Tek.no

Test Apple Watch series 4

Større og bedre skjerm, men de største forbedringene uteblir

Les testen av Apple Watch Series 4.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
28 Sept 2018 06:25

På det fjerde skal det skje, for Apple Watch. Årets variant er den fjerde i rekken, og den første med både dramatisk nye funksjoner og et nytt design som skiller seg ... vel, ikke akkurat tydelig fra de tidligere. Men finere har den blitt.

Er det nok til å punge ut med fra 4400 kroner for en Apple Watch series 4?

Aller først må vi starte med å avdramatisere ørlite grann. Den mest spennende funksjonen i Apple Watch er mulighet for å ta EKG rett på klokka. Dermed kan klokka faktisk bidra til å avsløre det hvis du har hjertetrøbbel som burde sjekkes videre.

Men funksjonen kommer ikke hit med det første.

Mange utsettelser i epleland

Foreløpig er EKG-appen kun på vei til USA, om vi skal tro Apple. Det betyr ikke at de ikke jobber iherdig med også andre land og potensielt også Norge. Men slikt snakker sjelden Apple høyt om før de er fremme. Det skal også sies at heller ikke USA har fått funksjonen foreløpig - den ventes ikke sluppet før i desember.

Apple har hatt litt dårlig historikk med slike forhåndslanseringer i det siste. Både opprinnelige Apple Watch og ladeplaten de varslet i fjor ble forsinket. Sistnevnte vet vi fortsatt ingenting om når kommer, ett år etter at de først begynte å snakke om den. Også HomePod-høyttaleren glapp litt for gigantselskapet.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Spør du meg virker sannsynligheten for utsettelse av EKG-funksjonen i USA også rimelig høy. Så kanskje skal vi ikke være så misfornøyde med at de ikke har lovet den for Europa eller Norge ennå.

Samtidig må man bare heie på en slik funksjon; den kan endre livet for mange dingsebrukere - og en slik påstand er ikke hverdags.

Det vi tross alt får

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En klokke med ny design og drøyt 30 prosent større skjerm er det aller viktigste. Økt hastighet på alt som foregår på nevnte skjerm er også et viktig element. Verden har flyttet seg relativt sakte på smartklokkefronten de siste årene, med Apple som en av få «stormakter» som har prioritert formfaktoren.

Og den store skjermen er absolutt merkbar i dette regnestykket. Den lille epleklokka har nå en skjerm som omtrent tilsvarer den største av de gamle. Mens den største av de nye oppleves som vesentlig større enn den var før. Det er absolutt en fordel. Spesielt for sånne som meg som har store pølsefingre; jeg trykket relativt ofte feil på den gamle - og den nye kutter drastisk i feiltrykkinga fra første øyeblikk.

En annen nyhet er den haptiske tilbakemeldingen du får fra den digitale kronen, altså vribryteren på siden av klokka. Først må det sies at vibrasjonene definitivt hjelper på å få klokken til å føles litt mer mekanisk. Men noen feilfri jobb i å lure meg gjør den ikke.

Hvis vi sammenlikner med den digitale hjem-knappen på iPhonene som hadde det, kommer Watch series 4 til kort. Jeg måtte alltid stoppe opp litt hvis iPhonene med denne løsningen gikk tom for strøm; knappen min virker ikke lenger. Det føltes som om hele telefonen var defekt, fordi knappen åpenbart ikke gikk inn da den ble trykket på. I realiteten har den jo aldri flyttet på seg, men telefonen har vært god til å lure meg.

Like god er ikke Apple Watch, selv om løsningen altså tilfører en nyttig tilbakemelding.

Raskere og med (litt) fornyede menyer

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Watch OS 5 er navnet på det nye operativsystemet for Apple Watch. Apple snakker om det som om det var en stor nyhet, mens det i realiteten er en polert utgave av det vi kjenner – med noen viktige nye funksjoner. Litt som iOS 12 mot iOS 11, altså - ingen revolusjon, men definitivt forbedringer vi vil ha.

Og som seg hør og bør for en klokke, er det urskivene som er aller viktigste nyhet. De nye Infograph-skivene får presentert durabelige mengder data på en forståelig og pen måte. Jeg har som regel brukt Modular-urskivene på Apple Watch, for å få trykket inn mest mulig informasjon. Det har sett greit nok ut, men aldri så pent som dette.

Det har heller ikke vært plass til like mye informasjon. Penere og mer omfattende på en gang, altså.

En krysning mellom Infograph og den gamle modulære urskriven finnes også. Den kan settes opp med litt mer fokus på et sentralt stykke informasjon - for eksempel aktiviteten din eller pulsvariasjoner over tid.

Siden digitale urskiver strengt tatt kan kalles «dusinvare» på smartklokker - er det ikke til å komme unna at disse er klokkas ansikt når den er i bruk. Det gjør stor forskjell for nytten og gleden du har av klokken om disse urskivene presenterer ting på en god måte, eller om de har den riktige informasjonen. Og disse nye fra Apple hever virkelig inntrykket av Watch.

Urskiver som viser flytende metall, røyk eller flammer i et overtent rom finnes også. De er flotte å se på, og nye av året. Men de er ikke særlig nyttige, og presenterer ikke stort mer informasjon enn hva klokka er. En fancy måte å bruke opp klokkas litt slappe batteritid på, med andre ord.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De fleste av de nye urskivene er med i WatchOS 5 uansett klokkemodell, men den store Infograph-urskiven var ingen steder å finne på vår series 3 etter oppgradering. Her virker det som om Apple krever de større skjermene i series 4 for å tillate funksjonen.

I tillegg har det kommet støtte for Podcast-lytting rett fra klokken. Den er det nok svært mange Watch-brukere som har ventet på - det har tross alt vært mulig å lytte til musikk rett fra klokka, så hvorfor ikke nedlastet nettradio?

Den nye walkie talkie-funksjonen er også morsom, og fungerer påfallende raskt og stilig. Her opprettes det tilsynelatende direktekontakt mellom to klokker. Trykk og hold på skjermen, mens du snakker. Et øyeblikk senere hører mottakeren det du leste inn. Om det først og fremst fikk meg til å føle meg som Dick Tracy eller som julenissens Rudolf der jeg sto med nesen mot klokka mens jeg leste inn beskjeder som «Jaja Je Coco Jambo» til min tålmodige sjef skal være usagt. Men artig var det iallfall, og det fungerte fint, selv om lydkvaliteten ikke alltid var den beste i hans Watch series 3-ende.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå er det på høy tid med større batteri

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi må snakke om batteri. Apple oppgir fortsatt 18 timer som tiden en Apple Watch skal vare. Og selv med både litt bruk og litt aktivitet varer den lenger enn det, etter min erfaring.

Men 18 timer er fortsatt ikke et batteritidstall noen i hele verden burde skryte av. Det er bare såvidt tilstrekkelig. Når Fitbit, Garmin og Samsung jobber seg opp mot en ukes varighet i sine produkter - eller tre-fire dager med litt bruk - må fortsatt Apple-kunder lade hver kveld for å være sikker på å komme seg gjennom morgendagen.

At Apple har fått bygget inn EKG, eller skryter av hvor mange deler den digitale kronen består av, er greit nok. Og gi oss for all del EKG-funksjonen - for den er revolusjonerende på sitt vis, selv om den ikke er aller først i et over-disken-produkt, slik Apple sier.

Men hvor enn nyttig det en gang kommer til å være å kunne sjekke om hjertet slår riktig med armbåndsuret sitt; en ting som for mange bidrar nettopp til at det ikke slår riktig er dårlig nattesøvn over lang tid. Med en dings som holder i 18 timer per lading får du ikke sporet nattesøvnen din - den tiden må brukes til å lade klokka. Så søvnhistorikken som er enkel å måle, og vel så viktig, må du få fra et annet sted.

Konklusjon og alternativer

Apple Watch series 4 er en naturlig fortsettelse på Apples klokkereise. Og de har gjort mange fine oppgraderinger på klokken. Det settes pris på både ekstra skjermstørrelse og en litt flatere profil oppå håndleddet. At Apple er såpass fremoverlente at de bygger inn skikkelige helsefunksjoner så som EKG er også spennende - samtidig som det er desto mer skuffende at tilgangen uteblir både i USA og i Norge minst frem til desember. Da får kanskje amerikanerne den.

Den største ulempen her er og blir batteritiden. Og selv om den ikke har blitt dårligere enn før, har konkurrentene blitt vesentlig bedre siden sist. Etter å ha slitt litt på flere av disse klokkene er vi også blitt litt skeptiske til at Apple ikke kjører safirglass over alle klokkene - det herdete Ion X-glasset på Sport-utgaven tåler mye, men ikke i nærheten av like mye som safirglass.

At også eSIM-varianten uteblir i Norge, mer eller mindre samtidig med at Samsung dundrer inn på markedet med sin Galaxy Gear - utelukkende med eSIM, og med mellom fire og sju dagers batteritid, gjør at Apple Watch series 4 ikke kan bli en anbefaling helt uten forbehold.

8.5
Meget bra

Apple Watch Series 4 44mm Aluminium with Sport Band

sitat"Apple Watch byr på flott brukeropplevelse, men også noen nedturer."
 • Krysse av
  Stor skjerm
 • Krysse av
  Flott ytelse - lite ventetid
 • Krysse av
  Vanntett
 • Krysse av
  Nye urskiver gir masse info
 • Krysse av
  Underside i safirglass
 • Krysse av
  Mulighet for EKG-funksjon senere
 • Krysse av
  Haptisk vibrasjon på skruknappen
 • Krysse av
  Mye bedre lyd i høyttaler enn tidligere
 • Krysse av
  Støtte for Podcast rett i klokka
 • Krysse av
  Batteritiden lar seg strekke - hvis du er forsiktig
 • Bytt
  Apple oppgir fortsatt bare 18 timer batteritid
 • Bytt
  Ikke safirglass på Sport-modellen
 • Bytt
  EKG-funksjon ventes foreløpig bare for USA
 • Bytt
  Enkelte irriterende valg
Les også
Apple Watch kan få bedre batteritid
Les også
Nå har endelig EKG-funksjonen til Apple Watch kommet til Norge
Les også
Garmin slipper fem helt spesielle smartklokker
Les også
Google kjøper smartklokkeprodusent. Kan bli Apple Watch' argeste konkurrent.
Les også
Trekker oppdatering for Apple Watch
Les også
Samsung Galaxy Watch: Samsung Galaxy Watch er den beste smartklokken vi har testet
annonse
Loading