Tek.no

Test Mobvoi TicWatch Pro

Kan holde i flere uker på en lading

TicWatch Pro har et ganske smart batteritriks.

Vegar Jansen, Tek.no
21 Sept 2018 06:00

I et par tiår har det nå vært normalt å ha med seg mobiltelefonen til alle døgnets tider, og det har betydd at vi strengt tatt ikke har hatt behov for armbåndsuret – mobilen fungerer jo også fint som klokke, kalkulator, alarm, spillsentral og mye annet.

Men alt dette som konstant skjer på mobilen tar også konsentrasjonen vekk fra det som skjer rundt oss.

Dette er en av grunnene til at smartklokkene på kort tid har blitt så populære – de tar imot varslene fra mobilen og lar oss kjapt se om det er noe viktig eller ikke når det plinger.

To skjermer

LCD-skjermen holder lenge når du bare vil vite hva klokka er.
Vegar Jansen, Tek.no

En moderne smartklokke er altså på sett og vis å betrakte som en makker til mobilen, og slik liker også dagens testobjekt Mobvoi TicWatch Pro å oppføre seg.

Klokka kjører Googles operativsystem Wear OS (tidligere kjent som Android Wear), og har i hovedsak vært knyttet til en Android-mobil i form av Samsung Galaxy S9.

Dette har for det meste gått smertefritt både med tanke på daglig bruk og installasjon. For når man allerede er logget inn på Google-kontoen på mobilen, er det bare noen tastetrykk som skal til for å overføre innstillingene til klokka.

Akkurat som med mobiltelefonen ønsker vi at en slik klokke kan gjøre mange ting, men dette kan tappe batteriet ganske så raskt. Derfor er noen få smartklokker utstyrt med to skjermer, og TicWatch Pro er en av disse.

To skjermer høres kanskje komplisert ut, men det er ikke noe mer hokus pokus enn to skjermer som er stablet oppå hverandre. Den øverste og mest energieffektive bruker en gammel LCD-teknologi kalt FSTN, der monokrome, faste skjermelementer tennes eller slukkes ved behov.

Mobvoi

Den andre skjermen er av typen AMOLED, og det er denne som er i bruk når du blar i menyer, leser beskjeder eller glor på selve «urskiva» i farger.

TicWatch Pro er lagd slik at når denne skjermen er avslått, tennes det elementer på LCD-skjermen som forteller om tid, dato, antall tilbakelagte skritt og hvor mye som gjenstår på batteriet. Dette synes godt i de fleste lysforhold, inkludert direkte sollys.

Når OLED-skjermen tennes, tømmes LCD-skjermen for elementer og blir på den måten tilnærmet gjennomsiktig. Da er det fritt fram å bruke klokka som en hvilken som helst annen smartklokke med operativsystemet Wear OS.

Selve OLED-skjermen har 400 x 400 piksler, så selv med en størrelse på 1,39 tommer fremstår den som relativt klar og skarp. Lysstyrken justerer seg automatisk etter omgivelsene. Med lommelykt-appen kjørende målte vi styrken til 390 nits.

Dette er et hakk under det vi fikk fra den forrige Wear OS-klokka vi testet, nemlig Huawei Watch 2 Sport. Denne byr på 470 nits og korrekt hvitbalanse, mens TicWatch Pro har et litt blålig fargeskjær.

Hvorvidt det er den overliggende FSTN-skjermen som forårsaker dette er vi ikke sikre på. Uansett er det i praksis ikke noe vi har tenkt spesielt på under daglig bruk, kun når vi har sammenlignet direkte med andre klokker.

For OLED-skjermen har du som på smartklokker flest en liten bunke forskjellige klokkebakgrunner å velge mellom, og flere finnes i Play-butikken. LCD-skjermen har på sin side kun faste elementer, altså kun én layout.

Når man føler seg litt lilla er det en klokkebakgrunn som passer.
Vegar Jansen, Tek.no

For en mest mulig jevn overgang mellom de to skjermene kan du for øvrig velge klokkebakgrunnen «Zoran», da denne akkurat matcher elementene på LCD-skjermen.

Ettersom LCD-skjermen er såpass anvendelig, valgte vi å slå av «vipp for å vekke»-bevegelsen som vi har pleid å ha påskrudd på andre smartklokker med Wear OS. I de fleste av tilfellene undertegnede kaster et blikk på klokka er det da vitterlig for å vite hvor mye tiden er, men en del andre vil nok like å ha dette påslått uansett.

Stor, men kjekk

En smartklokke er naturligvis langt mer enn skjermen den har, ettersom mange også har mye fokus på valg av materialer og design. På det punktet er det mye å like ved TicWatch Pro, som kommer i versjoner med sort eller sølvfarget urkrans og knapper – begge deler i metall.

Knappene er store, med fin motstand og et tydelig «knepp» når vi trykker dem inn. Den nederste knappen kan settes opp med en snarvei til valgfri app når du gir den et raskt trykk.

Undersiden av klokka er i rustfritt stål, og her finner vi dessuten pulsmåler, åpning for høyttaleren og ladekontakter. Som på så mange andre smartklokker er dessverre ladestasjonen proprietær.

Vegar Jansen, Tek.no

For selve urkassa eller klokkehuset er det ifølge Mobvoi brukt en miks av karbonfiber og nylon, noe som gir oss et material som minner om hardplast – men uten at det ser eller føles direkte billig ut.

Med IP68-sertifisering tåler TicWatch Pro støv og vann også.

Den medfølgende klokkereima er i hovedsak av silikon, men har en lærkledd overside som gjør at den ser langt mer eksklusiv ut. Selv lukten av lær er på plass.

Vi opplevde reima som både stilig og funksjonell, men smaken vil helt sikkert variere. Den kan dog enkelt byttes ut, da klokka har et standard 22 millimeters reimfeste.

Aldrende maskinvare

Ettersom vi her snakker om en klokke med Wear OS, i skrivende versjon 1.5, er funksjonaliteten i stor grad avhengig av hvilke apper som installeres og kjøres. Men appene og operativsystemet er også avhengige av å få relevante data fra klokkas sensorer, og det hele skal i tillegg prosesseres og behandles.

Wear OS kjører apper som kan lastes ned fra Googles Play-butikk.
Vegar Jansen, Tek.no

Plattformen som styrer det hele kalles Snapdragon Wear 2100. Produsenten Qualcomm avduket for øvrig nettopp oppfølgeren Wear 3100.

Wear 2100-plattformen er over to og et halvt år gammel, og det kan av og til merkes på responsen når klokka må jobbe med ting i bakgrunnen, skal «vekkes» etter å ha vært uvirksom en stund eller må bytte mellom aktive apper.

At TicWatch Pro ikke alltid reagerer lynraskt er altså ikke unikt for denne klokka – vi opplevde det samme med den nevnte Huawei Watch 2 Sport som også har Wear 2100-maskinvare og kjører Wear OS.

Selv om det kan hakke og harke litt under tung multitasking eller slikt som installasjon av apper, føler vi egentlig ikke at maskinvaren saboterer den daglige bruken av klokka. Men når det er sagt, gleder vi oss til dette OS-et får Wear 3100-maskinvare å kjøre på.

TicWatch Pro vil for øvrig få en «ansiktsløftning» med Wear OS-oppdateringen som trolig kommer senere denne måneden.

Ganske standard funksjonalitet

Mobvoi har selvfølgelig fått på plass nok elektronikk til at TicWatch Pro oppfører seg som en moderne smartklokke. Den fungerer derfor som en aktivitetsmåler og tar pulsen din i tillegg, mens Google Fit-appen gjør jobben med å regne om bevegelsene dine til kalorier og avstand.

Pulsmåleren sitter naturligvis på klokkas underside.
Vegar Jansen, Tek.no

På undertegnedes arm fungerer pulsmåleren litt omtrentlig – noen ganger virker det som om den er ganske så nøyaktig, mens den andre ganger er helt på bærtur. Men dette har vært tilfelle for flere klokker som gjør målingene på håndleddet.

Derfor må det legges til at pulsmålingen fungerer bedre på andre individer i redaksjonen.

Som standard er Fit-appen satt opp til å la klokka di mase minne deg på at du skal bevege deg med jevne mellomrom. Heldigvis kan du slå av dette.

Videre støtter Google Fit et utall forskjellige treningsformer og har tilsvarende programmer for å plukke opp slikt som puls og intensitet under trening, men disse må du sette i gang manuelt.

Det er heller ikke noe i veien for at klokka kan brukes for å spore søvnmønsteret ditt på nattestid, men dette er ikke innebygd i Wear OS som standard. Det finnes dog tilgjengelige apper som kan gjøre dette.

Mobvoi har for øvrig også inkludert egne apper i form av TicHealth, Tic Exercise og TicPulse, men egentlig kan Googles Fit-apper gjøre samme jobben og vel så det. En egen Mobvoi-app for telefonen finnes også, men denne opplevde vi som både dårlig og unødvendig.

Av trådløse teknologier er klokka utstyrt med Bluetooth 4.2, Wi-Fi (802.11bgn) og NFC. Sistnevnte støtter dessuten betalingsløsningen Google Pay.

TicWatch Pro har også høyttaler og mikrofon, så du kan prate med den.

Usmart, men ikke dum modus

Vår erfaring er at denne klokka holder koken i rundt to til tre dager under vanlig bruk med alle funksjoner i drift. Men TicWatch Pro har et triks som skiller den fra de fleste konkurrenter: «Essential Mode». Dette er en spesiell modus som skal by på opptil en måneds driftstid på én lading.

For dette holder det dog ikke med å slukke OLED-skjermen, ettersom det koster dugelig med strøm bare å holde Wear OS i gang. Løsningen Mobvoi har kommet opp med går derfor på å stenge ned hele hovedoperativsystemet.

Da mister du naturlig nok smartfunksjonaliteten, med muligheten til å kjøre apper, ha kontakt med mobiltelefonen og spennende klokkebakgrunner. Men selv om kun LCD-skjermen vil være i drift, mister du ikke alle de interessante funksjonene.

«Essential Mode» sørger for at du i hvert fall vet tid, dato, skritt og strømnivå. I tillegg kan du ta pulsmålinger.
Vegar Jansen, Tek.no

Klokka fortsetter nemlig ufortrødent å telle skrittene, og med et trykk på den nedre knappen går den dessuten i gang med en pulsmåling. I tillegg får du klokkeslett, dato (om enn i formatet måned-dag) og kan se omtrent hvor mye strøm som er igjen på batteriet.

Ulempen ved denne modusen er at det tar litt tid å fyre opp Wear OS igjen – rundt et minutt eller så.

Vi ser dette først og fremst som en løsning som benyttes når du begynner å slippe opp for batteristrøm, men samtidig vet at det er en stund til du har mulighet til å lade din TicWatch Pro. På denne måten slipper du å gå rundt i timer eller dager med en «tom» klokke på armen.

Å sette klokka i Essential Mode kan gjøres manuelt, eller det kan skje automatisk når klokkas strømreserver er lavere enn en predefinert mengde under 20 prosent.

Vi har ikke hatt tid til å teste om denne modusen virkelig gjør at klokka holder koken i en måned, men etter å ha lekt litt med den over noen dager hadde det ikke forundret oss om den faktisk gjorde det.

Konklusjon

Mobvoi TicWatch Pro er en smartklokke med Googles Wear OS som operativsystem. Det er en relativt stor klokke som kanskje ikke vil gjøre seg like godt på alle armer, men i våre øyne er den både stilig og funksjonell.

Vegar Jansen, Tek.no

I tillegg til standardegenskapene som kan forventes av en nyere smartklokke, er TicWatch Pro utstyrt med både pulsmåler og GPS. Den tåler litt vann også. Men det er ikke en klokke vi ville dykket med, og for treningsfantastene finnes det bedre, lettere og rimeligere alternativer.

Vi ser mer på TicWatch Pro som en «allrounder». Til hverdags passer den på at du ikke trenger å dra mobilen opp av lomma annethvert minutt, mens den samtidig registrerer hverdagsaktivitet og mer spontane fysiske utbrudd. Som bonus ser den også ut som en vanlig klokke.

Oppdatert: Siden vi først testet klokka er dessuten både Google Assistent og Google Pay kommet skikkelig på plass.

Alt i alt gir ikke Mobvoi TicWatch Pro oss noen overraskende «wow»-øyeblikk i noen som helst retning. Etter prøveperioden er vi ganske enkelt godt fornøyd med oppførselen og egenskapene til denne klokka.

Den kan trygt anbefales, men med tanke på at neste generasjon Wear OS-maskinvare kan skimtes i horisonten, er det ikke noe galt i å sitte på gjerdet litt heller.

Samsung Galaxy Watch er jo snart i handelen også.

Noen alternativer i samme prisklasse:

TicWatch Pro
8
Meget bra

TicWatch Pro

sitat"Stor og fin smartklokke med kjekk spareblussmodus."
 • Krysse av
  Enkelt å skifte reimer
 • Krysse av
  Tåler vann
 • Krysse av
  «Essential Mode» gir god batteritid
 • Krysse av
  To skjermer
 • Krysse av
  Wear OS og apper fungerer
 • Krysse av
  Ser ikke dum ut
 • Bytt
  Proprietær lader
 • Bytt
  Litt for stor for noen
 • Bytt
  Maskinvaren kan lage litt «hikke»
 • Bytt
  Lite god og unødvendig mobilapp
Les også
TicWatch Pro har fått søvnmåling
Les også
Fitbit oppgraderer Versa med OLED-skjerm og smartere søvnmåling
Les også
Apple Watch kan få bedre batteritid
Les også
Garmin slipper fem helt spesielle smartklokker
Les også
Nå blir klokkereimen smart
Les også
Samsung Galaxy Watch: Samsung Galaxy Watch er den beste smartklokken vi har testet
Les også
Nå kommer det en hel haug nye smartklokker
Les også
Slik er Casios nye «barskingklokke» med to skjermer
Les også
Huawei Watch 2 4G Sport: Hendig smartklokke med støtte for å sette inn simkort
annonse

Les også