Til hovedinnhold

Apple Watch kan få bedre batteritid

Ny skjermteknologi kan fikse epleklokkens største problem.

Skjermdump, WWDC-strøm

Vi står rett foran en ny Apple-lansering i september, der vi antageligvis får se en femte variant av Apple Watch. Men skal vi stole på ryktene kan det hende at Apple har spart sin største klokkenyhet til neste år.

Ifølge 9to5Mac.com som siterer taiwanske United Daily News kan skjermteknologien Micro LED være på vei til Apple Watch series 6. Det kan bety vesentlig lenger batteritid enn klokkene har i dag.

Ryktene underbygges av at Apple skal ha signert avtaler med to taiwanske selskaper for produksjon og leveranse av Micro LED-skjermer.

Batteritid på stedet hvil

Vi har rukket å komme til Apple Watch series 4, eller femte generasjon av klokken – den første het bare Apple Watch og ble delvis gjenbrukt i Series 1. Likevel oppgir produsenten fortsatt bare 18 timers batteritid. De omtaler det riktig nok som aktiv bruk med både GPS og ringing underveis.

I dag bruker Apple OLED-skjermer i Watch, mens Micro LED-skjermene skal kunne bli inntil 30 ganger mer lyssterke. De skal også ha enda lavere strømforbruk enn allerede ganske strømsnille OLED. Siden det ikke er organisk materiale involvert skal disse skjermene heller ikke slites ut eller brennes inn på samme måte som OLED-skjermer gjør.

Økte lysstyrke i Series 2

Akkurat hva det konkret betyr for batterilevetiden i Apple Watch er ukjent. Apple har allerede økt lysstyrken ganske kraftig mellom Series 1 og Series 2, der klokken gikk fra 450 nit til 1000 nit lysstyrke. Dermed ble altså lysstyrke prioritert over batteritid forholdsvis tidlig i generasjonene.

Om et nytt hopp i skjermeffektivitet blir tatt ut mer lys eller lenger batteritid gjenstår å se, men ryktene vil altså ha det til at det er det siste alternativet av de to Apple jobber med.

Mange ting i Apple Watch bruker strøm – alt fra pulsmåling til GPS og prosessor trekker strøm. Hvor mye bedre batteritiden kan bli av bedre skjerm avhenger av hvor stor andel dagens skjerm trekker.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det hører dessuten med at batteriforbruket i smartdingser som mobiler og klokker gjerne er vel så tett bundet opp mot hvilke applikasjoner og tjenester som kjører på klokkene. Apple Watch har sannsynligvis den kraftigste smartklokkeprosessoren i salg i dag, og den parer det med funksjoner som en kraftig haptikkmotor som kan tappe deg på håndleddet, og kontinuerlig overvåkning av puls. Under treningsbruk har den også aktiv GPS-mottager, og ved mobilsamtaler er enten 4G-tilkobling eller Bluetooth mot mobilen aktiv.

En eventuell bedring i batteritid avhenger altså ikke bare av hvor mye mer effektiv en MicroLED-skjerm er, men også av hvor stor andel av det totale strømforbruket i Apple Watch dagens skjerm står for.

Ryktene har gått i tre år

Det siste ryktet er ikke første gang vi har hørt om dette.

Allerede i 2016 begynte ryktene om MicroLED-produkter fra Apple å gå. Og i mars fjor rapporterte Reuters at Apple jobbet med Micro LED-skjermer for bruk i små enheter. Utviklingen skal ha vært ledet av Lynn Youngs som også håndterer skjermteknologi for Apple Watch og iPhone. Prototyper av skjermene skulle allerede være klare.

Den gang hevdet en analytiker Reuters snakket med at skjermene virket mest å være skryteprodukter enn faktiske alternativer for produktene.

Men i august i fjor dukket det samme ryktet opp – også den gang på United Daily News. Den gang skal Apple-representanter ha besøkt skjermprodusenten AU Optronics for å snakke om produksjon av nye skjermteknologier som Micro LED.

Så langt er det svært tidlig for skjermteknologien som du bare kan kjøpe i Samsungs enorme The Wall-TV på 146 tommer.

annonse