internettleverandører verden over kjempet hardt for å gjøre nettene sine klare for endringen. Best ut av alle kommer de norske leverandørene, hvor 73 av 142 sitter på IPv6-adresseblokker – en andel på 51,4 prosent.

Men dette tallet forteller ikke hvor mange tjenester eller sluttbrukere som faktisk tar i bruk IPv6 her til lands, sier Torgeir Waterhouse, direktør internett og nye medier i IKT-Norge og president i den norske avdelingen av det internasjonale IPv6 forum, i en pressemelding.

– Tallenes tale er klar, i Norge er vi langt unna det nivået vi burde være på. Før World IPv6 Launch i dag så har Norge 0,149 prosent IPv6-brukere, mens for eksempel Frankrike har 3,022 prosent. Vi forventer at disse tallene vil øke etter i dag, men Norge vil antagelig ikke klatre på lista av den grunn, sier Waterhouse.

– Alt ligger egentlig til rette for en rask overgang til IPv6, men dessverre ser det ut til at mange bevisst eller ubevisst satser på kompliserende og fordyrende overgangsløsninger for å slippe å gjøre overgangen nå, sier han, samtidig som han berømmer de som faktisk har tatt overgangen.

Ingen forskjell – foreløpig

Frode Støldal, teknologidirektør i Telenor Norge.

Du som bruker av Internett vil ikke merke stort til denne overgangen. IPv6-systemet er bakoverkompatibelt med IPv4, og de to vil kjøre parallelt i lang til fremover. De som nå har gått over til IPv6, kjører også IPv4.

Det er kun hvis et nettsted eller en nettjeneste kun kjører på IPv6-systemet, mens du samtidig sitter på IPv4, at tjenesten vil være utilgjengelig.

– Det er ikke nødvendig for brukere å ta noe valg om hvilken versjon man skal benytte, siden operativsystemet og mekanismer på Internett automatisk vil ordne dette for deg, sier teknologidirektør i Telenor, Frode Støldal, i en pressemelding.

Nettgiganter som Google, Facebook, Yahoo og mange flere er allerde over på IPv6-systemet. Det er forventet at man fra og med i dag vil se en stor økning i antallet tjenester som gjør denne overgangen.

(Kilder: Insidetelecom(abonnement), IKT-Norge, pressemelding fra Telenor)

annonse