Til hovedinnhold

Nå skal internett endres

Google og Microsoft vil «turbolade» alle nettsider.

Teknologi- og internettgigantene Microsoft og Google går i spissen for ny teknologi som skal gjøre internett raskere.

Alle som noen sinne har skrevet en nettadresse i en nettleser er kjent med bokstavene «http», men den 15 år gamle metoden for å levere nettsider, er overmoden for en oppdatering, mener selskapene.

Denne uken møtes Internet Engineering Task Force (IEFT) for å diskutere hvordan de skal oppdatere teknologien, skriver avisen Daily Mail.

IEFT er en arbeidsgruppe som utvikler og promoterer Internettstandarder, i nært samarbeid med W3C og standardiseringsorganisasjonene ISO og IEC. Spesielt jobber de med standardene innen TCP/IP.

Mobilbrukere vil ha stor glede av et raskere nett. Ikke bare blir surfeopplevelsen bedret, men raskere nettsider sparer også mobilen for batteri.

Http, eller «Hypertext Transfer Protocol», som det står for, er en protokoll som kontrollerer hvordan nettsider sender og mottar data. Problemet er at den ble skrevet på den tiden da nettsider først og fremst bestod av tekst.

I dag er nettsider rike på både bilder, videoer og diverse funksjonalitet, og overføringen av data trenger ifølge IEFT sårt en oppdatering.

- Dagens standard er treg fordi nettsiden ber om data fra en server, og må vente på svar fra serveren før den kan vise dataene. Å forbedre http begynner med hastigheten, det er bred enighet om at nettsurfing må bli mye raskere, sier Microsofts Jean Paoli, ifølge Daily Mail.

Microsoft skal legge frem sine planer for http 2.0 og et raskere internett i løpet av kort tid. Det er forventet at både Microsofts egen Websocket-teknologi og Googles forbedrede overføringsprotokoll, SPDY (uttales «speedy»), vil være en del av planene.

Twitter og Gmail bruker SPDY i dag, men protokollen er ellers lite brukt. Også mobilbrukere vil ha glede av et raskere nett. Ikke bare blir surfeopplevelsen bedret, men raskere nettsider sparer også mobilen for batteri.

annonse